Да забранят на Толстой да влиза в България

Да забранят на Толстой да влиза в България | StandartNews.com

Русия продължава да провежда имперска политика към нас

- Изказването на Пьотр Толстой е унижение за всички българи
- Службите да се задействат за обида на националното ни самочувствие
- Защо мълчи кандидат-президентът на БСП Румен Радев, който събираше овации на русофилския събор
- Колкото пъти сме търсили сигурност от Москва, толкова пъти сме получавали зависимост

Репликата на тв водещия и бъдещ депутат от партията на Путин "Единна Русия" Пьотр Толстой, че Русия ще купи цяла България, предизвика бурни реакции. "Стандарт" потърси за коментар депутата от ГЕРБ Методи Андреев.

- Г-н Андреев, руският кандидат-депутат Пьотр Толстой хвърли бомба, заявявайки, че Русия ще купи България и вече е започнала - от Черноморието. Това как да го разбираме - като шега ли? Политиците ни сякаш го приемат така - твърде плахи са в коментарите си.
- Българските политици по принцип коментират три дена след смъртта. Това изказване е унижение за всички българи. Без значение дали са русофили, русофоби, леви или десни. Това изказване показва само едно - колко нагло и имперско е отношението на Русия спрямо България. То показва, че трябва да си извадим една много сериозна поука. И да разберем веднъж завинаги, че нашият дом не е Евразия, а Европа. Мястото ни е там, където ни уважават. Тези хора, които иначе се тупат в гърдите и ни наричат наши братя славяни, които иначе хубаво говорят как българите им предали писмеността, колко са ни благодарни - сега говорят така. Това е тяхното мислене. Този политик, Пьотр Толстой, беше представен като, забележете, много близък до Путин, един от най-известните им журналисти и от най-интересните лица на партията "Единна Русия". Неговите думи са изключително нагла подигравка със самочувствието на нас като българи. И аз затова сега казвам - къде са сега тези така наречени русофили, които аз наричам директно рубладжии, които на язовир "Копринка" защитават Русия като най-любима на българите държава. Защо мълчат официалните институции - нали всички чухме наглото изявление?
- Това не е ли от деликатното притеснение, че всеки, който тръгне срещу Русия, губи електорат? А предстоят избори.
- Ако това ни е електоратът - по-добре Русия да си го купи. Аз нямам самочувствие на добиче. Което Русия да го купува и да го продава. Искам да попитам защо мълчи и Румен Радев, кандидат- президентът на БСП. Нали той с апломб каза, че еърполисингът бил обиден за България. Ами купуването на България от руски олигарси, по начина, който беше цинично описан от Толстой, не е ли обиден?
- Ако оставим емоциите настрана, доколко България в момента е зависима по някакъв начин от Русия. Имам предвид АЕЦ "Белене", газовия хъб, енергийните проекти?
- Аз пък питам: Какво е получила България от Русия? Оставете тези приказки, че ни била освобождавала. Питам какво е получила като пари за развитието на нашата икономика? Има само загуби, само схеми, само източване, само далавери. Близостта ни с Русия е само по отношение на олигарсите - тук и там и начинът, по който се извършваха промените. Така че да сме наясно с едно - аз не съм историк, но знам, че колкото пъти сме търсили сигурност в Русия, толкова пъти сме получавали зависимост.
- Раковски и Захари Стоянов също стават русофоби...
- Да. И затова изумявам как можеш да имаш българско самосъзнание и да не си даваш сметка за ролята на Русия в историята ни и сега.
- Поколенията обаче се сменят. Сегашното говори английски, не знае дума на руски. Русофилите намаляват.
- Русофилията е въпрос на възпитание. На семейно възпитание. Не е обидно да си русофил. Обидното е, че българофилите в България са малко. Опасното е, че тези хора, които се представят за русофили, не са русофили. Те са чистокръвни рубладжии. Това е най-обидното. Това са хора, които срещу пари вършат това, което е изгодно за имперска Русия. Това е рубладжийството. Защо в България например за една година се вдигнаха паметници на съветските маршали Толбухин и Жуков? Защо никой не прави паметници на Солженицин, на Сахаров, на Лермонтов? Нали има русофили - защо не направят паметници на тези велики руснаци?
- Наскоро обаче се откри в Добрич паметник на ген. Колев, който се е сражавал срещу руснаци.
- Ген. Колев е българофил. Един български достоен генерал, а не като Румен Радев, който се върти според интересите си. Ген. Колев казва: "Възхищавам се от руснаците по време на Руско-турската война, но сега те са завоеватели и затова ще ги бием".
- Как оценявате реакцията на Кремъл относно избора за генерален секретар на ООН. Според говорителите на Кремъл Путин направо се е скарал на Меркел, че лобира за Кристалина Георгиева ?
- Европейските държави отговориха достатъчно ясно на Германия, че подобен вид "дипломация" не се приема за нормална. Това показва само едно - че действително в тактиката на Русия за избор на генерален секретар на ООН влиза победа на Ирина Бокова. По някакъв начин ние сме влезли в противоречие с тяхното разбиране за това как да си подредим нашия дом. Пак говорим за имперското им самочувствие. Че те могат да ни кажат кога сме сбъркали, да ни пошляпнат както обичат зад врата, да ни назидават. Аз не мога да разбера на какво основание имат още това самочувствие. Все пак ние принадлежим към съюз, който е шест пъти по-мощен от Русия! На какво основание Русия има такова самочувствие? Наскоро четох, че там вече не могат да плащат заплати на администрацията. Включително бяха посегнали на техния бюджет за военни цели. Така че ние трябва да се държим като суверенна държава- член на Европейския съюз, да сме горди че сме българи. Иначе сме просто държава с колониално поведение.
- Руският поет Тютчев е казал: "Россию умом не понять, в Россию можно только верить". Има ли съвременен прочит това?
- Абсолютно вярно. Тютчев го е синтезирал невероятно точно. Това е положението с нашите рубладжии - те първо не са разбрали Русия, не знаят какво значи Русия, но й вярват безпрекословно. И ето виждатие, когато трябва в скандала "Толстой" да се покажат като патриоти, те мълчат гузно, въртят се като обрани евреи и не знаят какво да правят.
- А обичат да бъркат в кесията на дядо Иван, така ли?
- Мнооого обичат, много. И дядо Иван това го знае и насърчава и подкрепя тяхното рубладжийство.
- Казвате въртят се и не знаят какво да правят. А какво трябва да се направи след изявлението на Толстой?
- Ако България има самочувствието на суверенна европейска държава, трябва съответните специализирани служби да се задействат за обида на националното ни самочувствие. И да бъде предложено да бъде отнето правото на този нагъл самозабравил се руски политик да посещава България. Това можем да го направим.
- Можем или сме длъжни?
- Длъжни сме да го направим. Ако от мене зависеше, досега да съм го направил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай