Децата имат нужда от кумир като Левски

Апостола носи харизмата да ни обединява като нация, казва доц. д-р Красимира Александрова

Децата имат нужда от кумир като Левски | StandartNews.com

Отредените пет часа не стигнаха на посетителите на Националната библиотека, за да видят оригиналното тефтерче Васил Левски в навечерието на 180-та годишнина от рождението му. На какво се дължи силния интерес към личността на Апостола. Какво още предстои във връзка с годишнината. Имаме ли и днес нужда от личност като Левски. "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". Преди броени дни доц. Александрова бе избрана за действителен член на Международната академия по информатизация.

- Доц. Александрова, хиляди българи дойдоха да се поклонят пред тефтерчето на Васил Левски в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". С какво си обяснявате този интерес?

- Интересът беше огромен не само към тефтерчето, а и към останалите ни събития. Да си призная, не се изненадвам от големия брой посетители, които имахме удоволствието да посрещнем в Деня на отворените врати по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Това се повтаря винаги, когато Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" организира събития, даващи духовна храна на българите. Последният пример беше на 24 май – и тогава, както сега, валеше дъжд, но часове наред пред входа имаше върволица от хора, чакащи търпеливо на опашка, за да влязат в най-големия храм на книжнината у нас. Затова се надявахме, че интересът ще се повтори, още повече, че ставаше дума за една от светините на България. Все пак оригиналното тефтерче на Васил Левски, което е част от нашия книжен фонд, се пази в трезора на БНБ и твърде рядко бива изваждано на показ за широката публика.

Изпитах истинска гордост от това, което се случваше в продължение на петте часа в неделния ден. Нямаше блъсканица, нямаше викове и препирни кой да влезе или види по-напред. Напротив, това бяха одухотворени, интелигентни и възпитани хора, за които беше важно да се докоснат до светлата личност на един велик българин. И не ставаше дума просто да си направят селфи с тефтерчето на Левски. Да, това също го имаше и то е обяснимо в контекста на 21 век. Но онова, което беше наистина важно за тях, беше да си припомнят историята на личния бележник на Апостола и факти от неговия живот и дело. Хората питаха, а добре подготвени експерти от библиотеката бяха на разположение из цялата ни експозиционна площ. Все пак броят на събитията ни в този ден беше седем. Всяка от трите изложби, които ще продължат до края на юли, представя безценни документи за Левски, повечето от които се съхраняват в библиотечните ни фондове.
Не искам да пропускам и интереса, който предизвика дигиталната версия на тефтерчето, която представяхме на два екрана, а вече може да се прелиства и в нашия сайт или да се чете чрез QR код през смартфони. Така че – да, любопитството беше огромно, при това от посетители от всички възрасти. Няма как да не се трогнеш пред вида на разплакани, прегърбени от годините хора и възторжени деца, повдигащи се на пръсти, за да разгледат по-добре витрината с тефтерчето на Апостола. И обяснението е просто – българите имат необходимост от събития и новини, които да подхранват духа и родолюбието им.

- Защо направихте дигитална версия на тефтерчето?
- Известен факт е, че то е написано с молив върху хартия, която е с висока киселинност и следователно рисковете по съхраняването му са огромни. Точно по тази причина често сме упреквани в консервативно отношение и „скриване" на документа. И за да достигне до широка аудитория и най-вече до младата публика, екип от вдъхновени българи, разработи проекта за представяне Тефтерчето на Левски в електронен формат http://www.nationallibrary.bg/levski/). Това е своеобразен реверанс към всички българи, включително и за живеещите зад граница. Разбира се, целта на електронния формат е свързана и с възможността за изследователска дейност на специалистите.

- Големият интерес към тефтерчето и от страна на децата означава ли, че те много добре знаят кой е Васил Левски и какво е направил той за България?
- Нека не подценяваме съвременните българчета. Сцените с биещи се ученици, които виждаме по телевизията, не са представителна извадка за тях. Поклон пред всички родители, които разказват на децата си за историята и светлите умове на България. Поклон и към учителите, които, въпреки всичко, продължават съвестно да предават знанията си. Децата, които в неделя бяха в библиотеката, явно имат именно такива родители и учители. Затова знаеха кой е Васил Левски и със сигурност ще продължат да четат за него. Впрочем, в Националната библиотека през цялата година идват ученически групи, за които организираме специални обиколки и ги запознаме с безценни книги от фондовете ни. И всеки път колегите са удовлетворени от знанията по история и литература, които децата демонстрират. Това наистина е обнадеждаващо за нацията ни. Разбира се, далече съм от мисълта, че всички родители и учители полагат споменатите усилия, но това, което виждаме в библиотеката, наистина заслужава адмирации.

- Какво още предстои във връзка с годишнината от рождението на Апостола ?
- До края на месеца в изложбеното пространство на Националната библиотека може да бъде разгледана изложбата "Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи... Зависи от нашите собствени сили". Тя е дело на съвместните ни усилия с Министерството на културата, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ "Св. Климент Охридски" и Университета по библиотекознаие и информационни технологии. В специални витрини са изложени и книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната при нас се завърна и пътуващата ни експозиция "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски". От август почти до края на 2018 г. тя ще продължи да пътува в различни населени места в страната.

- В Националната библиотека се пазят повече от 200 документа за Левски. Как ги съхранявате?
- Полагаме специални грижи. Фондът на Левски се съхранява в трезор на БНБ, изнася се рядко и при спазване на строги мерки за сигурност. Специалисти реставратори следят състоянието им. Документите са дигитализирани, а на читателите ни е предоставена възможност да ползват дигиталните копия през сайта на Библиотеката.

- От колко и какви документи се състои фондът на Левски?
- От 162 документа, структуриран е в няколко тематични направления. Първият е от 1869 г., а последният – от 1872 г. Разбира се, на първо място може да се открои споменатият вече негов личен бележник. Кореспонденцията му е обособена в две групи – с неговите сътрудници извън и в пределите на България по отношение на апостолската му дейност в периода 1869 – 1872 г. Тя е представена с няколко окръжни писма от името на Централния революционен комитет през 1871 – 1872 г. Запазена е и клетвата, която всеки новоприет член е полагал. Съхранява се и пълномощното писмо от Българския революционен централен комитет (БРЦК), с което Левски е натоварен да действа в цяла България от името на Комитета, а също входящи и изходящи регистри с данни за получени писма.
Изключително ценен документ е проектоуставът на БРЦК или т.нар. „Нареда на работниците за освобождението на българския народ", в която са изложени принципите на БРЦК. Интересна е и една непълна дописка на Левски до редакцията на в. „Свобода", в която той изказва задоволството си от излизането на вестника. И още разписки, квитанции, сметки – общо 25, които дават сведения за строгата материална отчетност, която Левски е изисквал от всички комитети и дейци. Във фонда се съхраняват и бележки за революционната му дейност, от които могат да се изведат сведения за псевдоними на отделни революционни дейци, пароли, адреси на отделни лица, списък на спомоществователи на в. „Свобода" и др. Тези 162 документа от обособения фонд „Левски" достигат цифрата 255, когато се обединят с документите, свързани с Апостола, от архивните фондове на Любен Каравелов, БРЦК, Данаил Попов, Иван Кършовски и Найден Геров. Сред тях са и 7-те известни фотографии на Апостола.

- Какво е онова нещо, което според Вас хората задължително трябва да знаят за неговата личност и дело?
- Всеки трябва да знае колко безкористна и ярка в себеотдаването си личност е бил той. И колко е бил скромен в човешката си битност.
- Имаме ли и днес нужда от личност като Левски и защо?
- Да се говори за Апостола на свободата е необходимо, защото духът му живее във всеки от нас. 2017-а е обявена за Година на Левски заради 180-годишнината от неговото рождение. И това не е случайно – образът му е символ на смелост и себеотрицание. И пред султанските съдници, и пред Голготата на бесилото Левски по категоричен начин е защитил статуса си на най-тачен днес национален герой – пълнокръвен и реален, без да е чакал отплата. Левски е човекът, стигнал до прозрението, че с действията си днес ние имаме възможност да променим утрешната реалност. Стореното от него носи харизмата да ни обединява като нация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай