Язовирите имат значение за борбата с наводненията

Язовирите имат значение за борбата с наводненията | StandartNews.com

Настъпи пролет - сезон, през който наводненията ни "изненадват". Това налага отново и отново да се отдели внимание на превантивните мерки, които са многократно по-ефективни от борбата с последиците.

Изградените през миналите десетилетия над 170 големи и над 2000 малки язовира са основен фактор за ефективно използване на водните ресурси на страната. През изтеклите 2-3 години понякога в медиите се появяват оценки от неспециалисти, които твърдят, че една от причините за наводненията са язовирите, когато водата прелива през тях. Това налага този проблем да бъде разгледан по-подробно и обективно. Понятно за всички е, че когато част от язовирното езеро е празно, при обилни дъждове една част или дори целият отток към язовира ще се задържи в него. Не е известен обаче фактът, че дори когато язовирът е пълен до преливника, той също има известна "задържаща" способност. При такава ситуация и проливни дъждове притокът се "разстила" върху цялата площ на язовира, на сравнително "тънък" пласт. В резултат, преливащото през преливника водно количество е значително по-малко отколкото постъпващото в язовира. Това явление е известно на всички хидроспециалисти, то се нарича "ретензия". Фактът, че язовирът "прелива" през съоръженията, предвидени за тази цел, не означава бедствие. За целта са изградени облицовани преливници, водобойни кладенци, основни изпускатели и други. Тези съоръжения дават възможност завирената вода да се управлява ефективно, а оттичащите се води да се отвеждат безопасно.
Съвършено различни са случаите, когато се допусне водата да прелее над короната на стената. Тогава е възможно разрушение на стената с всички трагични последици. Подобен случай имаше преди две години с язовира "Иваново" и той се дължи категорично на липса на елементарен технически контрол. Превантивните мерки за борба с наводненията следва да включат проучване на топографските, хидроложки и стопански показатели на стотици обекти. Тази огромна дейност може да се осъществява само от висококвалифицирани и с практически опит хидролози и хидроинженери. За съжаление, през последните десетилетия броя на тези специалисти у нас намаля драстично. Само за илюстрация може да се отбележи, че от 2005 г. насам в специалността "Хидромелиоративно строителство" са кандидатствали по двама-трима младежи, за разлика от 100-150 през миналите години. Следва да се припомни, че освен изградените у нас хиляди язовири и милиони декари напоителни системи именно тези специалисти са участвали в изграждането на стотици огромни хидротехнически обекти в редица по-близки и по-далечни развиващи се страни.

Както се е случвало и с много други проблеми у нас, ако и наводненията минат в параграфа "всяко чудо за 3 дни", имуществото и животът на част от българските граждани ще бъдат застрашени. През изтеклите 25 години напояването използва незначителна част от предвидената за него вода. В резултат ежегодно над 3 милиарда куб. м се оттичат безполезно извън границите на страната. Интересът на икономиката налага тези води да се насочат отново към българската земя. За което ще са необходими няколко десетилетия. При тази ситуация е целесъобразно, след компетентна оценка от независими експерти, част от обема на язовирите да се поддържа незапълнен. В случая следва да се оценят внимателно нуждите, за да не останат без вода през лятото някои населени места или предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай