Стрелбата с лък е хоби на новия зам.-шеф на парламента

Стрелбата с лък е хоби на новия зам.-шеф на парламента | StandartNews.com

Попадение в десетката - така старозагорци, които го познават отблизо, определят избора на своя депутат Емил Христов за зам.-председател на парламента. И тази оценка не е плод на някакъв местен патриотизъм, а на свършеното от него като общински лидер на ГЕРБ и най-вече като председател на общинския съвет в Стара Загора, който ръководеше предишния мандат и част от този.

"Със своята организираност, делови стил, такт и дипломатичност Емил превърна местният парламент в добре смазан механизъм на делова и истинска работа за града и за старозагорци", не крият възхишението си бившите му колеги.

"Елитният офицер на ГЕРБ", както с право мнозина наричат Емил Христов, е завършил Висшето военно-артилерийско училище в Шумен, специалност ПВО. След дипломирането си е разпределен в тогавашния зенитно-артилерийски полк в Стара Загора. В града на своята младост извървял целия път на строеви офицер от командир на пускова установка, който командва няколко човека, до командир на дивизион. Христов завършва и Военната академия, но истинската му професионална кариера започва след демократичните промени.

Вместо да се пенсионира рано-рано, както му предлагали, и както направили много негови колеги, но той избрал по-трудния път. Залегнал здраво над английския език и това му отворило пътя към куп специализации - в училището на НАТО в германския град Оберамерга, в Холандия и др. Емил Христов е от малкото български военноначалници, които са приети като свои в Щаб-квартирата на НАТО в Брюксел далеч преди България да стане пълноправен член на Североатлантическия пакт. Още през 2001-2002 г. той е зам.-старши национален представител в работна група по ПВО към Комитета по въоръженията на НАТО.

Специфичният му опит и знания, натрупани по време на чуждестранните специализации и мисиите на НАТО и Българската армия в Босна и Херцеговина и в Ирак, нареждат Емил Христов сред шепата военни специалисти у нас със специален НАТО-овски сертификат по гражданско-военни отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай