Биз­нес­ме­нът Спас Ру­сев: Сдел­ка­та за Ви­ва­ком мо­же да се пре­вър­не в един­стве­ния из­ця­ло из­пла­тен кре­дит към КТБ

Биз­нес­ме­нът Спас Ру­сев:  Сдел­ка­та за Ви­ва­ком мо­же да се пре­вър­не в един­стве­ния из­ця­ло из­пла­тен кре­дит към КТБ | StandartNews.com

Та­зи сед­ми­ца об­щес­тве­но­то вни­ма­ние бе на­со­че­но към ма­жо­ри­тар­ния соб­стве­ник на VIVACOM и дос­ко­ро­шен при­те­жа­тел на ос­нов­на­та част от ак­ци­и­те на "Лев­ски" Спас Ру­сев. Как­во на­ка­ра мъл­ча­ли­вия биз­нес стра­тег да се от­ка­же от си­ния клуб и да про­го­во­ри пуб­лич­но? Спас Ру­сев в от­кро­вен раз­го­вор с ре­пор­тер на "Стан­дарт"

- Г-н Ру­сев, как­во ви "Лев­с­ки"? Са­мо фе­но­ве­те ли са при­чи­на­та, или има и не­що дру­го?
- Не, не са фе­но­ве. По-ско­ро при­чи­на­та са ръ­ко­во­ди­те­ли­те на ня­кои фен­с­ки ор­га­ни­за­ции. Аз съм чо­век на ди­а­ло­га и не мо­га и не же­лая да ра­бо­тя под на­тиск, осо­бе­но ко­га­то ди­а­ло­гът меж­ду нас се во­ди чрез ме­ди­и­те. Ча­ша­та пре­ля, ко­га­то един час след дек­ла­ра­ци­я­та на НКП (На­ци­о­нал­ния клуб на при­вър­же­ни­ци­те на "Лев­с­ки") хо­ра нах­лу­ха в съб­ле­кал­ни­те, за да се са­мо­раз­п­ра­вят с фут­бо­лис­ти­те. То­зи на­тиск про­дъл­жа­ва по­ве­че от де­се­ти­ле­тие и аз лич­но ня­ма как да съм част от уп­рав­ле­ни­е­то на клу­ба при та­ки­ва об­с­то­я­тел­с­т­ва.


- Вас лич­но емо­ци­о­нал­но за­сег­на ли ви на­чи­нът, по кой­то се раз­ви­ха не­ща­та с "Лев­с­ки"?
- При­вър­же­ник съм на "Лев­ски" по­ве­че от 50 го­ди­ни и съм лич­но за­сег­нат от на­чи­на, по кой­то ня­кои фен­ски ор­га­ни­за­ции се из­ка­за­ха за мен. По по­вод на твър­де­ни­е­то, че не съм ин­вес­ти­рал и ед­на сто­тин­ка в от­бо­ра ис­кам да при­пом­ня, че аз при­те­жа­вам 47% от ком­па­ни­я­та Ви­ва­ком.
Бла­го­да­ре­ние на многомилионни до­го­вори с клуба, за които аз лично се погрижих, влязоха средства за погасяване на част от текущите му задължения. При то­ва по­ло­же­ние ня­ма как да не съм лич­но огор­чен от на­пад­ки­те към мен.

- От­ка­зах­те се от соб­стве­нос­тта си в "Лев­ски"? А ос­та­ва­те ли не­гов фен?
- Аз ви­на­ги съм бил фен и ще ос­та­на емо­ци­о­нал­но под­дръж­ник на от­бо­ра.
До­го­во­рът за пол­зва­не на име­то на Ви­ва­ком под­си­гу­ря­ва съ­щес­тву­ва­не­то на клу­ба, до­ка­то из­пла­ти за­дъл­же­ни­я­та си към кре­ди­то­ри и да­нъч­ни. "За­ме­ня­ме "ста­ди­о­н" с "а­ре­на" и за­паз­ва­ме по­чит­та си към Ге­ор­ги Ас­па­ру­хов. Друг, до­пъл­ни­те­лен до­го­вор за рек­ла­ма да­ва пра­во­то на Ви­ва­ком да от­де­ля 10% за фут­бол­ния клуб от вся­ка ед­на ус­лу­га, пол­зва­на от фе­но­ве­те на "Лев­ски". За цел­та на лев­ска­ри­те ще бъ­дат раз­да­ва­ни спе­ци­ал­ни ва­у­че­ри. Все­ки пос­ле­до­ва­тел на клу­ба, кой­то при­те­жа­ва та­къв ва­у­чер, ще но­си 10% от­стъп­ка от вся­ка ус­лу­га, за­я­ве­на от не­го, в пол­за на лю­би­мия от­бор.

- Ще ус­пее ли та­зи схе­ма, как мис­ли­те?
- Си­нер­ги­я­та от пар­тньор­ство­то на най-го­ле­мия те­ле­ком у нас с един от най-ем­бле­ма­тич­ни­те спор­тни клу­бо­ве в Бъл­га­рия е ес­тес­тве­на си­ла. Ефек­тив­нос­тта на то­зи под­ход за­ви­си от то­ва кол­ко са ис­тин­ски­те под­дръж­ни­ци на "Лев­ски". Се­га е мо­мен­тът, в кой­то да се преб­ро­им и да ви­дим кол­ко сме и мно­го ли сме. Дой­де мо­мен­тът, в кой­то фе­но­ве­те да зас­ви­де­тел­стват лю­бов­та си към своя клуб. Та­зи схе­ма, как­то я на­ри­ча­те вие, е под­ход, кой­то раз­чи­та на ло­ял­но­то им по­ве­де­ние.

- На­ред със съд­ба­та на си­ния от­бор, сдел­ка­та за Ви­ва­ком съ­що е ед­на от най-об­съж­да­ни­те и тъл­ку­ва­ни­я­та не са ед­ноз­нач­ни. Вие сте биз­нес­мен с би­ог­ра­фия, има­те зад гър­ба си мно­жес­тво меж­ду­на­род­ни и ло­кал­ни сдел­ки, как пре­це­ня­ва­те учас­ти­е­то си в сдел­ка­та за Ви­ва­ком?
- Аз са­ми­ят се гор­дея със сдел­ка­та за Ви­ва­ком. Ка­то чо­век из­ку­шен от из­кус­тво­то и ес­тет по при­ро­да, ха­рес­вам и тър­ся кра­со­та­та нав­ся­къ­де, вклю­чи­тел­но и в биз­не­са. Ед­на сдел­ка мо­же да бъ­де из­клю­чи­тел­но кра­си­ва и то­ва за­ви­си от на­чи­на, по кой­то е кон­стру­и­ра­на. В слу­чая с Ви­ва­ком кра­со­та­та е в ком­би­на­ци­я­та от ста­бил­ни ин­вес­ти­то­ри, ко­и­то да под­хо­дят от­го­вор­но и се­ри­оз­но към ин­вес­ти­ци­я­та си в Бъл­га­рия, не­за­ви­си­мо от ком­пли­ци­ра­на­та си­ту­а­ция. По­вяр­вай­те, не е лес­но да се съ­бе­ре гру­па се­ри­оз­ни ак­ци­о­не­ри, сред ко­и­то най-го­ля­ма­та рус­ка бан­ка VTB и из­клю­чи­тел­но из­я­вен аме­ри­кан­ски биз­нес­мен, но ние ус­пях­ме и ком­би­на­ци­я­та от точ­но те­зи ак­ци­о­не­ри пра­ви сдел­ка­та кра­си­ва и е за­лог за дъл­гос­роч­ния ус­пех. От прик­люч­ва­не­то на сдел­ка­та през ав­густ 2016 го­ди­на до днес всич­ки ре­ше­ния се взи­мат с аб­со­лют­но мно­зин­ство и съг­ла­си­е­то на всич­ки ак­ци­о­не­ри, след за­дъл­бо­че­ни прав­ни кон­сул­та­ции с три или по­ве­че меж­ду­на­род­ни ад­во­кат­ски ком­па­нии, ко­е­то е га­ран­ция , че всич­ки пред­при­е­ти дейс­твия, свър­за­ни със соб­стве­нос­тта на VIVACOM, са за­кон­ни, яс­ни и поч­те­ни.

- Ще ни вър­не­те ли към ля­то­то на 2016-а? Как точ­но се слу­чи сдел­ка­та за VIVACOM?
- Ще ви вър­на още по-на­зад. През май 2015 го­ди­на дру­жес­тво­то InterV, ко­е­то кос­ве­но при­те­жа­ва­ше ка­пи­та­ла на БТК, не ус­пя да из­пла­ти та­ка на­ре­че­ния мос­то­ви за­ем, по­лу­чен от VTB Capital. В та­ки­ва слу­чаи, за да се пок­рие не­из­пла­те­ни­ят кре­дит, се прис­тъп­ва към из­пъл­не­ние на за­ло­га вър­ху ак­ци­и­те на съ­от­вет­но­то дру­жес­тво.
То­га­ва Ви­ва Те­ле­ком, фи­нан­си­ра­но от кон­сор­ци­ум, със­та­вен от меж­ду­на­род­ни и бъл­гар­ски ин­вес­ти­то­ри, се яви на търг и за­кон­но и проз­рач­но при­до­би InterV за су­ма­та от 330 000 000 ев­ро. За съ­жа­ле­ние, та­зи зна­чи­тел­на ин­вес­ти­ция в Бъл­га­рия бе под­ло­же­на на риск по­ра­ди на­ру­ше­ния и за­ба­вя­ния от стра­на на бъл­гар­ски­те съ­деб­ни влас­ти.

- Все още ли ня­ма раз­ви­тие по де­ло­то КТБ?
- След ка­то ак­ци­о­не­ри­те от меж­ду­на­род­ния кон­сор­ци­ум зап­ла­ти­ха ре­ал­ни 330 ми­ли­о­на ев­ро, по­ве­че от ед­на тре­та от та­зи су­ма е бло­ки­ра­на в пол­за на КТБ. То­ва са 125 ми­ли­о­на ев­ро, ко­и­то сто­ят с ме­се­ци бло­ки­ра­ни. От бъл­гар­ския съд и от син­ди­ци­те на бан­ка­та за­ви­си кол­ко бър­зо и ко­га те­зи па­ри мо­гат да бъ­дат ус­во­е­ни. В мо­мен­та, в кой­то то­ва се слу­чи, сдел­ка­та за VIVACOM ще се ока­же един­стве­ни­ят и мо­же би най-го­ле­ми­ят кре­дит, кой­то ще бъ­де из­ця­ло из­пла­тен в КТБ.

- Ко­га очак­ва­те то­ва да се слу­чи?
- Ка­то граж­да­нин се на­дя­вам ис­кре­но и сил­но бъл­гар­ски­ят съд и син­ди­ци­те на КТБ да об­я­вят ре­ше­ние въз­мож­но най-бър­зо и най-от­го­вор­но. Аз не знам друг ак­тив от пор­тфей­ла на Цве­тан Ва­си­лев, в кой­то той е имал учас­тие, да е сме­нил соб­стве­ни­ка си по тол­ко­ва проз­ра­чен на­чин как­то Ви­ва­ком след про­веж­да­не на меж­ду­на­ро­ден търг, ор­га­ни­зи­ран от меж­ду­на­род­но приз­на­та­та и с бе­зуп­реч­на ре­пу­та­ция ком­па­ния Earnst&Young.
Въп­ре­ки то­ва в об­щес­тве­но­то прос­тран­ство сре­щам вер­сии, ко­и­то пред­ста­вят си­ту­а­ци­я­та и раз­ви­ти­е­то на не­ща­та по съв­сем раз­ли­чен на­чин, тол­ко­ва да­леч от ис­ти­на­та, че бих си поз­во­лил да ги на­ре­ка до­ри фан­та­зии. И точ­но то­ва ме про­во­ки­ра да го­во­ря яс­но и от­кри­то за та­зи сдел­ка.

- Един от опо­нен­ти­те ви в ме­дий­но­то прос­тран­ство е Дмит­рий Ко­са­рев. Не­го­ви­те фан­та­зии ли ви­зи­ра­те?
- Не са­мо. Всич­ки де­ла до то­зи мо­мент, не­за­ви­си­мо на коя ин­стан­ция са прик­лю­чи­ли, не­за­ви­си­мо от юрис­дик­ци­я­та, за­вър­шват с един и съ­щи ре­зул­тат - ни­то Ко­са­рев, ни­то Ем­пре­но, ни­то Ва­си­лев са соб­стве­ни­ци на Ви­ва­ком и ня­мат ни­що об­що с ком­па­ни­я­та. Що се от­на­ся кон­крет­но до то­ва име, за мен той е по-ско­ро вир­ту­а­лен ге­рой. Аз не съм го сре­щал, той не е по­се­ща­вал Бъл­га­рия, ни­кой не го е виж­дал... Мно­го ми на­пом­ня на ге­роя от фил­ма­ "О­би­чай­ни­те за­по­доз­ре­ни" - Кай­зер Со­зе. По­ня­ко­га се чу­дя да­ли та­къв чо­век изоб­що ре­ал­но съ­щес­тву­ва. Как­то ви ка­зах, при всич­ки слу­чаи и всич­ки де­ла, за­веж­да­ни от не­го­во име, ние пе­че­лим не­за­ви­си­мо в как­ва юрис­дик­ция са за­ве­де­ни те. За­то­ва об­ви­не­ния и ин­си­ну­а­ции от ня­как­ви не­яс­ни рус­ки афе­рис­ти, как­то и от бъл­гар­ски из­мам­ни­ци са не­се­ри­оз­ни.

- Зна­ем кои са опо­нен­ти­те ви, а кои са при­я­те­ли­те ви? За­дъл­жи­тел­но ли е да са бо­га­ти?
- Ако ед­но при­я­тел­ство се ос­но­ва­ва вър­ху па­ри­те, то е биз­нес пар­тньор­ство. Ис­тин­ско­то при­я­тел­ство е ду­хов­на и ес­те­ти­чес­ка бли­зост. Мо­ят свят е мно­го по-ра­зли­чен от то­зи, кой­то мо­же би си пред­ста­вя­те. И до ден дне­шен под­дър­жам мно­го близ­ки кон­так­ти с мо­и­те при­я­те­ли от Пер­ник нап­ри­мер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай