Споразумението е като Дамоклев меч за нас

Най-големият проблем си остава ГМО, които ще започнат безпрепятствено да нахлуват у нас

Споразумението е като Дамоклев меч за нас | StandartNews.com

Ползата от СЕТА е една единствена и тя се заключава в условието, че България вече ще придобие един ускорен вариант за решаване на проблема с визите. Всичко друго обаче е вреда. Тръгваме от най-високо ниво- държавата. Ако ние попаднем под ударите на транснационалните монополи по вътрешноразпоредителния режим на територията на страната и приемем условията такива, каквито са в споразумението, това означава, че от нас няма да зависи нищо. Има много голяма вероятност част от сектори в нашата икономика да бъдат блокирани. Има много вероятност ние да не договорим достатъчно добри условия, както направихме примерно, с "Дънди прешъс" и с някои други. На 1800 кг добив на злато годишно в България ние получаваме цифром и словом само 18 кг злато, т.е. 1 %.

Второ, има няколко работи, които правят много голямо впечатление. Например, работата на платените лобисти на корпорации, които веднага, особено след Брекзита, се активизираха твърде много. Ако разгледаме модела на целия внос и износ между ЕС и Канада, от 2015 г. ЕС изнася за Канада стоки и услуги за 35 млрд. евро, а внася за 28 млрд. евро. Най-големият, фундаменталният проблем, според мен, си остава, ГМО и всичко онова, свързано с тези храни, които ще започнат безпрепятствено и безконтролно да навлизат на българския пазар.
Мултинационалните компании ще направят бази за преопаковане на територията на Европа и всичко онова телешко месо, други месни продукти, животни, хранени с ГМО, директно ще пристигат без никакви засечени указателни информационни табели и всичко останало по тази схема. Това е най-голямата опасност в момента за България.
Безвизовият режим с Канада има интерес за българите дотолкова, доколкото този, който е решил да отиде да работи в Канада, и сега може да го направи. Защото той трябва да е подготвен с френски и английски език на върховно ниво, да е минал теста на приемането и осигуряването на влизането с работа, трябва да бъде осигурен и т.н. Ние няма да можем да използваме този имигрантски тип поток, който арабите и някои други използват в момента, заради войните в техните страни. Споразумението е перфектно за мултинационалните компании, то отваря широко хоризонта за моделиране на коренно различен пазар, за завладяване и за конкурентноспособност и за такива слаби държави като България, която едва свързва двата края на база доходна политика и всичко останало, е един Дамоклев меч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай