С претоплени идеи няма да намалим жертвите на пътя

С претоплени идеи няма да намалим жертвите на пътя | StandartNews.com

Очакваме премиерът да даде началото на промяната на модела за пътна безопасност, казва
Богдан Милчев

Шофьорска книжка само след изпит и на полигон, закупуването на специализирани автомобили със записващи устройства за провеждане на практическите тестове на кандидат-водачите, преливане на контролни функции върху обществените превози от ИА "Автомобилна администрация" към МВР, регистрация и контрол върху автосервизите. Това бяха само част от мерките за повишаване на пътната безопасност, лансирани във вторник на конференция в НДК, организирана от МВР. Ще доведат ли те до намаляване на катастрофите по пътищата, още повече, че някои от тях отдавна вече са били прилагани у нас? С този въпрос се обърнахме към Богдан Милчев, бивш шеф на "Пътна полиция" към СДВР, сега член на УС на Института за пътна безопасност (ИПБ).

- Г-н Милчев, една от идеите, които бяха обявени на конференцията за повишаване на безопасността на движението, която се проведе във вторник в НДК, беше възстановяване на обучението и изпитите на полигон - нещо, което се прилагаше допреди 20-ина години. Какво е мнението ви по този въпрос?
- Моето мнение по този, както и по всички останали въпроси, които представителите на българското правителство изнесоха като предложения на тази конференция, е като към добре претоплени стари идеи, които дълго време са се разхождали из общественото пространство и досега не са намерили своята реализация. Това са идеи, които бяха представени като нещо ново. Лично аз смятам, че на конференцията не чухме какво конкретно ще направи правителството, а само предложения, хвърлени да се обсъждат с основната цел да се отнеме обществената енергия, но не и да се решат конкретните проблеми на пътната безопасност в България.
- Появиха се и конкретни неща, като например закупуването на специализирани автомобили за провеждането на практическите изпити, оборудвани с видеосистеми за записване действията и на изпитваните, и на изпитващите?
- Това също са само едни идеи и нищо повече. Няма конкретни решения за конкретни действия, а аз не бих искал влизам в общата обществена полемика и да коментирам идеи, които вече сме коментирали стотици пъти през последните месеци и дори години. Необходими са конкретни действия на кабинета за намаляване на травматизма по българските пътища. Това е единственото, което е важно.
- След като претендирате за конкретика - кажете какво конкретно предлагате вие?
- Ние от ИПБ организираме на 10-и октомври голям международен форум в Интер експо център, на който ще поставим началото на промяната на модела за управление на пътната безопасност.
- Не звучи ли много претенциозно: "началото на промяната на модела на пътната безопасност"?
- Не зная дали ви звучи претенциозно, но наистина ние организираме един безпрецедентен форум, на който ще дадем конкретните решение и категорично ще настояваме за изпълнението им. Той няма да е като конференцията в НДК, на която чухме само единствено намерения и общи приказки от представителите на кабинета. Хубавото е, че на тази конференция беше показан и един добър международен опит, от който ние в България можем да се учим и директно да приложим. За съжаление обаче тези, които ни показаха този опит, бяха и организатори на тази конференция, така че вместо да ни го показват, трябва само предприемат конкретни решения и да го приведат в действия. Ние отдавна нямаме нужда от общи приказки, а от действия, защото броят на жертвите по пътищата ни не намалява.
- Тъй като казахте "международен форум" - какви чужденци и откъде сте поканили?
- Ще присъстват експерти по пътна безопасност на правителствено ниво от Швеция, Финландия, Швейцария, Германия, Белгия, Кипър. На нашия форум по пътна безопасност на 10-и октомври ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.
И именно от него ние очакваме да даде началото на промяната на модела за управление на пътната безопасност.
- Какви "експерти на правителствено ниво" ще дойдат от цитираните държави - министри, техни заместници или по-ниско ниво?
- Не, това са експерти от съответните държавни институции, които от години работят по проблемите на пътната безопасност в посочените европейски държави. Очакваме от тях изнасянето на презентации, които ще ни представят как са били решени конкретни проблеми за намаляването на пътните инциденти в техните страни. Освен това на този международен форум ще присъстват и посланиците на някои от посочените държави, като вече имаме потвърждение от техни превъзходителства посланиците на Финландия и Кипър. Така че ние се готвим наистина за безпрецедентен форум, на който ще присъстват над 400 експерти от България и други страни.
- На конференцията в НДК беше лансирана и идеята за преливане на функции от ИА "Автомобилна администрация" към МВР - нещо, което е връщане на времената отпреди три десетилетия, когато, образно казано, в едни ръце беше и ножът, и на хлябът. Какво е мнението ви за тази идея?
- Отново повтарям - това са само един общи идеи. Ако някой от българското правителство е искал наистина да направи нещо конкретно - то имаше доста години досега, за да го свърши. Ако си спомняте - само преди 4-5 месеца предишният вътрешен министър Валентин Радев също лансира подобна идея. Някой да му е попречил да я осъществи? И министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие, и кабинетът като цяло имат управленската възможност да реализират всички свои идеи, които смятат, че ще доведат до намаляване на травматизма по пътищата, а не да правят конференции, на които само да обявяват какво смятат евентуално да правят! Лично аз наистина не виждам какво им пречи да реализират идеите си, след като са добри?! Те просто трябва да поемат отговорността за своите идеи и за прилагането им на практика.

Белчо ЦАНЕВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай