Ще спре ли Юнкер търговската война?

Ще спре ли Юнкер търговската война? | StandartNews.com

Deutsche Presse-Agentur

Може ли ЕС да предотврати всеобхватната търговска война със САЩ? Това е въпросът, на който председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се надява да даде отговор след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп, въпреки че и двете страни изглеждат готови за ескалация на напрежението.
Юнкер ще посети на 25 юли Вашингтон с надеждата да предотврати истинска търговска война, а ЕС все още подготвя контрамерки, в случай че Вашингтон внесе допълнително напрежение в ситуацията.
През юни Тръмп увеличи вносните мита за продуктите от стомана и алуминий от ЕС, което принуди Съюза да реагира с ответни мерки, повишавайки вносните мита за американски стоки за 3 милиарда долара. Сред тях са фъстъченото масло, уискито и мотоциклетите. Тези мерки могат да се окажат само първоначална маневра в една по-голяма търговска война, ако Тръмп изпълни заплахата си да увеличи митата и за автомобилния сектор.
"Мерките за стоманата и алуминия превърнаха реториката в реалност, но да направиш същото с автомобилите наистина ще породи съвършено жестока нова реалност", каза еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, добавяйки че подобна стъпка ще бъде "разрушителна". Митата върху металите засягат износа на ЕС за 6,4 милиарда евро (7,47 милиарда долара), но при автомобилите става дума за износ за 50 милиарда долара годишно, отбеляза комисарят.
Малмстрьом ще пътува до Вашингтон с Юнкер за разговорите в сряда с Тръмп в "духа на дългогодишното приятелство между САЩ и ЕС", каза тя на събитие, организирано от германския фонд "Маршал". За да свалят напрежението, Юнкер и Малмстрьом вероятно ще предложат така нареченото многостранно секторно споразумение, за да намалят митата в автомобилния сектор, според европейски дипломати. Освен ЕС и САЩ това споразумение може да обхване страни като Япония, Китай, Южна Корея и Мексико.
Говори се, че като допълнение може да бъде предложено на Тръмп ограничено митническо споразумение, което да понижи или дори да премахне митата за индустриални стоки. В същото време Малмстрьом предупреди, че Евросъюзът подготвя контрамерки, ако Тръмп продължи с налагането на по-високите мита за автомобилната индустрия. Това може да окаже влияние на каменните въглища, фармацевтичните и химическите продукти, според източници от ЕС, които потвърждават информацията на германското списание "Виртшафтсвохе".
Протекционистичният подход на Тръмп към търговията, заради който в скорошно интервю той нарече ЕС "враг", е един от няколкото начини, с които той предизвика враждебно настроение сред европейските си партньори през последните месеци. Тръмп остро критикува европейските страни за това, че не са се справили с поставените цели за разходите на НАТО, като пося съмнения за бъдещата отдаденост на САЩ към отбранителния съюз. Той открито ухажва и президента на Русия Владимир Путин, който е "трън в очите" на ЕС.
Тръмп упрекна в Twitter ЕС и за наложената рекордна глоба от 4,3 милиарда евро на Google за нарушаване на правилата за конкуренция на ЕС. В петък пък той обвини ЕС и Китай за валутна манипулация.
Юнкер заминава днес за Вашингтон, а срещата му с Тръмп ще е утре и ще бъде последвана от пресконференция за отношенията ЕС-САЩ.
"Много бях учуден, когато чух президентът на САЩ да нарича Европа враг, след като наивно съм вярвал, че САЩ и Европа са брат и сестра", каза Юнкер миналата седмица. "Във всяко семейство се случва големият брат да не уважава по-малките братя", добави той, като отбеляза, че при това посещение ще "защитава европейската кауза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай