Етническият модел на Доган трябва да се пренесе в Европа

Етническият модел на Доган трябва да се пренесе в Европа | StandartNews.com

Хамид Хамид е заместник-председател на парламентарната група на ДПС и заместник-председател на Комисията по правни въпроси в НС. Заедно със съпартийците си Йордан Цонев и Делян Пеевски е вносител на промените в Закона за банковата несъстоятелност, които имат за цел да се спре вторичното разграбване на активите на фалиралата КТБ.

- Г-н Хамид, в навечерието на деня, в който България отдава почит на жертвите на комунизма, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази тезата, че е необходимо и т.нар. Възродителен процес да се включи в учебниците. Бихте ли доразвили идеята му?

- Отбелязахме деня, в който почитаме всички жертви на комунизма, което според нас означава, че трябва да бъдат почетени и жертвите на т. нар. Възродителен процес. Защото това е престъпление, което граничи с т. нар. етническо прочистване. Престъпление, което дава много жертви и ранени. А освен това и стотици хиляди изселени от България граждани. Затова смятаме, че е необходимо в учебниците това зверство да намери място. Нужно е това престъпление да се отрази като обективен факт в книгите за ученици, а не там да присъстват избирателни факти. Ние не казваме, че не са истина, но не са пълни. Възродителният процес е може би най-тежкото престъпление на комунистическия режим и затова то трябва да намери своето място в историята.

- ДПС наскоро отбеляза 28 години от основаването си, какво е състоянието на Движението като цяло?

- Партията расте, обновява се и се променя идейно, но никога не отстъпва от позицията да защитава всеки български гражданин, където и да се намира той. Затова нашата основна позиция е, че защитаваме и ще защитаваме правата на всеки българин, независимо от неговата религия, пол и раса.

- Преди дни премиерът Бойко Борисов отново посочи, че България е пример за етническа толерантност...

- Прави чест на премиера, че признава заслугата на ДПС за етническата толерантност. Българският етнически модел е заслуга на всички български граждани, на цялото общество, но трябва да се отбележи, че това е модел, създаден от д-р Ахмед Доган. Модел, който е донесъл безкръвен преход от тоталитаризъм към демокрация и единствената държава, където не е имало кръвопролития. Въпреки, че анализаторите казваха, че тук условията са най-тежки и почти гарантираха, така да се каже, че няма да се разминем без конфликт и кръвопролития, но точно този модел успя да съхрани мира. И този модел продължава да се отстоява. Затова точно този модел трябва да се пренесе на Балканите, а защо не и в цяла Европа, където се появяват расистки движения. Този модел трябва да се обявява гласно при всяка възможност. Но отстояването му не е толкова лесно именно, защото ГЕРБ и г-н Борисов включиха националистите в управлението на държавата без да има никаква нужда от това. Те създадоха един аритметичен сбор без сходство в програми, без сходство в принципи и в момента правителството работи само на принципа „проба-грешка". Така вместо да се развива България в тази посока, тя върви назад.

- Какво предстои да направи ДПС в тази посока? Виждате ли опасност за развитието на България?

- Да, има реална заплаха за развитието на България. Ние всеки ден повтаряме, че трябва да бъде създадена една ускорена програма за развитието на България и след това да се търсят партии, които да подкрепят тази програма и така страната ни да се развива успешно и да върви напред. Важно е първо да има стратегия, да има развитие, да има програма, а не първо да се търси аретметичен сбор и да се управлява на принципа „проба-грешка" и да се решават проблеми на парче. Правителството на Борисов не може да извърши нито една реформа, защото националистите им връзват ръцете. Няма как с тези хора да бъдат извършвани реформи, защото те разчитат на популизма. А това е течение, което няма как да извърши непопулярни мерки, т.е. там се правят само неща, които изглеждат добре външно, но те изобщо не водят до реформа.

- Няколко пъти вече се опитвате да примете различни законови мерки, които да разкрият истината за фалита на Корпоративна търговска банка, докъде стигнахте?

- Всеки ден повтаряме, че истината за КТБ трябва да излезе наяве, но не само това. Необходимо е да се предприемат ефективни действия за наказване на виновните с цялата строгост на закона и да се приемат ефективни способи за защита на обществения, националния и държавния интерес. Защото не стига, че откраднаха парите по изключително нагла схема, ами в момента крадат и активите, които са служили за обезпечение и това става пред очите на цяла България. Затова ние няма да спрем да внасяме законопроекти и решения, докато държавата не влезе в ролята си и не защити обществения интерес и парите на всички граждани.Ето, например, правната комисия в парламента подкрепи и на второ четене законопроекта на ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност. С мерките, заложени в него синдиците на банката ще имат ефективни възможности и способи да спрат това разграбване, което вие, журналистите, нарекохте доста успешно вторично разграбване на активите на банката, защото тази нагла кражба е била замислена още при функционирането на самата банка. Не стига че бяха откраднати над 3.5 млрд. от парите на хората, на министерства, на фирми, а сега се разграбват активи, които служат за обезпечение на кредитите, които банката е раздавала. Затова в този смисъл законът е крайно нужен. За мен законът е нужен и защото нормалният ни закон за банкова несъстоятелност е направен така, че той да отговаря на изискванията на нормално функциониращи банки, а както видяхме от доклада и на "Алекс Партнърс", и на синдиците, това не е била нормална банка. Затова искрено се надявам всичко около КТБ да излезе наяве и тези, които са допринесли банката да е в това състояние, да понесат цялата тежест на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай