България ще бъде център между Изтока и Запада

Правителствата се сменят, но народът винаги е харесвал Русия, казва проф. Нина Дюлгерова

България ще бъде център между Изтока и Запада | StandartNews.com

- Проф. Дюлгерова, заплаха ли е Русия за България?
- Когато коментираме доклади на която и да е българска институция в сферата на сигурността, обикновено се оказва, че решенията имат високо конюнктурен характер, но стратегически не са обосновани. В доклада Русия е поставена на четвърто място като заплаха. Бих цитирала президента Румен Радев, който в интервюто си пред Нова телевизия казва, че България не трябва да бъде заложник на чужди интереси. В навечерието на годината, когато България ще бъде председател на ЕС и ще се отбелязват 140 години от създаването на Третата българска държава, не звучи логично, дипломатично и политически далновидно включването на Русия в какъвто и да е документ с негативно значение. Една държава е силна само тогава, когато е в добри отношения със своите близки и далечни съседи. Следващите три години са важен период от българското бъдеще и най-вече история, тъй като тогава България, особено през 2018 г., ще постигне най-голямата си зрялост - да бъде център между Изтока и Запада. През 2019 г. всъщност ще отбележим както 140 г. на София столица, но и 30 г. от началото на прехода. В този период, особено през тази и следващите години, България може да запази постигнатото през последните месеци позициране като един добър медиатор и същевременно фактор на стабилност само ако бъде неутрална, дипломатична и с предсказуема политическа стабилност. Само тогава България може не само да запази, но и да развие своето благоприятно позициране в Черноморския регион като своеобразен център на позитивни новини, конструктивни действия и предсказуемост в своето поведение както в Европа, така и в широкия Черноморски регион.

- Според Вас от каква част от обществото се споделя подобно заключение, че Русия е заплаха?
- Историята е доказала, че когато българските институции излизат с такива позиции, това е много далеч от обществените настроения. Те обикновено са конюнктурни. Обществата, в случая българското, никога не са показвали в краткосрочен или дългосрочен план силен негативизъм към която и да е държава и общество, защото там няма политика, а има емоция, която се наслоява в поколенията, митовете, легендите и самата история на съответното общество.

- В случая тази емоция позитивна ли е по отношение на Русия?
- Тази емоция към Русия е устойчиво позитивна, независимо от промяната на политическите системи.

- Как се отразяват историческите наслагвания върху отношенията между България и Русия?
- Историята на Третата българска държава е изпълнена с политически лъкатушения, но с устойчиво позитивно отношение на българския народ към Русия. Също така историята, политиката и дипломацията са доказали, че когато се решават въпроси, свързани с България, Русия винаги е давала максималното от себе си, за да може в краткосрочен или дъгосрочен план да защити българските национални интереси. Трябва да направя и уговорката, че Русия следва своите интереси. Тя е и велика сила, империя. Но тази империя в по-близката и по-далечната история е създавала условия България да получава, да се развива и да се утвърждава.

- Какви отношения трябва да поддържа България, която е член на НАТО и ЕС, с Москва?
- Отношенията София - Москва при всяко положение трябва да бъдат подчинени на идеята на добросъседството и диалога. Ще цитирам това, което премиерът на Люксембург каза: "Не трябва да говорим за Русия, а с Русия".

- Необходим партньор ли е Русия на Запада?
- Всички водещи политици на ЕС през последния месец заявиха, че не трябва Европа да се конфронтира, а да влезе в диалог с Русия. Защото от нея много може да се получи, едно от основните неща е енерегетиката, и че трябва да се преосмисли политиката на икономически санкции, защото тя е много по-пагубна за европейските страни, отколкото за Русия.

- Кои според вас са заплахите за националната сигурност на България?
- Националната сигурност се крепи на това да търси заплахи и начини за тяхното предотвратяване. В момента България има тези проблеми, които има и Европейският съюз - те са свързани с миграционния поток, с Брекзита, свързани са също така със засилващата се неустойчивост в отношенията ЕС-Турция.

- Доколко "Ислямска държава" е заплаха за нашата сигурност?
- Слава Богу, през следващите месеци ще бъде поставен край на съществуването на терористичната организация "Ислямска държава" и тогава вече ще се премине към следващия етап - преструктурирането на Сирия и на Ирак. И тогава суперсилите САЩ, Русия, арабските държави плюс Турция, ще трябва да седнат на маса и да се разберат какво ще бъде бъдещето на Близкия Изток. В случая ИДИЛ не е заплаха за България. Заплахата идва след ликвидирането на тази терористична организация, защото реално всички джихадисти ще се разпръснат по света и тогава вече ще трябва да се премине към уличните войни, терористичните акции и камикадзетата. Тогава трябва да се прилага вече европейска разузнавателна стратегия и обединени усилия на европейските държави в битката им срещу джихадизацията на Европа и света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай