Собствениците на ниви ще спечелят

Популизмът вреди и на хората, и на държавата, която губи доверието на ЕС

Собствениците на ниви ще спечелят | StandartNews.com

Когато разглеждаме темата за продажба на земеделски земи на чужденци, трябва да се върнем 10-12 г. назад, когато започнаха преговорите по фонд "Земеделие" и когато България подписа договор за присъединяване и българският парламент го ратифицира. Според него трябва да изпълнява безусловно критериите, наложени от Европейската комисия и които се предлагат от другите страни-членки на Европейския съюз. В този смисъл, България е поела ангажимент да уеднакви своето законодателство с европейското, което дава възможност на всички граждани за свободно движение на хора и капитали. И в този смисъл европейските граждани би трябвало да могат да си купуват земи, както в други държави-членки на ЕС, така и в България. По някакво изключение беше дадена възможност и България удължи този срок за влизане в сила. Оттук-нататък, не че не е възможно, възможно е с много усилия, с едно законодателство, което няма да бъде в унисон с европейското, да се приеме такова решение, но то няма да бъде коректно към европейските партньори.

Рано или късно,

въпрос на време е България да си уеднакви законодателството си с европейското

Тази промяна ще дойде и България ще продава земеделска земя и на чужденци. Говоря какви са фактите в настоящия момент, това са реалностите, човек не може да избяга от тях. Да, България може да направи изключение. Моето мнение обаче е, че не би трябвало да има такова изключение. На времето търсехме възможности, направихме изключение с оглед на това цената на земята да стане по-висока, рентите да скочат. Тогава цената на земята беше много ниска - 120-130 лв., а рентата беше 5-6 лв. Сега българската земеделска земя има пазарна стойност. В Добружда в някои места цената на декар земя достигна 1500-1600 лв., което е даже над средната европейска цена за земя. Освен това рентата, като започнем най-ниската от 3-4 лв., е достигнала до 110-120 лв. на различни места в страната. Достигнат е този капацитет и ако някой казва, че няма да продаваме земеделска земя, за да се вдигне цената, тя просто няма да се вдигне, защото достигна максималната пазарна стойност.
Опитът за спечелване чрез популизъм на някакви симпатии вреди на самите хора, които притежават земя. Защото по този начин цената на земята и рентите има вероятност да паднат. И досега българското законодателство дава възможност, след като фирмата е регистрирана в България - дали е притежание на българско физическо, юридическо или чуждестранно юридическо или физическо лице - да купува колкото си иска земеделска земя без ограничения. Чужденците купуват земя.
Ако се промени законът и се даде такава възможност на чужденците да купуват наша земеделска земя, България първо ще спечели доверието на ЕК, че е лоялен партньор и коректен участник в ЕС като страна-членка на ЕС и признава законодателството на ЕС. Второ, най-много ще спечелят самите собственици на земеделска земя, защото тя е конкурентна и ако има и външна конкуренция, т.е. допълнително, това само може да бъде в тяхна полза, защото и цената на рентата ще се задържи или ще скочи по този начин. И цената на земята най-малкото ще се задържи или ще скочи. От това и самите земевладелци ще спечелят.

Кои ще загубят? Онези, които рентиерстват земята или които купуват ниви спекулативно

Т.е. даването на земеделска земя на чужденци е в полза и на България, и на хората, които притежават земеделска земя. Политиците-популисти ще загубят, защото те защитават една кауза, която не е национално отговорна и този, който казва, че това е в национален интерес - това са пълни глупости и популизъм. Не живеем в 18-и век, а в 21-и век, България е член на ЕС и има правила, които трябва да се спазват. Проблемът не е в стойността на санкциите, а в недоверието на европейските институции и като цяло на ЕС към България за това, че държавата ни не си изпълнява ангажиментите. От друга страна, ако се наложи забрана да не се продава земята на чужденци, от това губят хората, които притежават земя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай