Силен финал за фондовите пазари

Паундът си върна позициите, еврото под натиск

Силен финал за  фондовите пазари | StandartNews.com

Последната седмица от първото тримесечие на 2017 година завърши с позитивни резултати за европейските и щатските фондови борси. За положителните изменения на борсовите нива допринесоха поскъпването на петрола, както и различните добри макроикономически показатели, публикувани през седмицата. Политическите новини около предстоящите избори в Европа и функционирането на кабинета на Доналд Тръмп в най-голямата световна икономика тази седмица имаха по-слаб ефект върху пазарите.

Щатските акции си върнаха възходящата траектория на движение след пониженията от миналата седмица. Бенчмаркът S&P 500, както и индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, записаха по-скромни ръстове под един процент, докато измерителят на технологичния сектор Nasdaq 100 нарасна с 1.4% и достигна ново рекордно равнище. Сред добрите новини за инвеститорите бе ръстът на БВП на САЩ за последното тримесечие на 2016 година, който бе ревизиран нагоре до 2.1%.
На Стария континент Великобритания най-после задейства чл. 50 от Лисабонския договор, с което стартира преговорите за напускане на Европейския съюз, които ще продължат 2 години. Въпреки това резултатите за капиталовите пазари в Европа бяха позитивни.
Регионалният измерител Stoxx Europe 600 нарасна с 1.2%, а немският DAX 30 добави 2%, след като през март безработицата в Германия падна до най-ниското си ниво от обединението на страната насам – 5.8%.
По-значителни ценови изменения наблюдавахме при петрола, който поскъпна с около 5%. Това стана в резултат на слуховете, че ОПЕК планира да разшири мерките си за съкращаване на добивите, както и на протестите в Либия, които прекъснаха производството на черното злато.
Ръстът на цените на петрола, както и на останалите суровини, помогна на стоковите валути като канадския и австралийския долар да нараснат на валутните пазари тази седмица. Силно представяне сред основните валути имаше и британският паунд, който, въпреки спада си след новината за нов референдум за независимост на Шотландия, в края на седмицата успя да възстанови позициите си. На обратния полюс бе еврото, което бе под натиск след по-ниски от очакваните резултати за инфлацията в Еврозоната, както и в резултат на слухове свързани с бъдещата парична политика на Европейската централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай