До 2 години чакаме инвеститори в индустриалната зона

Стара Загора ще привлича капитали с идеалното си разположение и с квалифицираните кадри, казва Живко Тодоров

До 2 години чакаме инвеститори в индустриалната зона | StandartNews.com

По-труден ли е вторият мандат за един кмет от първия? Кои са големите градски проекти и как ще се промени Стара Загора в следващите години, коментира за "Стандарт" кметът на Града под липите Живко Тодоров.

------------------------------

- Г-н Тодоров, имате ли усещането, че вторият ви мандат върви по-трудно, без същите темпове, без същия хъс ? Вие сам обявихте, че неговото мото ще бъде „Да вдигнем летвата по-високо!"
- Нямам усещането, че сме забавили темпото. Напротив, сега спойката в моя екип е много по-добра и наистина надграждаме това, което постигнахме през първите 4 години - в инфраструктурата, в културата, в спорта, в подобряването на жизнената среда. Неслучайно съвсем скоро Стара Загора бе обявена за най-добрия град за живеене. Много активно работим и по изграждането на индустриалната икономическа зона край града.

- „Загоре" – на това име ли се спряхте?
- Наистина работното название е „Загоре" или „Загора" и не виждам защо да не остане така. Нашата област се е наричала така още когато се присъединява за пръв път към Първата българска държава - по времето на хан Тервел. Така ще имаме и една мното силна историческа препратка.

- Кога на практика ще започне обособяването и къде ще се разполага основно?
- Вече няколко пъти се срещнах с министъра на икономиката по тази тема. Много активно работим по детайлите и с Клуба на работодателя - най-голямата работодателска организация в региона, която обединява над 60 от най-големити компании. Това ще бъде и една от основните теми на дискусията от кампанията на в. „Стандарт" и КРИБ - „Да! На българската икономика", през септември. Новата икономическа зона ще се разположи основно около летището и от двете страни на пътя за автомагистрала „Тракия". Тук има много свободни терени и държавата, общината и частни предприемачи могат да направят един чудесен микс за бъдещите инвеститори в региона. Мисля, че до 2 години индустриалната икономическа зона край Стара Загора може да стане факт.

- С какво основно ще привличате инвеститорите тук?
- Първо с това, че имаме много добре изградена инфраструктура. Второ, идеалното разположение на Стара Загора. Ние сме в центъра на България, близо до двете автомагистрали, „Тракия" и „Марица", близо до бъдещия тунел под Шипка, който ще се превърне в основна артерия между Севера и Юга. Освен това разполагаме с квалифицирана работна ръка и много инвеститори ще поискат да развиват бизнеса си тук.

- Съвсем скоро Вие бяхте домакин на една повече от представителна дискусия за бъдещето на комплекса „Марица-изток" след приетите от ЕС много по-строги екоизисквания към горивните нисталациии на въглища. В нея участваха премиерът, трима министри, евродепутати, синдикати, местната власт. По-голям оптимист ли сте за бъдещето на „енергийното сърце на Родината", както с основание наричме „Марица-изток" след тези дебати?
- Определено, защото беше изразено рядко срещано единомислие между правителството, всички политически сили, местната власт, синдикатите, ръководствата на тези компании. Това означава, че наистина ще работим заедно за спасяването на ТЕЦ-овете и мините в „Марица-изток". Аз съм убеден, че България ще защити енергийния комплекс, който дава близо 40 на сто от електроенертията на страната и е част от националната сигурност.

- Кои са задължителните стъпки, които трябва да направи България в защита на своя интерес?
- Първо трябва да обжалваме процедурата по приемане на референтния документ от Европарламента, който, според евродепутата Владимир Уручев, е приет при очевидни процедурни нарушения. Стана ясно, че има и много тежък и недопустим лобизъм с привличането на Гърция в пследния момент при глусаването. Успоредно с това ТЕЦ-овете трябва да направят много точен разчет и анализ за непосилните разходи, които трябва да направят, за да се постигнат тези рестриктивни еконорми и какъв ще бъде в крайна сметка техният ефект върху околната среда.

- Въпреки нелегитимния на практика местен реферерендум за съдбата на парка „Бедечка" - в него участваха по-малко хора от предвиденото по закон - вие се обявихте категорично за запазване на зелената територия. Вече ясно ли е как на практика държавата и правителството ще ви помогнат за обезщетението на собствениците на частни парцели, което би било непосилно бреме за общинската хазна?
- Независимо от резултатите на референдума, повече от очевидно е, че общественият интерес налага да запазим парка за поколенията старозагорци след нас. Ведната след допитването аз имах среща с премиера Бойко Борисов и получих неговите уверения, че държавата наистина ще ни помогне. Вече се срещнах няколко пъти и разговорях и с министъра на отбраната, за да видим кои военни терени в общината, които са отпаднали като необходимост на министерството, можем да получим за обезщетение на собствениците на частни парцели в парка. Ще разговаряме с тези, с които можем да се разберем за подобен вариант. Към онези, които не са съгласни с подобна замяна, ще приложим процедурата за обезщетяване по закон.

- Понамаляха европейските пари и Стара Загора забави темпото. Чували ли сте тези опасения на някои старозагорци за развитието на града?
- Не, но не мисля, че има основание за безпокойство. Ние вече имаме готови проекти, които могат да стартират съвсем скоро. Това са мащабната реконструкцията на възловия мост над жп линията София – Бургас и автомагистрала „Тракия." След ремонта пътното платно по него ще бъде четирилентово. Ще променим изцяло облика на центъра, продължваме модернизацията на градския транспорт с нова GPS-система. Имаме прекрасен проект за обновяване на „белите дробове" на Стара Загора – парк "Аязмото". Ще продължим разширението на новия парк „Артилерийски" на юг.

- Кога ще стартира проектът за Ларгото и как ще изглежда пешеходната зона след приключването му?
- Проектът е готов, той е за близо 7 млн. лв. Имаме вече избран изпълнител и скоро ще подпишем договора, а работата ще започне вероятно наесен. Централният булевард ще бъде покрит с бял гранит, практически вечен материал. Ще бъдат оформени кътове за отдих с шадравани, цветни алеи, пейки. Нядаваме се след ремонта пешеходната зона, от една затворена улица, да се превърне в любимо място за разходка и развлечения на старозагорци.

- Как върви подготовката за звездния мач между легендите на "Барса" и отбора на Стоичков и приятели, на който Стара Загора ще бъде домакин?
- Разбрах, че 12-те хиляди билета за мача, които пуснахме в продажба, вече са на привършване. Всъщност капацитетът на стадиона е 15 000, но останалите бройки общината вероятно ще предостави като подарък на деца от социални домове и бедни семейства, от спортни клубове и дружества с по-ограничени възможности. Искаме този мач на футболни легенди да се превърне в празник не само за Стара Загора, но и за цялата страна. Както е известно, срещата ще се излъчва и по телевизята.

- Стара Загора е един от градовете-герои в Освобождението на България от турско робство. Как ще отблежите 140-годишнината от паметните боеве на българското опълчение и руските воини в края на юли 1877 г.?
- Много от проявите и събитията, посветени на паметната годишна, вече вървят. Съвсем наскоро монтирахме ефектно осветление в мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". Сега гранитният обелиск на Самараското знаме нощем се откроява на километри, може да се види и от автомагистрала „Тракия". Кулминацията на програмата е в края на юли, когато българското опълчение получава своето бойно кръщение край хълма Чадър могила. Тази паметна битка с ордите на Сюлейман за спасяване на светинята – Самарското знаме, ще възкресят в историческа възстановка представители на националния и старозагорския клуб „Традиция". За пръв път ще бъде представен и специлен звуково-светлинен спектакъл, който се нарича „Молитва за Стара Загора". Това е нашето възпоминание за героите и дар за техните следовници, пренесли през пепелищата своя обичан град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай