16:05 ч.

16.06.17

3 мин.

0

0

0

Стара Загора да каже "да" за "Бедечка"

от Първан СИМЕОНОВ |

Стара Загора да каже "да" за "Бедечка"

На 18-и юни, след броени часове, родната ми и любима Стара Загора трабва да каже „ДА". „ДА" на запазването на прословутия парк „Бедечка" в местен референдум. Кметът Живко Тодоров инициира този референдум, общинският съвет го подкрепи. Тези дни Живко Тодоров каза, че ще гласува с „да". Парк „Бедечка" е фактическа зелена площ от близо 400 дка с близо 4 хиляди картотекирани дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, алеи. Тази площ вече започна да се застроява, след смущаваща реституция, а трябва да бъде запазена като парк, почистена и облагородена.


Само преди няколко месеца Общинският съвет в своето решение, с което постанови запазване на парка, се позова на индикации за нищожност на поредица решения и актове назад в годините.
В момента вече тече законовата процедура за максимално запазване на „Бедечка". Така реши Общинският съвет преди половин година – с огромно мнозинство. Нека нашето „да" в този референдум даде ясен знак на кмета Тодоров и на Общинския съвет, че процедурата по запазване на парка трябва да продължи според закона. Тя трябва да продължи, при всякакъв резултатът от референдума, но едно сериозно "да" ще покаже още по-ясно волята на града.
Сега много хора ще кажат „то няма да има активност", „защо ги правим тези местни референдуми" и пр. Но нека напомня на хората, че всяко мнение е важно. Важно е да излязат да гласуват – напук на всякакви внушения за активност. Каквато и да е активността, гласуването си струва. И самите инициатори на референдума го казаха няколко пъти: гласувайте, за да се видят мненията, активността е второстепенен въпрос. Прагът за активност не е важен. Други пък казват: въпросът е неясен, незаконен, референдумът е оспорен в съда. Съдът засега обаче казва, че референдумът е законен. Това може да се оспори, но заседанията са насрочени за след референдума. Така че референдум ще има – така или иначе. Затова излезте и гласувайте!
В последните дни много хора ме питат „къде да гласувам". Хората не са виновни – не са им казали в хода на информационната кампания, че трябва да гласуват в обичайните изборни секции.
„Бедечка" е отдавна много повече от местна кауза. Стана символ. Градът Стара Загора припозна забравения си парк. Припозна го като ценност. Това ще се случва на все повече места в страната. "Да" на референдума значи три неща - "да" на запазването на парка, но и „да" за ревизия на нарушенията през годините, които са довели до план за застрояване. И разбира се, „да" на гласа на народа. Сега мнозина казват: запазването на парка е скъпо, а изграждането на нов квартал ще е по-евтино. Не се връзвайте на тази „опорна точка"! И в двата случая вероятно ще има разходи. Въпросът е на 18 юни Стара Загора да реши в какво да инвестира: да се запази съществуващият парк, или в това да построи инфраструктура на нов квартал. В парк за стотици хиляди старозагорци, или в квартал за група бизнесмени и други.
За коректните собственици на терени в зелената площ може да се намерят равностойни замени по пътя на преговорите. Добросъвестните собственици заслужават уважение.
Най-голямата опаснаст на референдума са зависимият вот и фалшификациите. В града вече се разпространяват анонимни и заблуждаващи материали. Не закъсняха и гнусните провокации. Някой много тежко подценавя старозагорци, ако си мисли, че подобни опити ще останат незабелязани. Или че ще бъдат успешни. Нявсякъде из града ще има обучени наблюдатели, за да пресекат опитите за манипуация.
В цяла България има проблеми с презастрояване. Една пета от територията на Южния парк в София се оказват частни имоти, сериозни територии от Морската градина във Варна и много други. Достатъчно е да споменем казуса в „Младост".
И този проблем трябва да намери национално решение. Нека „Бедечка" е началото!


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент