Кабинет "Борисов 3" по стара формула

БСП пропусна шанса да спечели гласове от центъра, казва Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг

Кабинет "Борисов 3" по стара формула | StandartNews.com

- Господин Павлов, защо ГЕРБ спечели тези избори ?
- Резултатите от изборите до голяма степен са в съответствие с прогнозите на повечето социологически агенции, а именно- първа политическа сила е ГЕРБ, а втора - БСП. Разбира се, има развитие през последната седмица. Разликата, с която партията на Бойко Борисов спечели изборите, е по-голяма, отколкото ние от Центъра за анализи и маркетинг, а и от другите агенции, предвиждахме. Виждаме, че преднината на ГЕРБ пред БСП отива към 4%. Вероятно като дойдат и гласовете от чужбина, това ще означава десетина депутати повече за ГЕРБ. Докато очакванията бяха все пак за една по-малка разлика. Очевидно последната седмица са се случили няколко неща. В ГЕРБ са успяли да мобилизират своите периферни избиратели в по-висока степен, отколкото беше в началото на кампанията. Привлекли са и колебаещи се десни избиратели, които избираха между ГЕРБ и парчетата, останали от старата десница. Явно по-голямата част от тях са отишли към ГЕРБ.

- Това потвърждава прогнозата ви, че гласовете на колебаещите се може да предопределят резултатите ?
- Колебаещите се бяха много и виждаме, че голяма част от тях са отишли към ГЕРБ, а почти никой не е избрал БСП. Така виждаме две тенденции, които обясняват резултата от вота. ГЕРБ разширява своята база през последната седмица, а БСП е в застой и дори има лек спад. Причината са грешки в кампанията на соцпартията. Поначало последните десетина дни БСП неправилно продължи кампанията, насочена към периферните леви избиратели, които така или иначе вече бяха мобилизирани в доста голяма степен. Кампанията трябваше да бъде разширена и да бъде насочена вече към центристки избиратели. Това не се случи. Напротив, имаше гафове, които очевидно са отблъснали въпросния електорат в центъра, който при други обстоятелства би могъл да гласува за БСП.
Така след едно доста голямо сближаване, което го имаше десетина дни преди изборите, в изборния ден ножицата отново се разтвори и това доведе до убедителна победа на ГЕРБ.

- Доколко поведението на партийните лидери на двете големи партии повлия на обрата в последната седмица. Корнелия Нинова произнесе репликата за демокрацията, която предизвика бурни реакции.
- Нейните думи нямаше как да бъдат приети добре от хора, които са с центристка ориентация. Корнелия Нинова, разбира се, обясни след това, че имала предвид прехода, но така или иначе твърдението, което беше тиражирала, е: "Какво ни отне демокрацията". Ако беше казала: "Какво ни отне прехода", това щеше да срещне разбиране и симпатии у много хора, недоволни от прехода. Те са недоволни от прехода като цяло, но точно от този резултат на прехода, имам предвид демокрацията, огромното мнозинство българи са доволни.

- В прогнозите на всички социологически агенции резултатът на "Обединените патриоти" се движи общо взето между 8 и 9%. Резултат, доста под постигнатия на президентските избори. Защо се стигна до този спад ?
- Никой не е предполагал, освен може би самите националисти, че те могат да повторят резултата от президентските избори. Както резултата на Красимир Каракачанов, така и този на Марешки, не бяха техни гласове. Там се отля голям процент протестен вот. Имаме си националистическия вот, който благодарение на това, че е обединен, практически ДПС и Обединените патриоти имат близки резултати.

- Доколко вотът от чужбина ще повлияе на окончателните резултати ?
- Очаквам, когато пристигнат гласовете от чужбина, макар и с малка разлика ДПС да заеме третата позиция. Но така или иначе това са двете политически сили - ДПС и Обединените патриоти, от които до голяма степен ще зависи сформирането на правителство. Без тяхната парламентарна подкрепа, на поне една от тези политически сили, правителство няма да може да бъде съставено. Все пак по-вероятно изглежда Обединените патриоти да подкрепят едно правителство на ГЕРБ. Като формулата да бъде подобна на тази в 44-о Народно събрание - подкрепа срещу включване на определени пунктове от програмата на Патриотите в правителствената програма, без участие с министерски кресла.

- Едва ли обаче ще бъдат достатъчни гласовете на Обединените патриоти, за да състави ГЕРБ с тях правителство. Кой още трябва да бъде привлечен?
- Трябва да бъде привлечен и Марешки за тази подкрепа. Така че връщаме се отново към това, което повечето агенции прогнозирахме- че двукомпонентна коалиция няма да е достатъчна , за да се получи 121 депутати, ще трябват поне 3 парламентарни групи, които да подкрепят правителството, за да може то да има мнозинство. По-вероятно е ГЕРБ да получи тази парламентарна подкрепа, отколкото БСП. Не само чисто аритметично ,защото за БСП ще бъде по-трудно да я докара до бройката, но като се има предвид историята на всички политически сили, техните програмни компоненти, по-вероятно е сформирането на трети кабинет "Борисов".

- С доста по-нисък от очакваното е резултатът на "Воля", но все пак остава над бариерата. Възможно ли е хората на Марешки да не подкрепят правителство на ГЕРБ?
- Засега "Воля", без да знаем данни от паралелното преброяване, е петата политическа сила, която ще бъде представена в 44-о Народно събрание. С по-нисък резултат, отколкото се прогнозираше, но все пак над бариерата. Предстои да бъде потвърдено, да видим окончателните резултати. За тях също е по-вероятно да подкрепят правителство на ГЕРБ, а не на БСП. Но предстоят преговори. Виждаме, че Бойко Борисов е предпазлив в това с кого ще преговаря. Той е категоричен, че ГЕРБ ще опита да състави правителство, но не издава засега с кого.

- Какво се случва с Реформаторския блок, които са на ръба на бариерата от 4 % ?
- Реформаторският блок според едни екзитполове е над 4%, според други е под. Нещата се усложняват и от това,че чакаме гласове и от чужбина, които предишният път бяха 15 000 за РБ, но сега как ще се разпределят между РБ и отцепилите се от него не е ясно.
Независимо дали РБ ще присъства в 44-о НС или не, което още стане ясно чак може би след обявяване на окончателните резултати, ясно е, че разбиването на десницата на няколко парчета, оставя две от тях извън парламента. А може да се окаже, че старата десница изобщо не е представена. Така или иначе тя е достатъчно добре представена чрез ГЕРБ. За ЕНП основният партньор в България е партията на Борисов. Те спечелиха безспорно впечатляваща победа и сега старата десница може да търси причината защо със сумарен резултат някъде 8 или 9 % , те ще имат само 10-12 депутати, а може да се окаже, че нямат и нито един. Ако от старата десница бяха обединени, тогава щеше да се получи един ефект на синергия, дори можеха да се борят за третото място с ДПС и националистите. А сега се борят изобщо да присъстват в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай