Сривът на претенциите

Сривът на претенциите | StandartNews.com

Радев обещава щуротии, а Цачева трябва да направи плавен десен завой в тезите си

Георги Харизанов,
Център за дясна политика

„Животът е това което се случва, докато си правим планове". В последните дни тази сентенция с пълна сила обзе българската политика, развенчавайки много митове и претенции в /продължаващото/ очакване за извисяването на политическият дебат. Вместо извисяване избирателите получиха огромни дози приземяване, от което като че ли все още се съвземат.

Основното: Румен Радев обеща на левите избиратели да изследва за кемтрейлс /забавна конспиративна теория, според която самолетите не оставят следи от конденз във въздуха, а ни пръскат с вредни вещества които ни превръщат в зомбита и роботи на империализма/. Всеки друг има право да говори подобни щуротии, но не и доскорошният шеф на ВВС. Но

каквито избирателите – такива и посланията

ще каже някой.

Радан Кънев побърза да засенчи Доналд Тръмп като водещ простак в политиката, скъсвайки рязко и отведнъж с претенциите за елитарност и интелектуалност на т.нар. автентична българска десница. Интересно как са реагирали потомствените аристократи от центровете на големите градове на понеделнишката му реплика, и как бихме си представили Иван Костов да използва подобна реторика.

Министрите на РБ показаха за пореден път, че човекът може да бъде и безгръбначно същество, опровергавайки редица природни закони. Премиерът Борисов от своя страна първо демонстрира увереност в победата на ГЕРБ, поемайки риска да се конфронтира с тази част от десните избиратели, която подкрепя РБ. Второ, очевидно много добре осъзнава силата си и характера на тези министри, за да предприеме такъв риск в навечерието на изборите.

И трето, нанесе тежък удар върху общата маса избиратели на Трайчо Трайков, вкарвайки поредно тежко разделение по линията на подкрепа към властта и на конфликта между отделните партии в Блока.

Ивайло Калфин от своя страна след изписаните многобройни призиви за дебати към всички кандидати от Фейсбук страницата си, най-накрая успя да си осигури телевизионен дебат. Срещу Трайчо Трайков. И го загуби безславно, и то точно в сферата в която би трябвало да е най-силен, а именно външната политика. Въпросът за Крим безславно пречупи и тези претенции, показвайки как

путинофилската зависимост те прави неспособен

за изговарянето на основни принципи на международното право.

С две думи: Очакванията за навлизането във период на качествени политически дебати и директни сблъсъци на подготвени и аргументирани кандидати засега не се оправдава. Особено от страна на българската левица. Разбира се най-важното предстои, но дали то ще задоволи претенциите на информираните и четящи избиратели тепърва предстои да разберем.

Дебатът Цачева-Радев ще е предопределящ за по-нататъшното развитие на кампаниите, и като такъв лично аз го очаквам с нетърпение. Ако г-жа Цачева съумее да вземе плавен „десен" завой в тезите си и да заеме още по-ясна външнополитическа позиция, придържайки се към стратегията на ГЕРБ за покриване на максимално широк профил избиратели, кандидатурата й има шанс да се превърне в безспорен фаворит още преди датата на първия тур.

Говорейки за рискове, безспорен такъв е и „отварянето" на Изборния кодекс в невечерието на изборите. Въпреки че решаването на проблема със броя на избирателните секции е важен и справедлив ход, неразбориите около прословутото квадратче „Не подкрепям никого" и конституционните проблеми които то води след себе си отново показаха как претенциите за всезнание трябва постепенно да бъдат изоставени от реформаторите, тъй като при така продължаващото законотворчество от страна на някои техни гласовити депутати

бариерата от 4% ще се окаже непреодолимо препятствие

на следващите парламентарни избори, независимо от факта дали тези бюлетини ще се броят за действителни или не.
И ако има един извод, който се налага на фона на цялото дребнотемие, то той е следният: Въпреки всички драми които успяваме да си създадем сами, България остава единствената безспорно спокойна и предвидима страна в целият балкански регион. С което отново подсещам за поговорката за българския казан в ада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай