Шоуто на Волен този път може да разцепи Патриотите

Шоуто на Волен този път може да разцепи Патриотите | StandartNews.com

Вотът на недоверие се превърна в лишена от съдържание рутинна процедура, казва политологът Димитър Димитров

 

- Г-н Димитров, партията на Валери Симеонов сне доверието си от Волен Сидеров
в поредния епизод от скандалите в коалиция "Обединени патриоти". Доколко желанието на лидера на "Атака" да води общата листа на патриотите е повод за неспиращите разправии ?
- Не съм много сигурен, че Волен Сидеров би искал да стане евродепутат. Може би пък е решил, че е по-добре малкото му дете да ходи на училище в Брюксел. В общите нагласи Сидеров живее от това, че вдига шум около себе си. В крайна сметка стилът му на поведение се оказва печеливш, Нямам представа как успява накрая да прецени така нещата, че да не губи. Като започнете от глупостите около джамията пред банята, където се биха с някакви вярващи, после свадата пред клекшопа на НАТФИЗ с един актьор, който попадна в листата на ГЕРБ по тази причина. И двамата сега са депутати и подкрепят мнозинството, солидарно гласуват промени в законодателство. Така че от Сидеров може всичко да се очаква. Цялата му биография е като холивудска драма. Там има несъвместими неща.
Но скандалът между Сидеров и Симеонов крие известен риск за разпад на патриотичната коалиция.
- Доколко за това може да повлияе евентуалната коалиция на Волен Сидеров с Николай Бареков на предстоящите евроизбори, която и двамата активно анонсират ?
- Това ще бъде вече падението. Най-после се събраха. Мисля, че няма нужда от повече коментар.
- Докато патриотите се карат, БСП атакува управляващото мнозинство с поредния вот на недоверие, този път заради здравната реформа. Ще извлече ли някакви ползи соцпартията от този свой ход ?
- Вотът на недоверие се е превърнал в изпразнена от съдържание, рутинна процедура. Особено пък в здравеопазването, когато трябва да се обсъжда голямата тема за някакъв вид реформа. Ако могат да допринесат нещо за здравни закон и здравна раформа, добре е в БСП да мислят върху собствена версия на закона за здравето, а не да обясняват кой и какво е виновен. Този закон е създаден 1999 -2000 г. по Костово време и тогава условията са били абсолютно различни. Просто бюджетът нямаше пари да плати. Сега вече има много повече пари, но и толкова много интереси. Като пример мога да дам градчето Елин Пелин, което познавам, където имаше две аптеки, а сега са 13.
Бюджетът за здравеопазване сега е 10 пъти по-голям от тогава, когато реформата е била замислена. И това е големият проблем, че всички, които имат интерес да контролират финансовия поток, срещат страхотна съпротива. Неслучайно имаме толкова много болници. И когато те стигнат броя на аптеките, може би някои ще се успокоят. Всеки, който иска да направи нещо хубаво в здравеопазването, трябва да се справи с финансовите интереси.
- Как ще продължи битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция в партията ?
Наскоро тя директно атакува Георги Гергов заради
сделката за т.н. дупка на пъпа на Варна ?
-На г-жа Нинова явно й се стори, че правителството купува благоразположението на Гергов, за да може той да сее раздори в БСП.
Иначе цената от 43 млн. за въпросната дупка наистина изглежда безумна и се приближава до лондонски парцел. И преди съм казвал, че в социалистическата партия има значими фигури, които са свикнали да участват в разпределението на паричните потоци, независимо дали става въпрос за европари или средства от бюджета.
И когато тези потоци пресъхнат, засегнатите
хора ще направят всичко възможно да продължат да участват в схемите за разпределение. Затова очаквам още по-драматични сблъсъци между Нинова и нейни съпартийци от типа на Гергов.
- След убийството на Виктория Маринова се засилват настроенията срещу ромите. В същото време те са най-удобният за купуване и манипулиране електорат. Ще има ли битка за гетата между партиите на изборите догодина ?
- Искам да напомня, че освен убийството на Виктория Маринова, почти по същото време имаше още едно също толкова хладнокръвно убийство, само че на него бяха отделени 30 секунди в новините. Става въпрос за застреляния 17-годишен ром Гошко в Монтана. Това, че има настроения срещу ромите, е вярно. Но на тези, които спекулират, ще кажа, че си играят с въглените. Проблемът с ромите има много измерения. И няма по-важно от това да сме наясно, че няма как да се реши за 8 или 18 месеца. На местните избори със сигурност без компактните гласове на ромски общности не може да се възпроизведе местната власт. Имам позната, която се върна преди 5 години от Франция и остана в едно видинско село.
Майка й държи местното дюкянче, а около 70 % от останалите жители в селото са роми. Два дни преди изборите, тя им казва: "Днес ми трябват дребни, всички идват с нови петдесетолевки да купуват бира". Пристигат с по 50 лева, защото току-що купувачите на гласове са ги раздали.
Само че тези особени порядки няма как да ги пренесем върху общността, примерно, в Каварна, която се смята за интегрирана. Имаме едно компактно възприятие по темата роми, с което много лесно може да се спекулира. Ако питате голяма част от българите, те смятат, че ромите си продават булките, а това се случва само в една общност- калайджиите край Стара Загора го имат този древен обичай. Никъде другаде. Няма как да говорим общо за роми, защото едно е да говорим за ромите във Варна, друго е когато става въпрос за техните събратя в Монтана, трето - в Петрич. Това са съвсем различни светове.
- Все пак доколко ромите ще изиграят решаваща роля на предстоящите избори, особено местните ?
- В много случаи те играят огромна роля
в местните общности. Скоро имаше телевизонен репортаж за един предприемач, който има завод в индустриална зона край Пловдив. Обясни, че 50% от работниците му са роми. После се оплака, че много често вземат болнични. Разказа също, че им давал пари на заем, които после те му ги връщали на заплата. На практика този бизнесмен изпълнява ролята на тартор в махалата.
И думата му ще тежи при изборите, а и не само.
Факт е, че като изолираме ромите, ние просто скъсваме възможности, каквото и да направим, за позитивното развитие. Сами затрудняваме процеса. А усилието на Министерство на образованието за тяхната интеграция е едно от най-смислените. Всички искат да се случи нещо веднага. Има проблем, но спекулирането може да се окаже най-голям проблем.
Интересна е ситуацията в Румъния, където бедността също е голяма, има барони, но някак си няма силно фокусиран натиск върху ромите.
- Имат ли самосъзнанието ромите да създадат своя партия ?
- Те могат да се самоорганизират. Много вероятно след години ще има и такъв тип консолидация на общността. Сега тя е фрагментирана, разпарчетосана по културни традиции и прочие. Но след време може би ще се появи и важна ромска партия. Досега всички опити са били да се създаде нещо, което е филиал на СДС едно време, след това -на НДСВ, най-вече заради езика -на ДПС. Но ДПС направиха усилия и са представени и в Монтанско и във Врачанско, където турскоговорящи няма. Там има особена психологическа даденост- ние сме малцинство и вие сте малцинство. Солидарността се основава на това, че ние сме подтиснати и вие сте подтиснати.
Няма по - потенциално застрашителна стратегия от това групата на ромите още повече да се маргинализира и отчуждава. В ЕС пребивават огромно количество роми. Ще дам пример. Община Пловдив отпуска т.нар. помощи за нискодоходните групи за отопление. За да се получат обаче, трябва да се подадат заявления. А в махалата само двама или трима души могат да попълнят нужните документи. Затова те са тарторите. Според шефа на социалната служба в община Пловдив, тази година тези заявления са с 1/3 по-малко от миналогодишните. И причината не е, че ромите са станали по-заможни, а просто ги няма.
Заминали са в Германия, Белгия, някъде навън. В Русенско има огромни празни махали - през къща има по една баба. Всички останали са на гурбет, защото тук колкото и да правят никога няма да си докарат доход от 500 евро, който осигурява всичко.

Димитрина ТОНЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай