Изложби за войната жънат голям успех в цяла Русия

Изложби за войната жънат голям успех в цяла Русия | StandartNews.com

- Господин Васев, какви са събитията, които българското посолство и Българският културен център в Москва подготвят за честванията на 140 годишнината от Руско-турската освободителна война?

- БКИ Москва има в програмата си редица събития, които са посветени на руско-турската война. С много голям успех представяме в различни градове две изложби, които вече втора година са търсени и приемани навсякъде. Едната е на Националния исторически музей и се нарича "Литографии и графики, посветени на руско-турската война 1877-1878 гг." Тя бе представена първо миналата година в Руската Дума, после в нашата галерия на БКИ, а след това във Велики Новгород, Владимир, а до края на месец октомври бе експонирана в Нижний Новгород. Другата фотоизложба е дело на Иво Хаджимишев, който успя преди години да дигитализира едни безценни фотографии на руския ппридворен фотограф Д.Иванов и фотографа на румънският крал Карол първи Франц Душек. Тя се нарича "Неизвестните фотографии от Руско-турската война през 1877 - 1878 гг." Тази изложба заради своята автентичност удивява руските зратели и буквално "пътува" всеки месец. Сага е в Санкт Петербург. Искам да посоча че на 25 май в ГИМ - държавният исторически музей на Русия който се намира на Червения площад, бе открита изключителна избожба посветена на 140 години от началото на руско-турдската война. Тя се наричаше "За други своя...." и бе общо начинание със регионалния Военноисторически музей на Плевен.

Отделно от това се подготвя изложба на български икони в Третяковската галерия, защото основната причина за войната е общата православна християнска вяра. Това е проект на НИМ, и очакваме тия дни в Москва да пристигне новата директорка на музея г-жа Бони Петрунова за сключване на договор.

През февруари сме предвидили панорама на филми, посветени на темата съвместно с Мосфилм и Карен Шахназаров - "Време разделно", "Свобода или смърт", "Хъшове", "Героите на Шипка", "Юлия Вревская" и водиме разговори със продуцентите на "Възвишение" за неговото включване в тази програма. Има, разбира се, и програма от документални филми. Подготвяме и издаване на стихосбирка с патриотичните стихове и поеми на Иван Вазов - преведени на руски език, заедно с БИЛ - библиотеката за чуждестранна литература.

- Как ще коментирате конкурса между ученици и студенти от художествени училища и академиите в България и Русия на тема "140 години от Руско-турската освободителна война", обявен от "Стандарт" и РИА Новости?

- Децата и младежите са по-искрени от нас и се надявам на характерната за тях чистота на помислите - и преди всичко на майсторство на рисуването. И дано да няма политика в тяхните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай