ЧРД: "Стандарт" винаги е по-честен от другите

Той е на 25 г., МТел на 23 г., горд съм горд с децата си, не виждам някой друг в България да е създал по-хубави от моите, казва основателят на вестника Красимир Стойчев

ЧРД: "Стандарт" винаги е по-честен от другите | StandartNews.com

- Г-н Стойчев, защо преди 25 години създадохте вестник „Стандарт"?

- От наивност. В онези времена все още считах, че красивите неща автоматично успяват. Имах заблудата, както и почти всички западни икономисти, че преходът от комунизъм към капитализъм е елегантно автоматичен и исках "Стандарт" да е първият вестник на новото време.

- Коя е най-голямата Ви емоция и съответно най-голямата Ви болка, свързани със „Стандарт"?
- Като положителна емоция нищо не може да се сравни с момента, в който на рампата се появи първият брой на вестника. Бях много горд - първият качествен и цветен вестник в България. Бях горд и когато направихме 64 страници неделен вестник - първи в България. Страшно се радвах и когато пуснахме интернет изданието - пак първи в България. А колкото до болките - болки много, но животът принципно е поредица от радости и болки, а аз никога не гледам назад.

- Целият преход в България мина като огледало в страниците на „Стандарт". Коя според Вас бе най-важната роля на „Стандарт" в този период?
- "Стандарт" винаги е бил по-честен от другите, може би защото не зависех от никого. Не мога да не спомена ролята на вестника в най-тежките времена на Жан Виденов, когато всички уплашени се бяха притаили и единствено "Стандарт" водеше медийна битка против това неграмотно и вредно правителство. Но може би най-важното бе, че през годините аз настоявах вестникът да вдъхва здрав разум.

- Малко компании могат да се похвалят с 25-годишна история. Какво означава един вестник да е на пазара четвърт век?
- Преди години един виден австрийски банкер ми каза: "Краси, 10 години бизнес в България е равносилно на цял век бизнес в нормална държава".

- Защо се отказахте от медийния бизнес?
- В България всички считат, че собственикът на медия е и главен редактор, а политиците както обикновено ги тресе параноя. Цареше мнението, че аз редактирам целия вестник привечер, независимо къде по света съм. Поради тази причина в съзнанието на политиците всеки негативен материал бе израз на моето лично отношение към тях. Това винаги създава врагове. Затова съветът ми към младите предприемачи е, ако искат да се занимават с медии да нямат бизнес, зависещ от милостта на държавата или бизнесът им да е толкова силен, че да не им пука - типичен пример е собственикът на една от медийните икони в САЩ - Вашингтон Пост, Джеф Безос - който "между другото" е и собственик на Амазон, със скромните си 80 милиарда долара.

- Коя бе по-голямата Ви емоция – „Стандарт" или МТел?
- Всяка фирма която създавах в началото бе като мое дете, а очевидно не можеш да градираш децата си. МТел бе еманация на логичното в моето съзнание, докато "Стандарт" бе повече резултат на търсене на красивото. Като се обърна назад, "Стандарт" е на 25, а МТел на 23 години и аз съм горд с децата си, а и не виждам някой друг в България да е създал по-хубави от моите.

- Бяхте основател на първата организация на големите в бизнеса – Г-13. Защо тогава бизнесът беше елит, а сега са политиците?
- Искам да ви поправя, Г-13 не беше елит, а просто първият неуспешен опит за самоорганизация на бизнеса. Виждам че опитите продължават. Колкото до политиците, в началото те изпитваха сериозен дефицит на елементарна грамотност и не разбираха въобще ролята си в структурата на обществото. Първите 8 министър-председатели - Попов, Луканов, Димитров, Беров, Инджова, Виденов, Софиянски и Костов нямаха и един ден стаж в реалната икономика. Те не бяха управлявали и будка за вестници, те не знаеха какво е банка. И това във времената, когато най-същественото бе икономическата трансформация... После се чудите защо няма по-неуспешен икономически преход в Европа от българският. Постепенно, особено след влизането в ЕС, политиците в България започнаха да осъзнават ролята си в обществото, но тя, както знаете не е да бъдат елит. Елитът не е нещо което се избира, назначава и уволнява, него или го има или го няма. Елитът е плод на вековно функциониране на институции като църквата или монархията, но в България и двете се провалиха.

- В годините на прехода политиците първо воюваха с бизнеса, после му се поставиха в услуга срещу спонсорство, след това го направиха зависим от обществени поръчки. Нормализираха ли се вече отношения бизнес – партии?
- Ако слушате опозицията, която и да е тя, не. Ако слушате властта, да. Ако слушате бизнеса, няма да разберете нищо, защото пеят в разногласен хор.

- Кой е най-големият проблем за бизнеса днес – липсата на добре подготвени кадри, бюрокрацията или...?
- Най-големият проблем е демографският срив, България ще бъде изправена пред огромен дефицит на качествена работна ръка в следващите 20 години. Този проблем няма да се реши с мерки за насърчаване на раждаемостта, въпреки че и това е необходимо. Нужно е незабавно преосмисляне на имиграционния процес, особено на икономическата имиграция. Нужно е незабавно да започне, без грам колебаене и бюрокрация, натурализацията на всички които имат макар и минимален български корен. Погледнете една държава като Израел, къде щяха да са сега, ако целенасочено не привличаха всички с еврейски корен?

- Продадохте Макс Телеком, с какво се занимавате в момента?
- Продадох го преди 4 години и се подготвям за новата технологична вълна. Революцията тепърва започва...

- Какво ще пожелаете на „Стандарт" и неговите читатели?
- На "Стандарт" - да сърфира успешно на вълните на дигиталния бизнес, а на читателите- да намират на страниците това което ги прави по-умни и по-добри. Честит Рожден Ден!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай