Женско царство над 55 в училищата

Женско царство над 55 в училищата | StandartNews.com

Или защо сме трети по феминизация на учителската професия в Европа

Стела Стоянова

Аз съм български учител. И съм мъж. Една от редките птици на образованието. В предучилищното образование, научих преди няколко дни от учителския синдикат, сме били около 283 души в тази специалност, което е равно на статистическа грешка. Може и всички да сме в грешшка.
Дано не сме в списъка "Хъмбърт Хъмбърт"/за непознатите - от романа на Владимир Набоков "Лолита"/ - професорът, който хареса момиче на 12 години. Децата в начален курс, които имат учители мъже, също са твърде ограничен брой, сочи статистиката.
Най-голям е броят на даскалите мъже в професионалните школа. Но дори и там дамите учителки са около 83 на сто от всички преподаватели във въпросните училища, посочва проучване на синдикатите. Мъжете, които все пак са се решили да преподават на млади момичета и момчета след девети клас, са на доизживяване. А и най-често те са над 55 години. Синдикатите посочват, че

за децата ни липсва мъжкият модел на възпитание

вкъщи, а вече той отсъства и от класната стая.
В момента, според данни на националните синдикати, България е на трето място по феминизация на учителската професия в Европа - около 83 на сто. Предшестват я Литва и Латвия, сочи синдикатът на българските учители. Във всички останали държави броят на мъжете, които преподават определени учебни предмети, е по-висок. Само у нас жените над 55 години, които преподават основни учебни предмети, е приблизително половината от всички български преподаватели. Младите дами са под 1 процент.
С нищо не искам да обидя жените над 55 години, които искрено се раздават за учениците си. Искам само да подчертая матрицата, поради която директорите предпочитат основно дами над 50 и под 60 години като преподаватели по основни предмети. Първо,

не им предстои да раждат, но им предстои пенсия

макар и след десетина години, което ги кара да са послушни по отношение на кампаниите, които директорите организират, и няма да размътват водата. Ще бъдат на работния си пост по всяко време, защото не им се налага да кърмят и да излизат за извънредни родителски срещи в школото нахрани отрочето си. След 60 години вече не са предпочитани, защото родителите им започват да боледуват и трябва да ходят да ги наглеждат.
Професията била феминизирана ли - ами познавам мъже, които се явяват на конкурси за преподаватели по основни учебни предмети, но директорите

избират хора, които няма да им се противопоставят

или такива, които изрично са им били препоръчани. Много често са стажанти, така че по този начин покриват и квотата за млади преподаватели.
Знам мъже с перфектни познания и препоръки, които не са били назначени, само защото имат ... прекалено висока квалификация за мястото, за което кандидатстват. Друга форма, чрез която се наемат млади преподаватели, включително мъже, е назначаване на граждански договор само в рамките на година. През ваканцията учителят остава без доходи, което или го кара да разлюби рязко учителската професия, или да стане супер креативен и да се ориентира към съвсем друга област. Всичко това превръща учителската професия в супер рискова, въпреки твърденията на държавата, че при нея са едни от най-стабилните заплати. Затова и накрая държавата започва да разчита предимно на пенсионери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай