Ще санираме Перник с 43 млн.

Успяхме да намалим борчовете на града, казва кметицата Вяра Церовска

Ще санираме Перник с 43 млн. | StandartNews.com

- Г-жо Церовска, Перник отбеляза вчера празника на града, в какъв дух премина той?

- В града ни имаше всичко – литургия, празник, откриване на нови обекти, игри и забавления за най-малките, както и важни за развитието на града ни срещи с бизнеса и представителите на различните отрасли. За пореден път показахме, че Перник е сред хубавите български градове, от тези, които имат повече предимства, отколкото недостатъци. Като например близостта до София. Освен това Перник има история - на трудолюбивите хора, които през 1929 г. са го създали като град, също така и древна история - на воеводата Кракра. Тя бележи не само миналото, но и бъдещето му.

- В какво финансово състояние Перник посрещна празника си?
- Това все още е проблем на града, с който възнамеряваме да се справим. Но истината е, че единствената по-голяма сума, дошла в тази община накуп, са едни 17 млн. лв., които през 2008 г. и 2009 г. бяха преведени след спечелено дело, с които бяха погасени 12 млн. лв. задължения от предишното управление. След това обаче започват отново да се натрупват борчове. Дори последните запори на НАП касаят неплатени суми от 2009 г., 2010 г., 2013 г. и 2014 г. Всички те с лихвите оформят задължение от 3,5 млн. лв. за стари периоди. Тази година успяхме да преведем на НАП не по-малко от 700 000 лв. Подписахме споразумение под този неотложен ангажимент, за да може общината да продължи дейността си. Аз заварих 30 млн. лв. задължения. През последните две години те бяха преструктурирани и поради факта, че държавата даде безлихвени заеми, значително се намалиха борчовете към доставчици - от 15,4 млн. лв. през 2014 г. - на 7,2 млн. лв. към днешна дата. Когато бизнесът е с по-малка тежест, той може да работи и да продължи да контактува с общината. Има обаче ангажименти, които трябва да изпълняваме, независимо от финансовото състояние. За разлика от предходни мандати, в Перник се чисти, при това в определени часове. Работи се по инфраструктурата. Но въпреки това вложените пари не достигат, защото проблемите са трупани с години. Все още има квартали, в които никога не е имало нито проектиране, нито асфалтиране, цели улици / например "Люлин" / никога не са имали канализация - и битова, и дъждовна, а те са в рамките на града. Не говоря за кметствата и селата, които са към община Перник. По-голяма част от уличната мрежа от 30 години насам е претърпявала ремонт и изкърпване. Това са проблеми, които няма как като цяло да не се отразят на вида и състоянието на Перник. Затова и според мен трябва да бъде завишен размерът на средствата, които държавата дава на общината. За целта ние подготвяме писмо, на което се надявам да обърнат внимание депутатите от всички политически сили, защото капиталовите средства в размер на 1 млн. лв. за една година са крайно недостатъчни.

- В тази връзка има ли инвеститорски интерес към Перник?
- Да, и като пример мога да дам шведска компания, която ще строи втори цех в града. В местността "Ладовица" на източния вход на Перник се изгражда нов, супермодерен квартал, към който е проявен голям интерес. Има детски градини, училища с прекрасни преподаватели и добра среда, възможности за комуникация. Това за мен означава, че Перник е град, който има бъдеще. Освен това вече действащите предприятия продължават да разширяват дейността си.

- Но все още над 20 000 перничани пътуват всеки ден до София, където работят. В същото време обаче има и столичани, които ходят на работа в Перник, в тази връзка подобряват ли се транспортните условия от и към столицата?
- Транспортните връзки със София са водещ приоритет за града ни. Магистрала "Люлин" беше пусната като втори и основен път от правителството на ГЕРБ. Сега пък се прави основна рехабилитация на пътя през Владая. Предполагам, че до 2020 г. ще има двойна линия и удобен жп транспорт Перник - София. Години наред съм пътувала с автобус, докато следвах в Медицинска академия и знам колко бе трудно. Сега ситуацията е значително по-добра и мисля, че тя ще продължи да се подобрява.

- Перник има и още едно голямо предимство - фестивалът "Сурва", който освен, че е емблема на града, привлича и хиляди гости всяка година. Освен това бе обявено дори, че има възможност фестивалът да кандидатства за Гинес, случи ли се това?
- Фестивалът "Сурва" безусловно е една от емблемите на Перник, тук най-силно е запазена традицията не само на Балканите, но и в Европа. Не сме подготвяли документи за Гинес. Нашият автентичен обичай ни прави познати почти на всяко място по света. Надявам се, че любопитството към фестивала ще доведе много гости и тази година. Но ние имаме и още едно безценно богатство и това е крепостта „Кракра". И ако тя е разработена както трябва, а не с пластмаси и винкели, ще бъде развит целия район, както се случи на много места в страната. На пернишката крепост има осем църкви, които е възможно да се възстановят почти във вида, в който са били. А близостта до София може изцяло да промени развитието на този район. Има самолетни уикенд пакети, които позволяват от петък до неделя да отидеш във всяко кътче в Европа, за да видиш някоя историческа забележителност, да бъдеш част от фестивал, от уникален празник. Няма пречка същото да се случи и с Перник. Ако ние работим, уважавайки миналото си, ще можем да се гордеем и с нашето бъдеще. Освен това Перник и София са една агломерация. Никой да не забравя, че това е най-големият град в Югозападна България, който е най-близо до София. Във всяка европейска столица тези градове са едни от най-красивите и желани места за посещение, за отмора, за разходка. Макар и само две години, ние работихме в много направления за развитието на Перник. Транспортът вече е променен, въпреки че все още не е това, което искаме. Градският транспорт няма 30-годишни тролейбуси, които се запалват.

- С какви новости ще зарадвате перничани?
- Хората в града вече пътуват с автобуси със стандарт Евро-2, Евро-3, Евро-4. Графикът на транспортните средства се следи от няколко камери, които са основно по най-натоварения маршрут от центъра до кв. "Изток". Освен това построихме 8 спортни площадки, които се използват от жителите на града, също и много детски площадки. Започнахме реконструкция на възлов мост над река Струма, обновена е детска градина "Изворче", прави се основен ремонт на детска градина "Миньорче". За първи път, откакто е построен кв. "Тева", се работи за междублоковото му пространство. Над 43 млн. лв. ще стигнат до домовете на перничани под формата на обновяване и саниране на жилища. Празникът на града съвпадна и с приключването на дейностите по 4 блока. Вече е факт и толкова необходимият подлез в кв. "Църква", започва ремонт и на централния парк, реализирахме немалко подобрения и в някои училища.
В Батановци направихме канализация, довършихме свързването на село Ярджиловци с водопровода. Сега приключва обществената поръчка за канализация на улиците "Чинар" и "Липа". Перничани имат дългоочакваната велоалея, ремонтирана бе и спортната зала "Миньор". А сега искаме да бъде направена отбивка на пътен възел "Марина бара", приготвили сме проекти за две кръгови кръстовища в кварталите "Иван Пашов" и "Изток". Стараем се да отворим нашия град, да работим за неговото бъдеще, за да може Перник да не е само спалня, а забележителност на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай