Структуриране на хаоса

Или защо следващият кабинет ще изкара пълен мандат

Структуриране  на хаоса | StandartNews.com

На пръв поглед и изминалата кампания, и изборните резултати, изглеждат хаотични. Прехвърчаха много обвинения и обиди, премина се границата на добрия тон, на места в кампанията се появиха шамари и тояги, а на други – барикади и баби с ръчен багаж. Или поне на пръв поглед. В същото време обаче кампанията премина при несъмнено по-високо от предишните избори качество на политическия дебат, при наличието на аргументирани и издържани от идейна и финансова гледна точка програми (основно откъм десницата), и при наситена с дебати и директни сблъсъци на аргументите медийна среда.

Ясно се дефинираха три основни сблъсъка: ляво-дясно, проевропейци-евроскептици и либерали-консерватори. И тъй като първа политическа сила е ГЕРБ, можем спокойно да говорим за избор на българския избирател, определен съгласно политическите оси като десен, проевропейски и консервативен.
Това, само по себе си, също не е никаква изненада на фона на събитията в ЕС и световните тенденции в развитите демократични държави, и също оборва първоначалното впечатление за изборен хаос.
Резултатите също навяваха хаос, но при втори поглед и след успокояване на емоциите и адреналина нещата изглеждат съвсем, съвсем различно. На „притеснените" от изборна спирала бих припомнил фактът, че в предишния парламент коалицията всъщност беше двупартийна ГЕРБ-РБ с общо 107 депутати (преди разцепването на Блока) и до последно нямаше нито една парламентарно-кризисна причина за оставка на кабинета Борисов-2. А сега ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 122 мандата (по предпоследни данни на ЦИК), което дава мнозинство още преди преговорите с по принцип по-скоро десния и анти-БСП политически проект ВОЛЯ на Веселин Марешки.
В този смисъл и перефразирайки Марк Твен - слуховете за смъртта на следващия парламент са силно преувеличени. Голямата парламентарна група на БСП, обновена със силни политически говорители, от своя страна обещава силна и със сигурност шумна опозиция. А това винаги е в интерес на качеството на политическия живот, което пък пряко касае всеки един избирател.
Колкото до приоритетите и времевите хоризонти – очаквам следващото правителство да получи силна международна подкрепа и легитимация през българското председателство на ЕС, и този позитив да се прелее и отрази върху следващите очакващи ни редовни избори – тези за европейски парламент. А при потвърждаване на позициите на ГЕРБ на тези избори, пълният мандат освен възможен изглежда и задължителен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай