Виена расте с 25 хил души годишно

Трябва да развиваме средносрочни и дългосрочни проекти, казва председателят на Общинския съвет на австрийската столица Томас Райндл

Виена расте с  25 хил души годишно | StandartNews.com

Томас Райндл е председател на Общинския съвет на австрийската столица Виена. 55-годишният политик и администратор, който е икономист и финансист по образование, съвместява и много други дейности. Член е на комисията по финанси, икономика и международна дейност и на комисията по култура, наука и спорт. Той е говорител на Австрийската социалдемократическа партия - Виена по въпросите на спорта. Неговият девиз е: "Не упорствай върху своите заблуди, виждай тенденциите на времето." Обича да движи нещата напред и да доразвива проекти. Не обича: "Досега винаги е било така" и „Не може да стане". Дълги години е бил състезател по хандбал. Сега кара велосипед и се увлича по туризма. По повод на Дните на Виена в София Томас Райндл отговори на въпросите на "Стандарт".

- Г-н Райндл, какъв е тазгодишният акцент на традиционните Дни на Виена в София?
- Във фокуса на дните са теми като опазване на стария град, управление на музеите и градската мобилност. Много държим на това да се развият средно и дългосрочни проекти на двете общини и затова важна част от концепцията на тези Дни на Виена са съвместните експертни семинари.
- Според вас как трябва да се развива в бъдеще традиционното добро сътрудничество между София и Виена? На какво трябва да се набляга?
- В исторически план имаме отлични отношения на много равнища на политическия и икономическия диалог. Наред с останалите акценти в Дните на Виена ще работим и по темата за управлението на отпадъците.

- През декември беше приет бюджетът на община Виена за 2017. Заложени са разходи за 13,39 млрд. евро. Кои са приоритетните области на общината?

- Във времена на обтегнати публични бюджети, заради икономическата и финансова криза, е необходимо да се поставят ясни приоритети. Виена се разраства с 25 000 души годишно и скоро ще бъде мегаполис с два милиона жители. При това положение е важно да се осигури жилищно пространство, образователни институции, здравеопазване и т.н. и общината да се подготви за предстоящите предизвикателства.
- Виена е известна като град с ефикасна мобилност, виенското метро се разширява, както и софийското. Колко дългосрочно се планира разширението и какви ползи се очакват от него за пътниците?
- 95 процента от виенчани вече имат спирка на
градския транспорт на пешеходно разстояние от дома им. Било то спирка на метро, автобус, трамвай или градска железница. Неотдавна беше оповестена и най-новата статистика – виенските транспортни предприятия обслужват 954,2 милиона пътници и 733 000 притежатели на карти за годишен абонамент, което е нов абсолютен рекорд за Виена. Тази статистика ни задължава да продължим разширяването и е признание за високото качество на обществения транспорт в града. Хубавото е, че колкото повече хора оставят колата и пътуват с градския транспорт, толкова по-малко ще се замърсява околната среда и по-малко натоварен ще е трафикът.

- Какви нови проекти по мобилната подвижност ще бъдат приключени тази година?
- На 2 септември 2017 г. ще бъде открита новата отсечка с 5 спирки на линия U1 в южната част на Виена. U1 ще се удължи с 4,6 км и дължината й ще стане общо 19,2, за което общината е инвестирала 600 млн. евро
Целта е 80 процента от пътуванията във Виена да се извършват с обществения транспорт, с велосипед или пеша. Затова с пълна пара напредва удължаването на линия U2 и изграждането на новата линия U5. И двете линии ще засегнат център на града, което е вързано с доста работа и разходи.
- Културното сътрудничество е важна област в българо-австрийските връзки. Какви нови културни инициативи да очакваме?

Изкуството е една от големите запазени марки на София и Виена. Много се гордеем с това, че голям брой български творци работят и много млади българи следват във Виена.

- Бихте ли споменали имена?
- Ще спомена ярките звезди високо на културния небосклон на Виена и света – Албена Димитрова, концертмайстор на Виенската филхармония, и Красимира Стоянова от трупата на Виенската опера. И двете са символ на многообразието, толерантността и отвореността на изкуството към света.
- Как оценявате провеждащите се в България периодично австрийски музикални седмици?
- По време на тези седмици австрийски творци се представят пред българската публика. Една от последните големи изложби се състоя в Софийската градска галерия. Очакваме, че Дните на Виена още повече ще оживят културния обмен.
- Знаем, че много обичате спорта. Какви възможности предлага австрийската столица за свободното време и спортните занимания на своите граждани?
- Играл съм активно хандбал в продължение на 22 години. Така че от собствен опит знам, колко е важен спортът за нашето общество и особено за децата и младежите. Виена не случайно се нарича град на спорта. Разполагаме с 9 милиона квадратни метра обособени терени за спорт, без да се броят зелените, водните и всички останали площи, които редовно се използват за спортни занимания.

- Каква е организацията на спортната дейност в австрийската столица?
- Спортът във Виена се поддържа и развива от около 3000 спортни дружества и техните многобройни доброволни активисти. Огромен е спектърът на видовете спорт. Наред с класическите се практикуват и модерни спортове като слаклайнинг, падел тенис и диск голф. Всички те са гаранция за това, че Виена е град в движение.
- Кое най-много отличава Виена от другите големи градове в Европа и света?
- От повечето големи градове се отличаваме с огромните зони за отдих сред природата. В Пратера, на Донауинзел (изкуствено създадения остров на Дунава). Във Виенската гора или на крайдунавските ливади почти целогодишно

могат да се практикуват всички възможни спортове на открито – като хоби или на олимпийско ниво. Такава възможност няма на друго място. Наред с големите спортни обекти, като стадионът на австрийския национален отбор по футбол „Ернст Хапел", към големите новаторски постижения на политиката за спорта се числят още стотици спортни площадки. Освен това Виена редовно е домакин на големи световни спортни прояви, каквато беше Европейското първенство по футбол през 2008 година, световното първенство по плажен волейбол 2007, колоездачната обиколка на Австрия, маратонът във Виена. Тази година във връзка с такива прояви се очакват около 50 000 посетители.
- Какво ще пожелаете на софиянци?
- Мотото на дните на Виена ще бъде "Виена обича София". По този повод имам удоволствието да подаря на София от името на Община Виена най-голямото сърце от вафли „Манер" – традиционно виенско сладко изделие. Надявам се много хора да намерят време да посетят нашето „сърце" и да опитат от кулинарната и културната традиция на Виена!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай