Каним родителите да изнесат по един урок

Когато влязат в обувките на учителя, отношението им се променя, казва Асен Александров

Каним родителите да изнесат по един урок | StandartNews.com

Кои са проблемите с приема на първокласници в София ? Как се решава проблема с отпадналите ученици? Масова ли е практиката да се освобождават учители в края на годината за да се пестят средства от бюджета на училището? Как се гледа на идеята на синдикатите заради стреса през три години учителите да ползват 1 година отпуск? Може ли да се победи агресията в училище? "Стандарт" потърси за отговор по тези и други въпроси директора на 51-о СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

- Г-н Александров, как върви приема на първокласници в 51-о СОУ?

- Нямаме свободни места. Родители на деца, които не са приети, очакват да се разкрие пета паралелка за първи клас. Все още нямаме помещение, в което да изнесем. Така че в момента сме в процес на движение.

- Има ли проблеми с районирането на столичните училища във връзка с приема ?
- Според мен районирането трябва да се направи спрямо адресната регистрация на първокласниците. Примерно, сега наесен трябва да се направи адресната регистрация и след това да се сравни тя по райони с наличните места в отделните училища и тогава да се направи районирането. Представям си го така: взимаме първо всички деца в София, които ще бъдат в първи клас. После смятаме колко места има в софийските училища и едва след това се прави районирането като се отчита от една страна близостта, а от друга се обхващат всичките първокласници. Особеното в София е, че освен голям административен район, е районирана и на 24 по-малки. Има училища, които са гранични, примерно кандидат-първолаците са в район Красно село, но са по-близо до някои училища, които са в Триадица. И точно тези моменти трябва до се хванат.

- Имате наблюдение и за приема след 7 клас. Какви интереси имат децата?
- Няма голямо разместване с оглед на интересите. Както винаги, голям наплив има към езиковите училища. Те са в първата двадесетица на най-търсените, които са почти същите, както през последните 4-5 години. През тази година беше изненада, че на пето или шесто място по бал се класира едно училище за компютърни технологии. За мое съжаление няма голям интерес към природните науки. А те са тези, които правят брутния продукт и биха раздвижили икономиката.

- Ще прекъсвате ли отпуски на учители, за да четат и одобряват учебниците за втори и шести клас ?
- Няма начин, ще извикаме учителите да дойдат до училището поне за ден. Те могат и да ги четат вкъщи. Според нас по-добрият вариант е учебниците за следващата учебна година да се четат и одобряват по време на учебната година. Ако учебниците за 2018 г. дойдат през ноември-декември, учителите ще имат 2-3 месеца да ги прочетат и си кажат мнението до март-април и след това да започнат да се отпечатват.
Сега е ясно, че няма как всеки учител да чете задълбочено учебниците, все пак е в отпуск. Ще хвърлят поглед отгоре-отгоре, ще видят стила. Понякога е достатъчно да прочетат 3-4 урока, за да усетиш качеството на учебника. Но ако имат повече време да ги обсъдят помежду си, ще дадат и по-критични препоръки.

- Как решавате проблема с отпаднали ученици във вашето училище ?
- При нас няма отпаднали. Учениците ни са много мотивирани, с висок успех. Съпругата ми обаче работи в 123-о училище в квартал Красна поляна. Там около 60% от състава са деца от ромски произход и положението е много сложно. За родителите на тези деца образованието не е висша ценност. Те не само не идват на родителска среща, но дори не можеш да ги намериш на адреса, който са дали. И практически съпругата ми се държи с тези деца като майка, като приятел. Сега завършиха нейни дванадесетокласници. Най-големият принос, който тя даде, са социалните умения, на които ги научи. Можете ли да си представите, че тези деца от Красна поляна са я молили да ги заведе по Коледа в центъра на София, за да видят елхата? Не смеели да отидат сами от страх да не бъдат бити. Тези деца имат нужда от всеотдайни учители, които са готови да отделят от собственото си време, за да разговарят с тях. Обикновено децата с ниско самочувствие са най-агресивни. Те се чувстват потиснати и затова не им се ходи на училище. Важна е социализацията, за да може после да се интегрират в обществото. За мен борбата с отпадането е да се създадат такива условия на децата, че да получават тези важни за тях умения и знания, които ги нямат. Не са важни толкова знанията по математика и природните науки, а социалните и емоционалните умения.

- Подкрепяте ли практиката, свързана с освобождаването на учители в края на годината за пестене на средства от бюджета на училището?
- Не е добре, никога не съм го правил и не го препоръчвам. Млади учители се назначават до 31 май или до 30 юни, за да се спести фонд "Работна заплата " през летните месеци. Наистина се спестява, обаче пък не е честно към самите преподаватели, те хранят семейства.

- Имаше спор дали учителят може да се назначи по член 68 за 1 година за извършване на сезонна работа или трябва да се назначава по Кодекса на труда с 6-месечен изпитателен срок ?
- Кодексът на труда като че ли повече клони към това учителят да се назначава като всички работници с 6-месечен изпитателен срок. Но пък от друга страна това не е добре нито за самия него, нито за училището. Представете си, че назнача някого от 1 септември и до януари - февруари установя, че не е пригоден и го освобождавам. До средата на годината е много трудно да му намеря достоен заместник. Пък и самият преподавател не може да си намери лесно работа насред годината. Според мен добър вариант е през първата година, когато някой учител постъпва да бъде назначен за една учебна година.

- Как гледате на идеята на синдикатите заради стреса през три години учителите да ползват 1 година отпуск?
- Гледам със симпатия, тъй като и съпругата ми е учителка. Според мен обаче тази идея е неосъществима чисто технически. Все пак става дума за много средства. За да се осъществи, трябва 25% допълнителен доход. Вместо да увеличим заплатите с 25% на учителите, ще им даваме една година отпуск. Представете си, че тръгне от догодина това нещо и трябва 25% от учителите да излязат в едногодишен отпуск, примерно при мен двама математици, двама по английски език, двама по физкултура и т.н. Аз и сега не мога да намеря кадри, а и всичките училища в София са така. Другият въпрос е
чисто технически- кои ще са първите 25%, които ще излязат в едногодишен отпуск? Всеки ще иска да е в първата или втората партида. Ако директорите трябва да почиват по една година, какво става с училищата?

- Може ли да се победи агресията в училище?
- Нещата са свързани с агресията в обществото, децата имитират възрастните. Според мен най- добрият начин е да има коренна промяна в работата на училището с родителите. Трябва родителите и учителите да работят с по-голямо доверие. В 51-о училище правим много тясна връзка с родителите. Тази година започнахме, а догодина планираме да стане все по-широко, всеки родител да изнесе по един урок, да си избере една тема- химия, физика, философия, час на класа и т.н. За 40 минути да почувстват атмосферата в клас. Когато "влязат в обувките на учителя", се получава по-добро сътрудничество, а и самите родители си обменят опит. Родителите видяха, че имат общи проблеми, някои усетиха, че прекаляват с угаждането на децата си, а пък други, че прекаляват със строгите изисквания. И двете неща са еднакво вредни. Когато родителите в един клас, ходят с децата на екскурзии, организират заедно рождените си дни, децата си създават приятелски взаимоотношения. Това може да помогне много за премахване на агресията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай