АБВ ще издигне кандидат по модела на Първанов

АБВ ще издигне кандидат по модела на Първанов | StandartNews.com

Кой ще е кандидатът на АБВ в президентската надпревара наесен? Подари ли левицата победата на герберите с кандидатурата на ген. Радев и текат ли тайни договорки между БСП и ГЕРБ? Какви са перспективите пред АБВ след президентския вот и ще влезе ли отново във властта? На тези и други въпроси пред "Стандарт" отговаря Емил Кало,
член на Изпълнителното бюро на АБВ и секретар по коалиционната политика.

Хванах се на бас, че БСП и ГЕРБ не са комбина, но май ще загубя, казва Емил Кало

- Г-н Кало, кой ще е кандидатът за президент на АБВ?

- Бързате малко с този въпрос. Не за друго, а защото не сме готови.

- А кога ще узнаем името му?

- Надявам се, че до средата на другата седмица. Не че не знаем нищо по въпроса и чакаме да ни го спусне някоя небесна сила. Просто в момента разсъждаваме, анализираме ситуацията. Знаете, че бяхме безкрайно изненадани от некоректната постъпка на нашите партньори в преговорите и от некоректното поведение на човека, който по презумпция възприемахме като човек на честта. Така че, първо, ни трябваше малко време да анализираме ситуацията и да я положим по някакъв начин в бъдещето, за да вземем най-доброто решение.

- Каква фигура търсите?

- Вижте, ние имаме модела. Той е прекрасен. Това е най-успешният президент и политик на България. В рамките на този модел, дебело подчертавам – модел, а не личност, разсъждаваме и търсим най-подходящата фигура. Защото ситуацията е такава, че това, на което разчитахме най-много и към което най-много се стремяхме създава някаква лявоцентристка консолидация и не успя да се осъществи. Между другото аз продължавам дълбоко да се чудя „Защо? Какво се случи в рамките на 24 ч, че нашите партньори да се обърнат на 180 градуса". Очевидно политическата ми култура не е толкова висока, за да мога да си обясня тези събития.

-Твърдите, че някой едва за 24 часа е успял да обърне на 180 градуса мнението на председателя на БСП Корнелия Нинова.

-Това са фактите и вие ги знаете не по-зле от мен. Следват детайлите за невдигнатия телефон от страна на ген. Радев на позвъняване от г-н Георги Първанов. Всички медии го разпространиха с безумното твърдение, че те много са му били звънели. Това са личните щрихи, за които ви говорих и които започнаха да се наслагват над иначе блестящата му биография.

-Според Татяна Дончева Първанов е преценил съюзниците си и е възможно АБВ да няма свой кандидат, как ще коментирате?

- Мога да ви кажа само личното си мнение. Смятам, че такава перспектива е неподходяща за АБВ. Сигурно за г-жа Дончева това би било много добре. Но се съмнявам до колко АБВ ще си постави задачата да бъде в услуга на г-жа Дончева. Много се съмнявам.

-Оттеглихте подкрепата си за ген. Радев, какви са плюсовете и минусите за левицата от тази кандидатура?

-Ние тръгнахме към тази кандидатура, защото тя беше един от основните консолидиращи елементи на лявото или да кажем по-широко лявоцентристкото. По биография той беше една прекрасна кандидатура. Но в края на краищата ние не избираме биографии, а личности. Оттам нататък върху тази иначе интересна и обнадеждаваща биография започнаха да се трупат и личните прояви. За мен първата му среща беше една катастрофа. Колегите от БСП може да отчитат много високо, че се събраха един куп запасни офицери от армията и разузнаването и изгониха журналистите от тази среща. За тях това може да е един изключителен успех, но за мен това е тотален провал и политическо късогледство. Не знам на кого му е хрумнала тази глупост при първото представяне на ген. Радев. За АВБ той е приключил период. Нерадостен. Ние разчитахме и вярвахме на тази биография, която очевидно се оказа недостатъчна.

-Смятате ли, че с тази кандидатура на ген. Радев левицата подарява победата в президентската надпревара на ГЕРБ?

- Да, това е повече от очевидно. Единственият начин да се преборим със статуквото беше обединението на левите и центристките сили. Това дори и слепец го вижда. Сега се оказва, че там очевидно има други интереси и както се казва в една детска песничка: „Всеки сам трябва да си играе и сам да се гони".

- СДС твърдят, че БСП се готви за съюз с ГЕРБ, подозирате ли договорки между тях?

- Аз съм се хванал на бас за една бутилка скъпо уиски, че не е вярно. Просто не мога да го повярвам. Но сега започвам да се страхувам, че ще изгубя баса, защото елитното уиски е скъпо. Струва ми се абсурдно да има такива договорки, но моята политически опит е твърде нисък. В българския политически живот, в който съм от 2 г., какво ли не видях.

-А аргументите на човека, с когото се обложихте какви са?

-Неговите аргументи се базират на огромния му политически опит. А пък аз наивно казах: „Абсурд! Това не може да бъде!". Но нищо чудно и това да се случи. Иначе как може да тълкувате този 24-часов обрат. Има ли друга логика? Не вярвам на клюки, а още по-малко в теория на конспирацията. Как може за 24 часа да се случи този подарък. Ето днес (вчера –бел. ред.) срещах по сайтовете – оттук нататък за ГЕРБ дори няма нужда да се пише името на кандидата. Трябва да се попълни кандидатът на ГЕРБ в съответните документи и това е достатъчно. С каква логика може да се направи такъв подарък? Нито е в интерес на БСП, нито в интерес на личността. Подчертавам, че никога не съм бил член на БСП и не съм от т.нар. предатели.

-Как ще се разбере кой от двама ви печели баса? По какво ще познаете?

- При първите събития след изборите. Ще мине президентският вот, ще настъпи часът на инагурацията. Веднага след това ще видите как тихо и кротко, сигурно не на пролет, но наесен, ще трябва отново да гласуваме. Така си мисля.

-Смятате ли, че има шанс лява политическа сила да спечели президентския вот?

-Ще бъде изключително трудно. Защото БСП ще хвърли всички сили да се провали и да компрометира лидера си, тъй като това е една от задачите, които очевидно някои са си поставили. Покрай всичко друго ще трябва да премахнат и Нинова. След всички тези събития ще се разбере дали печеля бутилка уиски или губя такава.

-Ако евентуално ген. Румен Радев и кандидатът на ГЕРБ отидат на балотаж, кого ще подкрепи АБВ?

-Тогава ще трябва да се допитаме до членовете си. Защото тук вече се натрупаха много лични симпатии и антипатии. Ние люшкаме нашите членове от това, че те предложиха един път г-н Георги Първанов и г-н Ивайло Калфин. Ние отстъпихме от тези кандидатури. Трябваше да ги убеждаваме, че никому непознатият ген. Радев е прекрасен и че трябва да го подкрепим. Че е по-добре да издигнем него вместо г-н Първанов или г-н Калфин. Сега пък наново ще трябва да ги убеждаваме в нещо друго. Затова не е така просто и еднозначно решението, което бихме взели от раз. Още повече, че повече от очевдино е, че БСП бяга от идейния разговор на тези избори и го свежда до котерийна групова игра, която не е по вкуса на АБВ.

-Какви са перспективите за АБВ след президентския вот – връщане във властта или твърда опозиция?

-Ние влязохме във властта не заради самата власт. Доказахме го с излизането си от нея. Ние влязохме във властта с идеята, че ще можем по някакъв начин да реализираме част от програмата, с която излязохме на изборите. Направихме доста по въпроса. И в лицето на социалния министър и в тези на двамата заместник-министри, които имахме. Опитахме се да постигнем максимума в нашата програма. В един определен момент, оценявайки моментното ни положение, ние оценихме, че това, което се случва не ни удовлетворява. Че ние не можем да реализираме това, което сме обещали да избирателите ни. Добре, 140 хиляди, но това са български избиратели. Преценихме, че именно в защита на техния интерес е да излезем от правителството. А сега вие ме питате дали ще влезем отново в него. На какво основание? Бих могъл и по-остро да ви отговоря, но очевидно властовият модел, който се възпроизвежда в момента, не ни удовлетворява по никакъв начин.

-Смятате ли, че позицията на България по отношение на бежанския проблем е адекватна?

- А каква е позицията на България по този проблем? Защото аз се ровя из всички възможни средства за информация, включително и плачът на министър-председателя Бойко Борисов в някаква там църквица. И не мога да разбера каква е позицията ни, освен че искаме помощ от Европа. А нашата позиция каква е? Помощ за какво искаме? Какво е цялостното ни поведение? Имаме ли доктрина по този въпрос, към чиято реализация да се стремим. Не съм видял такова нещо.

- Какво според вас включва адекватното поведение в тази ситуация?

- Темата е дълга, но бих могъл да щрихирам, че очевидно България не е Русия, нито е САЩ, нито пък е Евросъюза, колкото и да им се иска на някои да играем като ЕС. В тази насока съм краен българофил и смятам, че е нужно разработване на българска концепция, имам симпатия към Вишеградската четворка по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай