12:55 ч.

13.10.17

5 мин.

0

11

0

Турски поток" може да снабдява и България с газ

от Бойчо Дамянов |

Турски поток" може да снабдява и България с газ

Санкциите на САЩ задържат "Северен поток-2" и могат да откажат европейските партньори на "Газпром"


Проф. Герхард Мангот е водещ експерт по проблемите на енергийната сигурност и източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика във Виена.Специално за "Стандарт" той даде интервю пред Бойчо Дамянов.


- На какъв етап е днес газопроводът "Северен поток-2" ?
- В момента се извършва преосмисляне по отношение строителството на СП-2. Налага се преди всичко поради наложените от САЩ санкции срещу Русия и евентуално предстоящи допълнителни санкции, които би трябвало да засегнат конкретно ония европейски фирми, които участват във финансирането и строителството на газопровода. За сега не се знае какви точно ще бъдат и какви поражения биха нанесли на европейските партньори на "Газпром".


Но независимо от това заканите на Вашингтон накараха някои от участниците да се стъписат и да забавят темпото, в т.ч. и да задържат сумите, които трябваше да бъдат внесени за по-нататъшното му изграждане. Големият германски енергиен концерн Wintershall заяви, че до средата на октомври има намерение да извърши оценка на възможните загуби и щети от предстоящите американски санкции срещу него и дали загубите ще могат да се покрият с бъдещите печалби и това ще реши оставането му в консорциума.


- Каква е позицията на останалите европейски участници?
- Разбира се, съществува реалната опасност, ако Wintershall се откаже, да се получи верижна реакция и от СП-2 да излязат и други- Shell или австрийската OMV или френската Engie. Ще трябва да се изчака, по принцип е възможно и няма да е неочаквано.


- Кога ще бъдат оповестени резултатите?
- По моя последна информация от преди две седмици, някъде към средата на октомври .


- В медиите се появиха съобщения, че внасянето на финансови средства се забавя. Това има ли връзка с предстоящата оценка?- Със сигурност има, но дори и в най-лошия случай, ако всички европейски участници се откажат, "Газпром", независимо от затрудненията, би могъл напълно самостоятелно да извърши финансирането и цялото строителство.


Разбира се съществува и втори проблем. Има редица държави, като прибалтийските и Полша, които се опитват чрез Еврокомисията да предизвикат спиране на строителството, като се позовават на третия енергиен пакет.


- Какво е вероятността да успеят?
- Не виждам никакво правно основание, тъй като третият енергиен пакет няма юрисдикция по отношение на газопроводи, които са извън територията на ЕС, какъвто е случая с СП-2. Тръбите трябва да минат по дъното на Балтийско море през неутрални води, върху които ЕК няма думата. Тъй че напъните на Полша, Естония, Литва и Латвия, а до скоро и на Великобритания, да го спрат са по-скоро политически, а не юридически.
Това не значи, че ЕК няма да положи максимални усилия да попречи, но на всички е ясно, че нито Полша, нито Прибалтика имат необходимата политическа сила, единствено могат сериозно да попречат и да го забавят, докато през това време ЕК изсмучи някакви нови правни аргументи за отхвърлянето му.


- Защо ЕК е толкова против газопровода ?
- До тук говорих за вътрешно-европейската опозиция. Но има и извъневропейски фактори, които влияят на ЕК. Това е твърдата антируска политика на САЩ. Тя има за задача да навреди и затрудни подаването на руска газ на европейския пазар.


- Вашингтон твърди, че може да обезпечи газовите потребности на ЕС с доставки на втечнен газ.
- Би било много мило от негова страна, ако поеме за своя сметка и ценовата разлика. В момента на европейския пазар цената на североамериканския втечнен газ е силно неконкурентноспособна в сравнение с цената на руския газ. В този смисъл ЕК ни дължи обяснение на нас, европейските потребители, защо иска да ни накара да плащаме по-високата американска цена вместо по-ниската руска? При това въпросното ценово преимущество не се очертава скоро да се промени.


- Защо тогава Полша и Литва купуват от по-скъпата американска газ?
- Плащат си политическата надценка за да угодят на САЩ и да бъдат независими от Русия.
Но нито една от останалите европейски страни не вижда смисъл да плаща по-високата цена на американците за да стане още по-зависима от тях.


- Напоследък и "Газпром" активно започва да се занимава с втечнен газ.
- "Газпром" навреме разбра, че в бъдеще втечнената газ ще носи допълнителни преимущества и започна да продава по спот цени. Руската спот цена ще е по-конкурентноспособна от американската, но по-висока от тръбопроводната. Руснаците трябваше да изберат тази стратегия, тъй като през последните 10 г.и условията на европейския пазар непрекъснато се влошават.


- Какви са перспективите във връзка с газопровода "Турски поток"?
- В окончателния си вид той трябва да се състои от 2 успоредни тръби. Първата е изцяло предназначена да задоволява потребностите на Турция и вече се строи. Втората ще може да подава газ в изграждащия се в момента Транс адриатически газопровод (ТАП). Тази възможност съществува, тъй като ТАП се предвижда да поеме 10 млрд м3, но реалният му капацитет е 20 млрд м3 газ. Така руската газ може от Турция през Гърция и Албания и по дъното на Адриатическо море да достигне Италия. Допълнително съществува възможността по интерконектор от Гърция да бъде доставена и в България.


- От къде ще дойдат първите 10 млрд м3 в ТАП?
- По Трансанадолския газопровод (ТАНАП) от Азербайджан до турско-гръцката граница, а от там по ТАП до Италия. За съжаление това е предела на неговите възможности. Следващите 10 млрд м3 могат да бъдат получени от Русия.


- Какви са възможностите на интерконектора между Гърция и България?
- Той и сега съществува, но ще трябва да бъде увеличена мощността му. Зависи какво ще бъде поведението на България. Тя се дискредитира в очите на "Газпром" с отказа си да продължи изграждането на "Южен поток" и като цяло се разнесе оценката, че не е сигурен партньор на който може да се разчита. Преди 3 г. българите се престараха в играта си по американската свирка и това разочарова не само Русия, но и редица партньори в ЕС.


- Казват, че натискът от страна на САЩ бил значителен.
- Вероятно така е било, но е била налице и политическа воля от страна на българското правителство да се подчини на натиска.


- Би ли могла България чрез доизграждане на гръцкия интерконектор да стане транзитна страна за доставки на газ за Сърбия, Унгария и т.н.?
- Не би могло да се изключи. На първо място зависи от това дали "Газпром" ще се договори с Турция за строителството на втората тръба, след което ще можем да прогнозираме отделни детайли, касаещи страни като България.


- На какъв стадий са тези преговори?
- Имам сведения, че тръбите са вече договорени и дори поръчани, но самото строителство още не е започнало.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:29 · 15.10.2017
До кога ли?Докато народът се стресне и изхвърли на бунището предателите на България!
Потребител · 17:55 · 14.10.2017
Русия ни подаде ръка
Ние не я приехме
Не народа
Платените ни политици не я приеха
Е сега Турция може и да ни даде газ
Докога народе докога
опетков · 16:50 · 20.10.2017
@Потребител Русия ни подаде дебелия. Добре, че не го " приехме".
Потребител · 17:28 · 14.10.2017
абе да сме живи и здрави...
Tirol · 14:26 · 14.10.2017
Южен поток бе спрян от Орешарски.............и да драскате глупости, фактите не изчезват.....
Потребител · 10:47 · 14.10.2017
Дори и на един чужденец стана ясно,че бокаса е предател на националните ни интереси!Българи,събудете се! Не ви ли стига да ви тъпчат цветарите,не ви ли стигат безработицата ,немотията ,затриват ви без болници и работа,а вие продължавате да гласувате за тази престъпна клика.Събудете се или сме на път да изчезнем.Вън от властта гробарите!
опетков · 16:53 · 20.10.2017
@Потребител Тъпанарино, такъв си олигофрен, че дори не си занаеш интересите. И когато ти подават к*р, си мислиш, че е шекерена пръчка. Ако трябва сериозно и бавно да ти се обясни, ЮП беше в интерес само на Газпром(разбирай Путин) и руските му подлоги тук.
Потребител · 18:30 · 13.10.2017
Както се изразиха американците преди време за един техенслуга. " ЗНАЕМ ГО , ЧЕ Е КУЧЕ ОБАЧЕ Е НАШЕ КУЧЕ " Ставаше въпрос за един президент за една страна. А коментара е че го знаят че е убиец и жаден за власт обаче играе по тяхната свирка и затова няма да го закачат. Същото е и сега с нашите управници.
Потребител · 17:57 · 13.10.2017
Истината e казана направо в очитe!
Юриѝ · 11:40 · 13.10.2017
Абе ,професоре,значи фирмите които изграждат Северен поток 2 ,се съобразяват със САЩ и сигурно ще се откажат ,а малка България се "престарала",като се съобразява със САЩ.Голям интригант си ,професоре....
Потребител · 17:58 · 13.10.2017
@Юриѝ Нe e интригант! Българиа e колониална страна!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент