12:30 ч.

04.04.17

2 мин.

0

0

0
Силен финал за  фондовите пазари

Паундът си върна позициите, еврото под натиск


Последната седмица от първото тримесечие на 2017 година завърши с позитивни резултати за европейските и щатските фондови борси. За положителните изменения на борсовите нива допринесоха поскъпването на петрола, както и различните добри макроикономически показатели, публикувани през седмицата. Политическите новини около предстоящите избори в Европа и функционирането на кабинета на Доналд Тръмп в най-голямата световна икономика тази седмица имаха по-слаб ефект върху пазарите.


Щатските акции си върнаха възходящата траектория на движение след пониженията от миналата седмица. Бенчмаркът S&P 500, както и индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, записаха по-скромни ръстове под един процент, докато измерителят на технологичния сектор Nasdaq 100 нарасна с 1.4% и достигна ново рекордно равнище. Сред добрите новини за инвеститорите бе ръстът на БВП на САЩ за последното тримесечие на 2016 година, който бе ревизиран нагоре до 2.1%.
На Стария континент Великобритания най-после задейства чл. 50 от Лисабонския договор, с което стартира преговорите за напускане на Европейския съюз, които ще продължат 2 години. Въпреки това резултатите за капиталовите пазари в Европа бяха позитивни.
Регионалният измерител Stoxx Europe 600 нарасна с 1.2%, а немският DAX 30 добави 2%, след като през март безработицата в Германия падна до най-ниското си ниво от обединението на страната насам – 5.8%.
По-значителни ценови изменения наблюдавахме при петрола, който поскъпна с около 5%. Това стана в резултат на слуховете, че ОПЕК планира да разшири мерките си за съкращаване на добивите, както и на протестите в Либия, които прекъснаха производството на черното злато.
Ръстът на цените на петрола, както и на останалите суровини, помогна на стоковите валути като канадския и австралийския долар да нараснат на валутните пазари тази седмица. Силно представяне сред основните валути имаше и британският паунд, който, въпреки спада си след новината за нов референдум за независимост на Шотландия, в края на седмицата успя да възстанови позициите си. На обратния полюс бе еврото, което бе под натиск след по-ниски от очакваните резултати за инфлацията в Еврозоната, както и в резултат на слухове свързани с бъдещата парична политика на Европейската централна банка.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент