Ще се връщам в България заради многото приятели

Ще се връщам в България заради многото приятели | StandartNews.com

Кшищоф Краевски заема длъжността извънреден и пълномощен посланик на Полша в България от 2014 г. досега. В края на неговата мисия той беше удостоен от президента Румен Радев с орден „Стара планина" първа степен за неговите заслуги за развитието на полско-българските отношения. По време на церемонията Краевски рецитира стихотворението „Я кажи ми, облаче ле бяло" от Ран Босилек. Дипломатът от години е
свързан с България. В периода 1998-2003 г. той е генерален консул на Полша във Варна а през 2002 г. става почетен гражданин на морската ни столица.

- Ваше превъзходителство, посланическият Ви мандат в България приключва. Като добавим и работата ви като като генерален консул на Полша във Варна Вие прекарахте девет години в страната ни. Какво е за Вас и Вашата професионална кариера България?
- В България прекарах няколко изключително важни години от моя живот. Когато през 1998 г. станах генерален консул във Варна вече имах зад гърба си 10-годишен опит във външното министерство и правителствената администрация на Полша. Обаче престоят ми във Варна за мен беше бойно кръщене на дипломатическо поприще. Това беше много ценен опит, от който се възползвах в по-нататъшната си кариера – първо като полски посланик в Азербайджан а след това като директор на Дипломатическия протокол във външното министерство на Полша. Когато преди четири години се завърнах в България, този път като посланик, имах ясен план: да придам нова динамика на полско-българските отношения. И мисля, че до голяма степен успях да постигна тази цел.

За мен това е повод за гордост и удовлетворение

Специален момент в моята кариера беше и получаването на званието почетен гражданин на Варна. Това беше първото ми отличие, получено в чужбина.
През тези години ми се случиха много важни неща и в личен план. Когато бях в България се роди дъщеря ми Мария. Тя, както и синът ми Пьотр, прекараха голяма част от детството си в във вашата страна. Гордея се, че и двамата говорят български и знаят доста добре българската история. Затова България винаги ще заема специално място в паметта и сърцето ми.
- С каква равносметка на извършеното в двустранните отношения през последните години ще напуснете София?
- С гордост мога да кажа, че през последните няколко години двустранните ни отношения се развиват с небивала динамика. По време на моя мандат осъществихме първата от 13 г. визита на полски президент в България, първото от 11 г. посещение на полски министър-председател, както и първата от 10 г. визита на министър на външните работи. С това обаче не се изчерпва списъкът с постигнатото. По време на моя мандат Полша доказа, че е близък партньор на България. Помогнахме на българските ВВС, ремонтирайки двигателите за самолетите МиГ-29. Последователно подкрепяме кандидатурата на България за шенгенското пространство. Близки партньори сме в ЕС и НАТО. Тези контакти в политиката намериха своето отражение и в други сфери.

Броят на полските туристи в България продължава да расте

всяка година. Икономическите връзки между Полша и България също стават все по-здрави, а полските фирми все по-често поглеждат към българския пазар, виждайки перспективи за своето развитие.
- Тази година се навършват 100 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Полша. Какво бихте пожелали през следващия век за традиционните приятелски връзки между двете страни и народи?
- Свършеното от нас до тук е предпоставка за едно още по близко партньорство между нашите страни, което сега заедно трябва да надградим. Без да забравяме обаче, че в основата на това партньорство винаги е лежала взаимната изгода и солидарността по ключови въпроси. Убеден съм, че моят наследник и българските власти ще продължат да работят в тази насока за общо благо на двата народа, което пожелавам както на всички българи и поляци така и лично на себе си.
- Речта на председателя на ЕС Доналд Туск в София в началото на българското председателство на ЕС бе много приятна изненада за българите, както и Вашата рецитация на ботевото стихотворение "Хаджи Димитър" и рецитациите на другите дипломати в посолството. Как се роди тази идея?
- Да проговориш на езика на страната, която за няколко години се е превърнала в твой дом може би е най-големият израз на уважение към твоите домакини. Избирайки „Хаджи Димитър" а след това и други великолепни български творби, с които поздравявахме българите по повод националните ви празници, се стремяхме да покажем, че уважаваме нашите домакини, познаваме историята на България, разбираме българската култура и я възприемаме за специална и близка. Ако успяхме да осъществим тази цел поне в малка степен за нас, полските дипломати, това е голям успех.
-Използват ли се пълноценно историческите факти от времето на Владислав Варненчик до наши дни за задълбочаване на взаимното опознаване на нашите два народа?
- Историческите факти са нещо изключително важно, но за мен по-важно е едно универсално обобщение на историческите връзки между Полша и България. Имам предвид

сходството в съдбините на нашите държави и народи

обединени не само от славянските си и християнски корени, но също и от болезнения опит на съществуване без собствена държавност и същевременно без възможност за определяне на собствената си съдба. Като полски посланик винаги съм се стремял да обръщам внимание на този факт, защото той е ключ към взаимното разбиране на историята на двете страни. През второто полугодие на тази година в сътрудничество с БАН организираме голяма научна конференция по повод стогодишнината от установяването на дипломатически отношения между Полша и България, на която ще застъпим точно тази теза.
- Вие дадохте висока оценка на българското председателество в ЕС. Как виждате ролята на България в ЕС през следващия период, които със сигурност ще бъде сложен и труден за съюза?
- Българското председателство беше успешно от организационна и политическа гледна точка. Сега трябва да се запази динамиката, постигната през последното полугодие, например в сферата на европейската интеграция на Западните Балкани. Виждам, че България продължава да работи активно в тази насока. Като посланик на страна-застъпник за европейската интеграция този факт много ме радва. Ще се радвам през следващите месеци да видя подобна солидарност и добронамереност спрямо нашия регион по отношение на европейския дневен ред и енергийните въпроси, особено в сферата на газовата политика. Защото, както гласеше мотото на българското председателството, „съединението прави силата".
- Покрай Вашата резиденция на бул. "България" минава линията на трамвай номер 7, по която се движат полски мотриси. Вие возили ли сте се на тях?
- Разбира се и то многократно, защото това е най-бързата връзка с центъра на София. Полските трамваи са модерни и удобни и още дълги години ще служат на софиянци и гостите на столицата. Но участието на полски фирми в модернизацията на градския транспорт не се изчерпва с трамваите. В София, а и в няколко други български градa,

се движат полски автобуси и тролеи

Полски компании имат богат опит и в производството на мотриси за метрото и в жп транспорта. Сигурен съм, че България може само да спечели ако реши да се възползва от този опит.
- Как бихте обобщили състоянието и перспективата на българо-полското икономическо сътрудничество?
- Търговските и икономически отношения се развиват много добре. През 2017 г. двустранната ни търговия достигна близо 1,2 млрд евро. това е ръст с почти 12% спрямо предходната година. Нещо повече, в сравнение с 2007 г., когато България стана член на ЕС, двустранната ни търговия се увеличи с 800 млн. евро. Тези числа показват, че полски продукти се търсят в България, защото те съчетават високо качество и достъпна цена. Радвам се, че този интерес не е еднопосочен, тъй като българският износ за Полша също отбелязва ръст, достигайки 600 млн. евро м. г. Смятам обаче, че търговските ни връзки имат потенциал, който не е напълно използван. Има още много ниши, които могат да бъдат заети от полски и български компании. Една от тях са споменатите превозни средства за нуждите на транспорта в България. Знам, че интерес към България има и по отношение на търговски обекти. Потенциал има и в сферата на отбраната. Тук България би могла да се възползва от инициираната от полското правителство „Програма за подпомагане на сигурността на региона" целяща по-тесни военно-политически и индустриални взаимоотношения със съюзниците ни: Вишеградската група, прибалтийските държави, Румъния и именно България.
- Вашето семейство как се чувства в България ?
- Аз и семейството ми винаги сме се чувствали отлично в България, както във Варна, така и сега в София.

Още повече, че всички в семейството говорим български

За мен е много важно, че мога да нарека приятели много от българите, с които се запознах. За доброто ми самочувствие в България допринася и фактът, че страната се променя в правилната посока, което според мен е заслуга на членството й в ЕС. С помощта на европейските средства бяха осъществени много проекти, благодарение на които градската среда стана по-приветлива. Появиха се и нови зелени площи, места за отдих и активно прекарване на свободното време, което много ме радва. Разбира се, има още какво да се желае в това отношение, но знам, че не всичко може да стане веднага. Както се казва и в Полша, и в България – всяко нещо с времето си.
Със сигурност ще се завърна във България, воден или от новите ми служебни задължения или просто от любовта към вашата страна.

Любомир Михайлов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай