Според саудитски теолози: Ако шофира, жената ще роди увредени деца

С разрешението дамите да седнат зад волана, кралството иска с един куршум да уцели няколко заека

Според саудитски теолози: Ако шофира, жената ще роди увредени деца | StandartNews.com

Ако съвременната история на САЩ може да бъде разделена на "преди" и "след" 11-ти септември, а тази на Европа на "преди" и "след" падането на Берлинската стена, за саудитските жени съвременната история на кралството вече се разделя на "преди" и "след" вдигането на забраната на жени да шофират. За не-саудитците това може да звучи преувеличено, но те могат да проявят разбиране, ако се запознаят с дискриминацията, която саудитските жени преживяват от своето раждане. През март в един от регионите на кралството бе учреден „Съвет за младите момичета", чиято цел е насърчаването им да участват в обществения живот. Но трагикомичното е, че на нито едно момиче не беше позволено да присъства на официалното откриване, включително и на съпругата на емира на окръга, която бе назначена за председател на съвета, тъй като смесването на половете на обществени места е забранено.

Кралството е единствената държава, в която жена, нуждаеща се от спешна помощ, не може да я получи докато в болницата не пристигне неин настойник, мъж, брат, баща, дори и син, както и не може да бъде изписана, ако той отново не присъства. Ако жената излежава присъда и тя изтече, властите не я пускат докато настойникът й не дойде да я изведе. Има случаи, в които жените чакат с месеци.

Според богословите всичко е разрешено на вярващите, стига да няма забрана, спомената в Корана или от Пророка. Но в Корана няма текст, в който да е забранено жената да използва средства за придвижване. По времето на пророка Мохамед жените яхали камили и коне и се придвижвали от едно място на друго. Вярно е, че Пророкът е призовавал мъжете да съпровождат жените, защото пътуването през пустинята е било дълго, изморително и опасно. Докато днес транспортът е бърз, удобен и по-безопасен.

Но днешните теолози в кралството се позоваваха на друга норма в Шериата, която гласи, че ако вредите от нещо позволено са повече от ползите му, то бива забранено. Според тях вредите от шофирането на жената са повече от ползите. Те твърдяха, че то ще отвори кутията на Пандора в обществото и ще увеличи разврата, тъй като

шофирането символизира бунта и независимостта на жената

срещу семейната институция и след като тя вече може да шофира, то ще се чувства свободна да излиза, когато си поиска от вкъщи и да флиртува с чужди мъже. Според тях докато кара, на жената ще й се налага да показва лицето си пред чужди мъже и да общува с тях по пътя като например, ако я спре полиция или на бензиностанции, а общуването може да доведе до съблазън. Също така шофьорките може да отклоняват вниманието на мъжете, а това би могло да доведе до катастрофи.

Други теолози се опитаха да намерят „научно" доказани пречки, според които шофирането вреди на яйчниците и матката и следователно жената може да роди увредени деца. Трети казват, че жената по време на менструацията си не вижда добре. Според мюфтията на кралството шофирането е вносна измислица от измислената демокрация на Запада.

През последните години саудитски активистки се бореха за вдигането на забраната за шофирането като сами шофираха по улиците на кралството. Но те биваха задържани, мъмрени и уволнявани от работа. Сегашното кралско разрешение не означава, че то е резултат от борбата на саудитските жени или че кралят най-накрая е решил да се вслуша в техните искания.

Тогава защо точно сега дойде това решение?

През април Саудитска Арабия беше избрана за член на „Комитета за статута на жените към ООН" за периода 2018-2022 г. Новината предизвика реакцията на правозащитни организации. За Хелил Ноер - директор на организацията UN Watch, която наблюдава дейностите на ООН, „изборът на Саудитска Арабия за защитник на правата на жените е като да назначиш подпалвач за шеф на пожарната". Парадоксалното е, че основната цел на Комитета е да проучва възможностите за преодоляване на неравенството между половете, а в същото време член на комисията в лицето на кралството зае в края на миналата година 141-то от общо 144 места в световния индекс за равенството между половете.

Следователно с разрешаването на жените да шофират, кралството се опитва с един куршум да уцели няколко заека. Първо, това е ПР акция на кралството, което се надява така да подобри очернения си имидж заради потъпкването на човешките права вътре в страната и в съседен Йемен, където от две години води коалиция срещу сепаратистите.

Второ, решението съвпада с арестите, извършени от саудитските власти на десетки журналисти, академици, правозащитници и духовници, част от които преди са призовали кралската фамилия към политически реформи.

Така властите се надяват да отклонят обществено мнение от този лов на вещици, който породи общественото възмущение. Освен това, кралят се надява да смекчи

негативната реакция на гражданите от въвеждането на планираните икономически реформи

на правителството като намаляването на заплатите, вдигането на цените и орязването на социалните помощи.

Трето, решението жените да шофират има и икономически аспект. Около един милион частни шофьори чужденци работят в саудитските семейства. И властите се надяват, че ако само половината от тях бъдат уволнени, защото жените ще започнат да шофират сами, саудитците ще спестят около 6 млрд. долара годишно.

Четвърто, вярно е, че кралят е този, който е издал указа, но се предполага, че неговият син и престолонаследник, принц Мохамед е движещата сила зад това решение. Принцът, който се очаква скоро да наследи болния си баща, се надява с това решение да вдигне рейтинга си вътре и в чужбина и да бъде възприет като реформатор и модернист. Авторитетът му бе дискредитиран след като призова саудитците да затегнат коланите, а в същото време си купи яхта на стойност 550 млн. долара.

Пето, редица анализатори свързват разрешението на жените да шофират с препоръки или натиск от страна на САЩ, особено след последната визита на Доналд Тръмп в Рияд. Бързото приветстване на решението от страна на американския президент и дъщеря му и други световни лидери като Меркел и Тереза Мей потвърждават тази хипотеза. Един саудитец пише в Туитър: „Господин Тръмп, моля те помоли краля да ни разреши алкохола". Не е тайна, че САЩ на няколко пъти призоваха кралската фамилия да озапти влиятелната религиозна институция, която според Вашингтон насърчава омразата към различните и тласка към радикализъм. С това решение

кралското семейство изпраща послание към богословите

и духовниците, че меденият месец между уахабизма и кралската фамилия върви към края си.

Саудитките се надяват вдигането на забраната да е първата стъпка към получаването на повече права, особено по отношение на вдигането на настойничеството върху тях. Но те не трябва да прекаляват със своя оптимизъм, защото подобни решения властите изпразват от съдържание като им налагат много ограничения. Така например през 2013 г., когато кралят назначи 30 жени в консултативния съвет „Шура", те бяха отделени тотално от мъжете чиновници и им бяха отредени отделни вход и изход от сградата.

За саудитката да шофира, да работи, учи или да участва в политическия живот са права, които й се полагат, те не би трябвало да са като дар от краля. Едва когато тя почувства, че реално е пълноправна гражданка – тогава ще е нейният истински празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай