Доброволната служба няма да е като казармата в соца

Доброволната служба няма да е като казармата в соца | StandartNews.com

Депутатът Юлиян Ангелов, секретар на парламентарната група на Обединени патриоти, коментира пред "Стандарт" идеята за доброволна военна служба, както и позицията на ОП относно ратификацията на Истанбулската конвенция в парламента, както и внесения от БСП вот на недоверие към кабинета.

- Господин Ангелов, според военния министър Красимир Каракачанов въвеждането на доброволна военна служба е първа крачка към връщане на казармата. Защо се налага това?

- Още в предизборните програми на Обединените патриоти сме поели ангажимент пред избирателите да се върне наборната военна служба. Като първа крачка виждаме възможност в доброволната военна служба. Идеята е всеки български младеж, независимо от това дали е момиче или е момче, по собствено желание да може да отбие такава доброволна военна служба в рамките на 6 до 9 месеца. Не го предлагаме, за да се харесаме на хората, защото и без това според социологическите проучвания голяма част от българското общество подкрепя идеята за наборна военна служба. Виждаме какво се случва през последните десетилетия около и близо до нас. Военни конфликти, граждански размирици, терор и ред други такива неща, които ни карат да мислим, че правилната посока е българската държава да може да защити сама себе си.

Вярно е, ние имаме партньори в НАТО, но ако ние нямаме достатъчно военнослужещи, нови самолети, кораби и бронирани машини, няма как да защитим собствената си държава. Недопустимо е като политици да допуснем подобна несигурност за българското общество. Сигурен съм, че по-голямата част от постъпилите на доброволна военната служба ще пожелаят да станат и кадрови войници. Така ще може да се запълни недокомплекта на Българската армия, който в момента е 5500 души. С доброволците ще може да се запълни и резерва, където сега нямаме подготвени хора след като от години в България няма наборна военна служба. Отделно идеята ни е чрез доброволната служба младите хора да придобият знания как да реагират и при наводнения, земетресения и други бедствия. Нещо, което липсва като подготовка
през последните десетилетия.

- Какви привилегии може да ползват преминалите доброволно военна служба ?
- Предлагаме да имат предимство при кандидатстване в полиция, пожарна, държавна администрация. Ако щете, ще помислим и за висшите учебни заведения. Нашето виждане е тези 6 или 9 месеца военна служба да бъдат признати за трудов стаж. С други думи това няма да е загубено напразно време. Плюсовете, които сме предвидили за хората, които доброволно искат да участват в защита на българската държава, са доста. По този начин много млади хора ще имат желание да отбият военната си служба.

- Има ли други европейски страни, в които да съществува подобен модел ?
- Подобен модел има във Франция, където хората, които са служили в армията, имат преимущество, като кандидатстват за определени длъжности, което е правилно.

- Тези правила ще важат ли и за българите в чужбина, които искат да отбиват доброволно военна служба?
- Ние смятаме да обмислим чисто законово как е възможно да бъде разрешено, включително и на хора от българската общност, които са зад граница и не живеят в страната, да могат да покажат, че са част от българската държава. И те да отбиват доброволно такава служба, което ще даде възможност да успеят да се интегрират и в българското общество.

- Какви възнаграждения ще получават доброволците?
- Дори доброволно да е, няма как да няма определено възнаграждение. То, разбира се, ще бъде доста по-ниско, отколкото получават кадровите войници. Храна, облекло, спане обаче ще са за сметка на държавата.

- А има ли достатъчно пари в бюджета за 2018 г за доброволна военна служба?
- Така или иначе има 5500 души недокомплект в Българската армия, ние трябва да го покрием. Ако не можем с кадрови войници, това може да стане с доброволни военнослужещи. Така или иначе нашите партньори от НАТО имат изисквания на какви условия трябва да отговаря Българската армия, които ние трябва да покрием. Още повече, че благодарение на старанието на господин министъра на отбраната Красимир Каракачанов, бюджетът на отбраната ще нарастне през следващата година. Той ще трябва да покрие определен процент от брутния вътрешен продукт, както и в другите натовски държави. Така че, пари за доброволците ще има.

- Дали са достатъчни шестте месеца обучение, които се предлагат ?
- Аз съм бил войник година и половина. Бях първоначално в Школата за запасни офицери "Христо Ботев", където имаше 6-месечна школа за механик-водачи на бронирани машини. За това време се получаваше наистина добра подготовка. Идеята за връщане на казармата среща и много критици, които припомнят как стари войници са тормозели млади. Говорим за съвсем друг тип военна служба. Никой няма да се държи с младежите, както в годините на соца. Предвиждаме доброволците в събота и неделя да са си вкъщи, включително дори и в делнични дни след 17-18 ч., ако не са дежурни в поделението.

- Кога ще тръгнат пилотните проекти за доброволна военна служба?
- Реално най-рано в рамките на следващата година, а най-късно - през 2020 г. Сигурен съм, че ще има интерес. И в момента има хора, които имат желание да участват в българската армия, но притесненията им са, че трябва да сключат тригодишен договор за кадрови войник. С доброволната служба ще се даде възможност за 6 месеца човек да опита как е и какво е в казармата. И като види, че му харесва, няма да има проблем после да стане кадрови войник без опасения и страхове.

- Смятате ли, че тази стъпка ще има наистина достатъчно обществена подкрепа ?
- Както казах, в последните години данните на всички социологически агенции показват, че голяма част от българското общество подкрепя задължителната военна служба. Така че доброволната служба ще има още по-голяма подкрепа. Все пак, дори 100-200 души да се запишат, това ще е от полза за българската държава и национална сигурност.

- Каква ще бъде в крайна сметка позицията на Обединените патриоти относно ратификацията в парламента на Истанбулската конвенция?
- Няма как да я подкрепим, защото именно ние повдигнахме тази тема и декларирахме, че сме категорично против. Не защото няма добри намерения, а защото в някои от текстовете има неща, които не отговарят по никакъв начин на българските традиции и на християнските ценности. Определени медии от време на време правят фалшиви новини и пускат нелепи неща, но категоричната позиция на Обединени патриоти е, че тази конвенция е вредна и няма нужда България да я приема.

- Сега мнозина ще кажат, че патриотите нямат нищо против да се бият жените ?
- Ако може някой да ме убеди, че тази конвенция ще намали домашното насилие, ще кажа ОК. Но това няма да се случи, защото в България в момента има достатъчно добро законодателство, за да защитава и жени, и деца от насилие. Друг е въпросът дали институциите си вършат добре работата и вземат превантивни мерки.

- Третият пол ли е най-голямото ви притеснения относно Истанбулската конвенция ?
- Притеснява ни не само това ,че се говори за социален пол в тази конвенция. Има текстове, според които държавата следва да финансира различни неправителствени организации, за да може да търсят проблеми с третия или шестия пол, примерно. Друго притеснително е, че според тази конвенция се дава възможност определени лица да кандидатстват и за бежански статут. Ако 100 000 или милион жители на Афганистан или друга държава, откъдето през последните години има голям наплив от имигранти, се оплачат, че са тормозени сексуално, домашно и по всякакъв друг начин в собствените си държави, ние ще сме длъжни да им осигурим бежански статут.

- Обединени патриоти имат ли опасения от вота на недоверие срещу кабинета, който БСП внесе ?
- На опозицията това й е работата - да търси проблеми и да ги вади, без значение дали нещата, които казва, са истина или не. Тяхно право е да внасят вот на недовери,е когато пожелаят. Разбирам, че си търсят своето място под слънцето. Но не приемам, че извадиха на преден план темата за корупцията като мотив да искат оставка на правителството. Не защото в България няма корупция, далеч съм от тази мисъл, а защото и БСП, и ДПС, и всичките видове реформатори, са управлявали българската държава и са част от тази корупция. Смешно и жалко е сега да излизат като морални стожери и да говорят как трябва да се бори корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай