22:50 ч.

15.07.18

5 мин.

0

9

0
Топката за еврото вече е в нашия двор

България има всички шансове да се присъедини в банковия съюз и ERM II през юли 2019 г.


Не е пресилено да се каже, че след заседанието на Еврогрупата на 12 юли, България премина в нов етап на своята интеграция в ЕС, сравним с решението за започване на преговори за присъединяване към съюза през 1999 г. След заседанието стана известно, че България започва процес на присъединяване към банковия съюз (т.нар. „тясно сътрудничество с ЕЦБ"), което официално трябва да се случи със заявление от българска страна до ЕЦБ, изпратено на първия работен ден след положителния знак от Еврогрупата – т.е. вероятно още на 13 юли. Очакването е този процес да отнеме около година и в края му страната едновременно да се присъедини и към банковия съюз, и към чакалнята за еврозоната, ERM II.


Преговорите до това положително решение не бяха никак леки, поне доколкото можеше да се съди от подхвърлените фрази и недомлъвки от премиера Борисов, министъра на финансите Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Предвид това, че формални критерии и процедура за присъединяване към ERM II няма, то преговорите са непублични и в полето на тайната дипломация на най-високо ниво.


За да се присъедини към банковия съюз България поема редица ангажименти, както е видно от официално изпратеното писмо от българските власти в края на юни до Еврогрупата, президента на ЕЦБ и заместник председателя на ЕК Валдис Домбровскис (който отговаря за еврото). Тези „предварителни условия", които България трябва да изпълни в следващата около година, явно са договорени в рамките на непубличните преговори последните месеци.


Между другото, никоя друга страна-кандидат за членство в еврозоната до момента не е поемала ангажимент за изпълнение на предварителни условия за членство в ERM II, каквото България прави с това писмо и с неговото официализиране вчера. Трябва да се отбележи, обаче, че от времето на последните кандидатури за приемане на еврото (2004-2005 г.), ситуацията в еврозоната и цялостната ѝ архитектура се промениха значително, най-вече заради ефектите от кризата от 2008-2009 г. През 2004-2005 г. в еврозоната нямаше банков съюз, а в момента той вече функционира с два от трите си стълба – общ надзор над банките от страна на ЕЦБ и общ механизъм за преструктуриране (на проблемни банки). Очевидно тези промени в самата еврозона, както и институционалните слабости на България, са наложили този нов,


много по-внимателен подход към допускане в чакалнята на еврозоната


Договарянето на тези предварителни условия (известни също и като „пътна карта") де факто цели да отговори на притесненията на тези страни членки на еврозоната, които имаха най-силни резерви към приемането на България. Не е тайна, че основните притеснения бяха и остават по линия на надзора над банковия сектор в страната. В един момент от преговорите това доведе и до поставянето на предварително условие към България за присъединяване към банковия съюз преди приемане в чакалнята на еврозоната. България до последно се противеше на това условие и заявяваше готовност да започне процес на присъединяване към банковия съюз веднага след като бъде допусната в чакалнята. В крайна сметка компромисното решение явно е било двата процеса да бъдат обвързани и присъединяването към банковия съюз и чакалнята да се случи едновременно – тогава и само тогава, когато България е готова за банковия съюз.


Освен ангажимента за засилване на банковия надзор чрез „тясно сътрудничество" с ЕЦБ и други мерки за банковия сектор, в списъка от ангажименти, които България поема, присъстват и следните точки:
1/ засилване на надзора над небанковия финансов сектор - пенсионни фондове и застрахователи - чрез няколко конкретни мерки (редовно докладване по план за действие, приемане на нови насоки за оценка на активите и пасивите и въвеждане на надзорна система, съобразена с риска);
2/ адресиране на слабостите в процедурата по несъстоятелност, включително и в съдебната ѝ фаза;
3/ засилване на правната рамка срещу прането на пари в унисон с последните европейски директиви в тази насока
4/ подобряване на управлението на държавните предприятия


Любопитно е, че в официалното съобщение на Еврогрупата след срещата присъства и още нещо, което не се вижда в писмото от МФ и БНБ. Това е изричното споменаване на Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на правосъдието, чрез който ЕК продължава да наблюдава България. Конкретно, съобщението на Еврогрупата завършва със следното: "Ние призоваваме българските власти да изпълнят напълно реформите, наблюдавани от Комисията по Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организирана престъпност в България, в светлината на тяхното значение за стабилността и целостта на финансовата система". Изглежда няма да се разминем и без по-дълбоки и убедителни промени в съдебната власт от тези, които до момента виждаме.
Споменава се, че и при влизането в ERM II


страната ще поеме и нови ангажименти


т.е. този списък тепърва ще бъде допълван в процеса на присъединяване към самата еврозона.
В следващата около година българските власти ще трябва да свършат много. Отдавна страната не е имала такава висока цел, за която трябва да провежда сериозни реформи. Последната такава „котва" беше членството в ЕС, но оттогава външен натиск за по-дълбоки институционални промени не е имало. Ето че сега страната има златна възможност да си „оправи двора" или поне да започне да го прави, която в никакъв случай не трябва да се изпуска.


Времето е изключително малко и макар и да се споменава „около година", изпълнението на условията не е обвързано с ясен краен срок. Едната година е пожелателна и това означава, че накрая на нея страната или ще се успее да убеди своите европартньори в готовността си, или ще бъде изхвърлена от центробежните сили в периферията на съюза. Своеобразен краен срок за изпълнението на всички условия и положително решение е изтичането на мандата на Еврокомисията следващата година (на 31 октомври) и избора на нова такава, както и изтичането на мандата на Марио Драги също в края на октомври 2019 г. Време няма и сега топката е в нашия двор – дали ще вкараме гол или ще изпаднем от първенството зависи само от нас.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:39 · 24.07.2018
тук някой плаче сега а защо не плакахте като се продаде монетния двор да видим АНГЛИЯ ДАНИЯ ШВЕЙЦАРИЯ дали си имат монетен двор и това всъщност е отговора на нас отдавна ни е все едно зщото сме фиксирани към еврото но когато банките крадат в евро ще има европейски шут
Потребител · 22:43 · 19.07.2018
колко ли евро ще получи баба ми която е работила 43 години при пенсия 165 лева.
Лалю · 10:13 · 23.07.2018
@Потребител Пенсията на баба ти ще бъде точно толкова в евро колкото е и сега.Високите пенсии ще дойдат от развита икономика ,а не от нищоправене...
Потребител · 17:30 · 19.07.2018
Защо англичанитe нe са с eвро? Защо датчанитe нe са с eвро? Защо .швeицарцитe нe са с eвро? Ниe по-умни ли смe от тях или смe по-богати? Отговорът e много ясeн.
Потребител · 09:40 · 17.07.2018
с тази топка,ще си вкараме авто гол,както с белене и аец козлодуй.
Потребител · 10:20 · 23.07.2018
@Потребител Няма да е автогол ,а исторически гол във противниковата врата на тези които искат да се запази статуквото,тези които искат Белене ,и КТБ да продължават да се случват у нас .Ето ви и цитат от статията:"Ние призоваваме българските власти да изпълнят напълно реформите, наблюдавани от Комисията по Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организирана престъпност в България, в светлината на тяхното значение за стабилността и целостта на финансовата система". Право куме в очи.
Потребител · 19:25 · 16.07.2018
ТО С ТОВА ЕВРО МАЙ ЕДНИ ДРУГИ ТОПКИ ЩЕ ПРИЕМЕМ АНАЛНО. АКО БЕШЕ ХУБАВО АНГЛИЙСКИТЕ ПЕДЕРАСТИ НЯМАШЕ ДА БЯГАТ. ПОЛША ЧЕХИЯ И УНГАРИЯ СЪЩО НЕ БЪРЗАТ. САМО ГАНЮ СЕ РАДВА НА ЧУЖДИ ПАРИ. А ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МУ ДАВАТ МАЛКО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА. ДОРИ ПО- МАЛКО ОТКОЛКОТО ДОСЕГА
Потребител · 06:05 · 16.07.2018
Ako towa stane, kolkoto e struwalo v leva shte struwa sashtoto w Ewro a bulgurite shte go duhat yako. MALOUMNITZI!!
BarakBaghdadi · 23:12 · 15.07.2018
Хайде Шенген разборам, ама защо се натискаме за еврото, защо е този зор? Държави, които са много по-напред финансово от нас и са в в ЕС и Шенген преди нас, категорично отказват да чуят за евро, а бай ти Ганя със съдраните потури с телешки ентусиазъм се натиска за "чакалнята". Какви ще са ползите? Пак ли очакваме, че Европата ще ни реши проблемите?

Толкова сме бедни и нещастни, шокът с еврото съвсем ще ни забие! Ей ги Словаците, минаха на евро, стана всичко по-скъпо и пак са много по-зле от чехите, Бабиш не ще и да чуе за евро....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент