Васил Велев: Класът стимулира мързела и е дискриминация срещу младите

Синдикати има главно в големите държавни предприятия, обяви председателят на АИКБ

Васил Велев: Класът стимулира мързела и е дискриминация срещу младите | StandartNews.com

Васил Велев е български инженер, икономист, предприемач и общественик, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). През октомври 2015 г. е избран за председател на Международния координационен съвет на организациите на работодателите. Изпълнителен директор е на „Стара планина холд" АД и на „ХЕС" АД, както и член на съвета на директорите на „М+С Хидравлик" АД – все дружества от Топ 10 на Българската фондова борса. Потърсихме мнението на експерта по горещата тема с предложението на работодателските организации и синдикатите за отпадането на клас "прослужено време". Представяме ви интервю с Велев пред Ивайло Илиев от агенция "Блиц".

- Г-н Велев, до какви административни затруднения води това, че правителството отказва да премахне клас "прослужено време"?

- Този въпрос не е обсъден там, където се обсъжда. Мястото му е тристранен съвет и ние сме внесли такова предложение. Той може да бъде обсъден и да бъде взето решение за внасяне или не в Министерския съвет. В зависимост от това ние ще предприемем следващите стъпки.

- Смятате ли, че правителството ще се вслуша във вашето предложение?

- Предложили сме четирите работодателски организации среща с премиера Борисов и в началото на следващата седмица очакваме да се състои такава среща, за да се чуят и нашите аргументи. Когато се слушат аргументите само на едната страна, винаги има дефицит, а в случая ние се наслушахме и на много лъжи.

- Кои са тези лъжи?

- Първата лъжа е, че такива класове имало в други страни, дори в Канада и САЩ, а всъщност нищо такова няма. Там има "сеньорити", които се договарят в колективните трудови договори. Нещо, за което пледираме и ние, но няма акт на МС, който да определя минимални размери и задължителност и условия за преносимост. Другата лъжа, която беше тиражирана, е как щели да се намалят заплатите. Това е абсолютна лъжа, предложението беше класовете да се включат в основните заплати, тоест ще се увеличат основните заплати, а няма да се намалят. Третата лъжа е как ще замръзнат заплатите. Няма как да замръзнат заплатите, защото те растат между 5% и 10% всяка година и те не растат, защото има клас, защото той е 0,6%. Очевидно те не растат заради класа, защото има недогонващо развитие, ръст в икономиката, ръст в производителността, дефицит в пазара на труда. Този клас е очевидна дискриминация по възрастов признак. Според административното му определяне се дискриминират младите и затова те напускат страната. Накрая ще останат само пенсионери и цигани и тогава ще се чудим кой ще изработва пенсиите. Според нас наличието на този клас стимулира мързела, а не по-високата производителност и квалификация. Кого защитаваме с този клас, мързеливите или работливите?

- Защо България изостава по отношение на тази бюрократична спънка?

- Това е остатък, защото синдикатите са си присвоили ключа от социалния мир, което въобще не е вярно. Синдикатите представляват 1/10 от работната сила в страната. Нашите работници и служители не искат синдикатите да говорят от тяхно име. Във всяка работодателска организация има повече наети, отколкото в двата синдиката взети заедно. А ние сме четири представителни работодателски организации. Синдикати в малкия и средния бизнес няма изобщо, има главно в големите държавни предприятия. Те не са представителна за трудовия ресурс на България общност. Биват по-кресливи и биват слушани.

- Какви мерки трябва да се въведат, за да се премахне тази административна спънка пред бизнеса?

- Наличието на клас е една административна тежест. Това изисква допълнителна административна работа и в случаите, когато работодателите се опитват да елиминират дискриминацията, те извършват обратно смятане, колко трябва да получи работникът за този труд, за да има справедливост при равен труд, равно заплащане. Очакваме в тристранния съвет да бъде обсъден въпросът, очакваме и среща с премиера. След което заедно с колегите от другите организации ще обсъдим и ще предприемем съответните действия. Те могат да бъдат обжалване в Комисията за защита от дискриминация, могат да бъдат обжалване в Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай