Тръмп готви Америка за технологичен скок

Тръмп готви Америка  за технологичен скок | StandartNews.com

Защо Доналд Тръмп иска да построи стена с Мексико ? На пръв поглед изглежда разбираемо и логично за всички: за да не влизат мексиканци, които „изяждат" работните места на американците. Да, ама не ! Като се замисли един средно грамотен човек и ще разбере, че това няма смисъл и няма да заработи. Защо? Между 2002 и 2012 г. икономиката на САЩ е създала 56 млн. работни места, а са се пенсионирали 75 млн души. Общото количество на всички незаконни емигранти от всички страни е 11 млн души. Простата сметка показва, че САЩ има огромна нужда от евтина работна ръка, защото американците не я вършат и няма да я вършат никога. Т.е. те се нуждаят от внос, а не забрана на работници отвън. Много, почти всички икономисти, доказаха с цифри, че всеки емигрант допринася за увеличението на БВП, т.е. не изяжда, а създава доходи за другите американци. Така е и в Германия, Великобритания, Франция, Белгия и др. Ето го първия проблем, развитите икономики имат огромна нужда от евтина работна ръка, но тя може да идва само от бедни държави и райони. Но всеки работник си идва с културата, разбиранията, мирогледа, религията. Значи имат нужда от ръцете ти, но не и от мислите ти, същността ти, от човека. На тях им трябва робот. И това е бъдещето, което ще направят, но така, че ние да го поискаме и да изглежда съвсем логично и естествено. Като защита на граници и индентичност. Американците, а и гражданите на другите развити страни се учат, образоват и квалифицират. Занимават се с наукоемък труд, който създава продукт с висока принадена стойност. Така се получава дълбокото разделение на умствен и физически труд. Да обобщим: местните са висшисти и мениджъри, а чуждите- черноработници. Това разделение ще се задълбочава и може да доведе до пожар.
Ако погледнем далече напред, бъдещето не ви ли прилича на нов робовладелски строй, където наукоемките страни и класи управляват и владеят под различна форма представителите на физическия труд? През 1960 г. половината американци не завършват средно образование, за да работят. Сега процентът е под 10 на сто. Цели отрасли в САЩ буквално ще спрат, ако ги няма емигрантите: селско стопанство, ресторантьорство, месопреработване.
Строенето на каквато и да е стена не е довело до нищо добро за строителите на никое място на никое време. Тя е стъпка назад и показване на безсилие за справяне с проблема, макар случаят със САЩ не е такъв. Китайската стена не е запазила Китай от набезите на Чингиз хан, нито пък Берлинската, нито тази в Кипър.
Където има стена, има застой и регрес.
И сега между САЩ и Мексико е построена 1100 км стена, която никого и нищо не е спряла. Съществуват над 200 тунела, излизащи километри навътре в териториата на Щатите. Просто рай за контрабандисти, наркотрафиканти и криминални елементи.
След като стените никога нищо не са спирали, глупав ли е Тръмп, че иска да строи стена ? Глупави ли са американците? Не, напротив ! Те знаят всичко това и много повече. Въпросът е друг и отговорът му е в бъдещето. За да стане Америка велика отново й трябва висок ръст на производството и БВП. Световният производител на стоки е Китай и никой не може да го надмине и измести в скоро време. Нито по цени, нито по качество. Няма смисъл да се съревноваваш на пазара чрез по-ниска себестойност. С въвеждането на протекционистични търговски режими, ще доведеш до световни търговски войни, и регрес в развитието. На света, но и на САЩ. Не можеш да върнеш американец, изучен в скъп колеж или университет, на конвейра или на полето с 10 и повече пъти по ниска заплата. Кой ще се съгласи? Единственият начин е да продължиш и ускориш наукоемкоста на икономиката. Най-големите по капитализация фирми в САЩ преди бяха ресурсните, свързани с петрол, газ, а сега са "Гугъл", "Епъл", т.е. технологичните. Новият свят е имагинерен, не материален. "Али Баба"(не героя от "Хиляда и една нощ", а китайската компания „Алибаба Дзитуан") е най-големият търговец в света, без да има складове и магазини. Uber е най-големия превозвач, а няма коли. Има вече кой да произвежда, трябва някой да измисля. И да прибира не 10%, а 1000-5000% печалба, за да може народът му да живее добре и да работи лек и комфортен труд. Да бъде средната, че даже богатата класа на света. Строенето на стената има психологически ефект за американците: Тръмп се грижи за оцеляването на нацията. Това е ПР кампания, търси се единение на нацията. Инфраструктурата на САЩ е стара и не отговаря на тази в развитите страни. Тя трябва да се подмени. Нови магистрали , пътища, но какви? Новотехнологични! Познавате ли Илън Мъск (Elon Musk) ? Това е човекът, който с каквото най-невъзможно нещо да се е захванал, го е постигнал. Създава PayPal и промени света на международните разплащания. Заради него плащате по-малко, защото банките свалиха тарифите многократно. Прави частни космически ракети, 4-15 пъти по-евтини от конкурентите, НАСА и Русия. Изстрелва по една всеки месец и целта му е отиване, заселване и връщане от Марс. Аз вярвам, че ще стане.
Както "Тесла-Моторс", в която Мъск е основател и съсобственик, промени света на автомобилите и побеждава там където държавите не успяха: постепенно премахване на фосилните горива. Петролът ще загине като фактор, а досега за него са водени много войни и две световни? Загинали са стотици милиони. Бъдещето е на електромобилите и вече всички автомобилни компании работят усилено в това направление. А какво ще правят страни като Русия, Саудитска арабия и тези от ОПЕК ?

Скоро няма да има нужда от петрол, въпреки, че сега ви се струва утопия. SolarCity, соларната фирма на Мъск, произвежда 4 вида генериращи енергия покриви, на цени по-ниски от стандартен покрив. Цените на соларните панели за 5 г. са паднали 4 пъти. А последното изявления на този визионер и творец на бъдещето е до няколко месеца да пусне на пазара изцяло самоуправляващи се автомобили.
Ти седиш той те вози. Само задаваш дестинацията. И никой вече не се съмнява, че това ще стане. Такива проекти има в Сингапур, Китай и при всички автомобилопроизводители. Преди го отричаха, сега се конкурират с него, защото той е бъдещето. Илън Мъск беше враг на Тръмп. Сега е част от неговия екип. Защо? Новите магистрали ще бъдат сензорно оборудвани, за да може бъдещите коли да превозват хора и стоки без шофьор. Не асфалтът е важен, а електрониката. Във Франция вече има път, който произвежда енергия за 100 000 семейства. И това ще е реално до няколко години, а масово до 10 г. Какво ще правят 6,5 милиона тираджии в САЩ, които няма да карат камиони? Между другото с това си вадят хляба много българи. Шофьорите ще трябва да отидат там, където няма да работят мексиканци-месопреработване, ресторантьорство, земеделие.
В заводите предстои частична, а после и пълна роботизация. Защото една средна заплата в Щатите е колкото 7-10 китайски. Ако освободените хора няма къде да ги пренасочиш, следва революция. А те ще имат възможност да избират: да работят ниско квалифициран труд, като досега, или новата световна мантра на хоризонта-номинален базов доход. Т.е. да получават помощи без да работят. Така, както 49,9 млн. американци и сега ги получават. Във Франция основният лозунг на кандидата на социалистите е "750 евро за всеки". Задава се социална, че даже социалистическа държава. Това е бъдещето след Тръмп, това е бъдещето на света. Посткапиталистическо-социално. Нов по-висок етап в развитието на обществото. В богатите страни бедните няма да работят, а ще получават, но за да станат толкова богати държавите, че да си го позволят, трябва рязко да скочат в новите технологии и да построят не стена с Мексико, а Новата стена на Студената война. Между развити и неразвити. Държави и класи. Ще се строят много и нови стени. Сега идва ли си всичко на мястото. Пъзелът подреди ли се? Това ни чака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай