Да не се дразним от Заев, той играе за референдума

Да не се дразним от Заев, той играе за референдума | StandartNews.com

Изявленията му не са коректни спрямо България, но те са за вътрешна употреба, казва Любомир Стефанов

 

- Господин Стефанов, след като се извини, че е обявил Илинденското въстание за македонско, сега македонският премиер Зоран Заев написа във Фейсбук, че македонският език ще бъде официално признат в един съюз с 500 милиона граждани.
Това някаква игра с електората преди референдума за новото име на западната ни съседка ли е, а и доколко е съвместимо с договора ни за добросъседство?
- Изявлението е емоционално и в рамките на вътрешнополитическата кампания, която Зоран Заев и партията му водят в името на каузата
Македония да влезе В НАТО и в Европейския съюз. Това обаче абсолютно не съответства на онова, за което се договориха премиерите Борисов и
Заев преди известно време. В договора за добросъседство ясно е записано, че въпросът с македонския език следва да бъде изчистен от междуведомствената комисия, в която влизат експерти. Заев обаче явно цели да повдигне избирателната активност за референдума и да осигури подкрепа за споразумението с Гърция страната да се казва Северна Македония. Просто не трябва да подскачаме, чувайки това нещо, защото това си е вътрешномакедонски въпрос. Има неща, които в Скопие ги ползват в кампанията и на нас не ни харесват, но такава е реалността. Със сигурност правим и ние подобни неща, особено пък за нашите вътрешнополитически кампании.
- В интервю за Ройтерс Доналд Тръмп заяви, че е готов да разгледа отмяната на американските санкции срещу Русия, но при определени условия. Как ви се струва този ход?
- Това всичко отново е в хипотезата на "ако".
След срещата между канцлера Ангела Меркел и президента Владимир Путин от миналия уикенд ми направи впечатление нещо друго: американската администрация реагира много бурно срещу "Северен поток 2" и заплаши да наложи санкции на компании или държави, имащи нещо общо с проекта. Твърде противоречиви изглеждат тези американски послания. От една страна уж може да се махнат едни санкции срещу Русия, от друга пък се налагат нови санкции. Затова такива изказвания на Тръмп на този етап ги приемам много скептично, тъй като пропускаме нещо в познанието си и разбирането за американската държавна администрация. Тръмп може да е голям началник, ако използвам нашия балкански политически жаргон, но зад него стоят Конгрес и Сенат, които имат не по-малко тежест по смисъла на американската процесуална уредба. И всяко решение на президента впоследствие трябва да мине санкцията на Конгреса и на Сената. Затова предстоящите през ноември междинни избори в САЩ за всички 435 места в Камарата на представителите и една трета от 100-те сенатори могат да преобърнат драматично ситуацията за Тръмп и неговата Републиканска партия.
- В същото това интервю президентът на САЩ Тръмп се зарече, че няма да прави никакви отстъпки на Турция, за да издейства освобождаване на задържания от нея американски пастор. Не преекспонира ли тази тема?
- Това ми се струва изключително преекспонирана тема. Четох мненията на доста анализатори, при това не само европейски. Ако целта е само и единствено освобождаването на този пастор, при цялата религиозност на американското общество, ми се струва направо хиперболизирано като аспект, тъй като за да освободиш един човек, не обявяваш едва ли не икономическа, политическа и финансова война на цяла държава. И някак си
това е като да отидеш да ловиш пеперуди с теромядрена бомба. това е абсолютно излишно. Но ако има някакъв друг подтекст и той не ни става ясен, това вече е грешка на администрацията на Тръмп, която не обяснява защо тези асиметрични наказания се прилагат. Да не забравяме, че пасторът от две години се влачи по турските съдилища и затвори, и това не е казус от вчера.
- След отказа на Ердоган да освободи Брънсън, Тръмп наложи мита над вноса на турска стомана и алуминий, което породи безпокойства, че това ще се отрази негативно на европейската икономика, а ние сме част от нея. Какво следва за нас и
отношенията ни с Турция?
- Когато една икономика като американската ти вдигне мерника, последствията са неминуеми. В икономически и политически аспект ние си имаме някакъв собствен канал за комуникация с Турция. Засега той е отворен, позитивен, но като цяло ние сме част от европейския политически и икономически съюз. И ако нещо се случва, ние следваме политиката на нашия партньор.
На срещата ЕС-Турция във Варна се каза, че тази година ще има втора такава среща във Виена, тъй като Австрия пое европредседателството. Дано това се случи и вече там ще видим как ще се развиват отношенията между Европа и Турция с оглед на американските санкции.
- Ще принуди ли Тръмп Ангела Меркел и Владимир Путин да сключат брак по сметка и доколко е знакова срещата германския канцлер и руския президент ?
- Да, знакова е. Германия зае позиция, че е склонна да си говори с Русия. Иначе казано, Меркел и Путин показаха, че са готови да уредят формалностите, които да ги вкарат отново в някакъв диалог. Все пак това беше първото посещение на Путин в Германия след 2014 г, когато Русия окупира Крим. Оттогава Берлин не е променил позицията си нито по отношение на руската инвазия в Украйна, нито по отношение на окупацията на Крим.
Явно Германия иска да види доколко Русия е склонна да се придържа към правила и какви отстъпки би могла да направи
за да се завърне към нормалността. Срещата беше и на знаково място за Германия - резиденцията на немския канцлер, еквивалент на Кемп Дейвид в САЩ. При това разговорът между Меркел и Путин на четири очи продължи три часа. Явно са си казали неща, за които няма да разберем.
Визитата на руския президент обаче означава, че
за Германия е важна каква политика води Москва. В същото време обаче Меркел показа, че не трябва да се очаква смекчаване и промяна по най-важните въпроси. Колкото и да е важен за Германия "Северен поток 2", канцлерът настоя проектът да не е за сметка на изолирането на Украйна от бъдещите потоци на газ към Европа. И Путин беше принуден да декларира, че
това няма да се случи. Руският президент си има едни планове, Германия, респективно Европейският съюз, други, но правилата са си правила. Това е посланието.
- Същият аршин ли прилага Ангела Меркел като решава да се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган през септември в Берлин ?
- Мисля, че ще приложи същият аршин на преговори и с него. Меркел е далновидна, притежава и други две безценни качества- тя е прагматичен политик, изключително принципен и последователен. И винаги показва, че независимо от това кой стои срещу нея, тя представлява едно категорично разбиране за ценности и принципи, което не се променя според човека, с когото преговаря.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай