БСП щеше да загуби от зестрата на АБВ

БСП щеше да загуби от зестрата на АБВ | StandartNews.com

Следващият президент трябва да изготви национални приоритети за 25-30 г. напред

С прекъсване на преговорите грешката беше поправена, казва Румен Гечев

- Проф. Гечев, не сте член на Изпълнителното бюро на БСП и не сте участвал във вземане на решението за прекратяване на договорката с АБВ. Изненада ли ви то?

- Мое дълбоко убеждение е, че по принцип опитът за договорки с АБВ преди предстоящите президентски избори не е в интерес нито на БСП, нито на "левия" политически фронт. АБВ влезе на ръба на 4-те процента в парламента, не без помощта на ГЕРБ. Те бяха част от дясното управление на г-н Борисов повече от две години и се оттеглиха, когато бе очевидно, че поетите негативи на управлението вече са ги завлекли към политическото дъно. Заедно с ГЕРБ гласуваха всички ключови закони на управляващата коалиция, в т.ч. съсипващия 16-милиарден дълг, антисоциални закони и т.н. Освен това на последните местни избори те почти повсеместно действаха против нашите кандидати. Независими социологически проучвания им отреждат сега около 1,5% електорална подкрепа. И при тези безспорни факти защо БСП трябваше да спасява АБВ? Първо, в ръководството им са напуснали ни членове, чиято иначе впечатляваща политическа кариера се дължи на нашата партия. Не отричам техните лични професионални качества, напротив. Но без БСП къде щяха да бъдат те сега? Второ, нетният изборен ефект върху крайния ни резултат щеше да бъде отрицателен. Защото, ако ни носят 1,5%, трябва да пресметнем и колко процента ще загубим, т.е. "зестрата" в този брак би била най-малкото противоречива. С прекъсването на преговорите, независимо от претекста, грешката е поправена и не се допуска увеличаване на създалото се напрежение сред членовете на БСП.

- Защо решихте да останете докрай в състезанието за кандидат-президент? Не беше ли предизвестен резултатът?

- Останах, защото изпълнявах поетите ангажименти към хората от над 70 общински конференции на БСП, които ме номинираха. Не мога да подвеждам хората след това и да се отказвам, въпреки че впоследствие стана ясно, че цялата процедура по начина на избора е неясна. И това едва ли беше поради липса на организационен опит, по-скоро обратното. Ако ми беше ясен първоначалният замисъл, нямаше да участвам. Може би има роля и това, че съм бил активен състезател по радиомногобой, бил съм капитан на национален отбор, печелили сме световни и европейски първенства. Но щом като Националният съвет е решил така, то си е негово право. Резултатите от изборите ще покажат дали сме били на прав път. Сигурен съм, че БСП ще се стабилизира. В Европа само социалистическите партии на Франция и Испания са по-стари.

- Членове на Националния съвет обявиха, че са изключително впечатлени от вашето представяне, което доказало, че в БСП все пак има "мислещи хора". Какви бяха вашите приоритети?

- Благодаря за комплимента. Все пак това ми е професията. Опитах се да изведа някои възможни инициативи на президентската институция в рамките на конституционните й правомощия. А те не са малки. Така например, президентът би могъл да формира екип от експерти - икономисти и предприемачи, които най-после да разработят система от национални приоритети за развитие на страната във времеви хоризонт от поне 25-30 години. Защо да не обединим усилията на БАН, на водещите ни държавни и частни университети, на мениджърите на проспериращи български фирми? По-нататък, могат да се разработят алтернативни модели за достигането на тези цели. Президентството предлага национален продукт, а оценката и решението е на парламента и на изпълнителната власт. Това е правено в редица страни, защо да не се приложи в България?
Споделих също разбирането, че много по-ефективно може да се използва президентското вето не толкова за временното спиране на отделни закони, а по-скоро за предизвикването на по-широка дискусия и вземането на оптимално решение по законодателните текстове.

Третата група въпроси, които засегнах, бяха свързани с националната сигурност и нейната зависимост от взаимодействието й с външната политика и с ефективността от обвързването на националния военно-промишлен комплекс с модернизацията на армията ни. Все пак бил съм почти четири години преподавател по военна икономика във Военна академия "Раковски. Вижте, през последните години външната ни политика е унизителен слугинаж, който ни носи само загуби и то в стотици милиони левове. Примерите са безброй - опрощаваме дълг на Ирак за 2 млрд. долара, които само след няколко седмици прибират американски доставчици на оръжие в Ирак. Участваме в "коалицията на желаещите" при окупацията на Ирак с изумителното по своята наивност очакване, че наши фирми ще участват във "възраждането" на иракската икономика. Станахме единствената страна в света, която предоставя безплатно военни бази на САЩ, без да е договорила никакви условия за компенсации.

- Какви са нагласите в БСП за вицепрезидент? Какъв трябва да е профилът на втория в кандидатпрезидентската двойка? Вие бихте ли приели подобна оферта?

- Не споделям разбирането, че вицепрезидентът няма никаква роля. Никой не печели от безлични вицепрезиденти. Аз не проявявам интерес и не бих приел такава оферта поради редица причини. При конкретното развитие на процеса това би изглеждало като търговия с влияние и като кариеристичен компромис. Аз си имам чудесна академична кариера и сериозни възможности за работа в парламента. Освен това не нарушавам принципите си. Но имаме достатъчно кадърни и опитни социалисти, които биха се справили с тази отговорна работа.

- Какво очаквате от новия политически сезон? В разгара на кампанията в парламента ще се водят дебати за бюджета за 2017 г. На какво ще държи БСП и какво няма да допусне в параметрите?

- Дебатите около новия Закон за бюджета са от ключово значение за развитието на страната ни. Нашата парламентарна група ще вземе конструктивно и активно участие. Още повече, че в условията на паричен съвет, бюджетът е основният инструмент за въздействие. Ние ще настояваме за прилагането на подходите на другите страни от ЕС, където се засилва държавното участие в икономиката, засилват се пазарните регулации и се въвеждат или разширяват социални програми за укрепване на средната класа и свиване на бедността. В този смисъл продължаваме да убеждаваме нашите колеги в парламента в необходимостта от връщането на подоходното облагане на физически лица. Това може да донесе около половин милиард лева допълнителни приходи в бюджета. Тези средства виждаме като един от източниците за специален бюджетен инвестиционен фонд, който може да се предостави на пазарен принцип на малките и средните фирми, особено на такива в най-слабо развитите региони или на такива, чиято продукция намира международно признание. Ще настояваме също за приоритетно увеличение на разходите за наука и образование, каквито са и политиките на другите страни от ЕС. С други думи, не приемаме счетоводния подход на ГЕРБ за "връзване" на бюджета, а ще пледираме за бюджет, който реално ще бъде обвързан с развитието на националното ни стопанство, за създаване на работни места и повишаване на конкурентоспособността на българските производители.

- Правителството като че ли направи завой и промени говоренето си спрямо Русия, прави компромиси, за да запазим добрите си отношения с Турция. Вашата оценка за предложенията в сферата на енергетиката - АЕЦ "Белене", "Южен поток", газовия хъб?

- Сега премиерът и министрите му на практика преразказват нашите "опорни точки" от парламентарните дебати по тези въпроси през последните няколко години. Защото, докато американски корпорации даваха мило и драго да влязат или да разширят пазарния си дял на руския пазар, а немците удвояват капацитета за внос на природен газ от Русия, нашите юнаци тичаха в обратна посока. Браво, похвално е, че при тях се наблюдава известно отрезвяване. По-добре късно, отколкото никога. Щом е в интерес на държавата ни, ние ще работим за осъществяването на всички замразени досега проекти, които отговарят на нашите икономически и стратегически интереси. А както атомната централа в Белене, така и "Южен поток" имат съществено значение за балансирането на интересите ни с нашия съсед Турция. В Близкия изток се формира нова политическа ос и от нашето поведение ще зависи от коя страна на уравнението ще застанем. Като изпълняваме задълженията си на страна-членка на ЕС и на НАТО, ние можем да извлечем полза от адекватното вписване в новата ситуация. Така, както го правят Германия, Унгария, Франция или сега Турция. Нищо повече. Защото досега антируските кудкудякания на някои министри на нас ни носят само загуби, но не пречат на печалбите на "началниците" от Брюксел. Е, крайно време беше управляващите да помислят и за нашите си интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай