С мисия "България" ще докараме още туристи

С мисия "България" ще докараме още туристи | StandartNews.com

- Проф. Овчаров, завъртяхте идеята "Мисия България", тръгнахте вече по първите маршрути в Молдова, Русия и Армения?

- Идеята дойде от опита в кампанията "Чудесата на България" на вестник "Стандарт", която правим вече толкова години. "Мисия за България" е идея за представянето на страната ни, която много добре съвпада с българското председателство на ЕС. Заедно с медиевиста проф. Пламен Павлов искахме да направим кампания за популяризиране на българската култура. Докато в София се намират министри, премиери и президенти, ние да излезем навън и да разказваме за българската история и културно-историческо наследство.
Външният министър Екатерина Захариева възприе идеята много топло и с прекрасно организирана кампания, макар и малко невидима на повърхността, се изпратиха стотици грами до посолствата ни и генерални консулства. Не всички се съгласиха но 10 държави приеха да направим тази кампания. Тя получи името си "Мисия България" по-късно.

- Кои са десетте държави, включени в кампанията ?
- Молдова, Русия, Армения, Белгия, Китай, Гърция, Кипър и трите централно-европейски страни - Словения, Словакия и Унгария. Всичко това трябваше да се осъществи в рамките на малко повече от 2 месеца, затова разделихме пътуванията на 4 тура. Досега сме изпълнили първата, най-продължителна част - до страните от бившия Съветски съюз и с един ден почивка - пътуването до Белгия.

- Как представяте историята на тези срещи?
- Направили сме една презентация с проф. Павлов от около 50 слайда, с която представяме историята от дълбока древност до края на 14 век - падането под османска власт. Но тази презентация разнообразяваме с истории в зависимост от конкретното място, където отиваме.
В Молдова бяхме в българския университет в Тараклия, говорихме на български език. В залата ни слушаха с удоволствие повече от 250 човека, задаваха много въпроси. Там наблегнахме на преселението на българите, тяхната съдба в рамките на Османската империя и миграцията в днешна Бесарабия.
Много интересно беше пътуването до Русия, където достигнахме източната страна на Урал - Екатеринбург. Той, заедно с Новосибирск, са 3-ият и 4-ият по големина градове в Русия след Москва и Санкт Петербург, а в момента е икономическият гигант на Уралската област. Лекцията беше в прочутия Уралски университет, много силен и известен вуз. Преди това имахме среща с кмета на Екатеринбург Евгений Ройтман, който в момента е най-видният опозиционер на линията на Путин. Бях доста изненадан, когато в рамките на едва двучасова беседа ми каза, че пътят на България е правилен в ЕС. Дори добави "ние, руснаците, трябва да последваме тази посока". Не са много хората, които разсъждават по този начин, но Ройтман е един от тях. Той е голям меценат на културата, има голяма колекция от икони от 18 век насам. Лекцията ни бе посветена на християнството, професорите от Уралския университет подкрепиха тезата, че кирилицата е българска, създавана у нас, както и че православието е дошло от България. Нещо, което впрочем беше казано и от руския патриарх Кирил в София. В Екатеринбург получихме покана от кмета да поставим поредния паметник на кирилицата.
След това се върнахме в Москва, за да летим до столицата на Армения Ереван. Там нашият посланик госпожа Павлова беше събрала целия дипломатически корпус - от 20 посолства 10 бяха представени от посланиците си. Посланикът на литва след лекцията ни попита как да дойде в България като турист и да изкара цяло лято.

- Къде беше следващата спирка след Русия ?
- След много тежко пътуване през Доха, се прибрахме за 24 часа в София, за да отлетим за Белгия. Но не в Брюксел, а в Гент, където е един от най-големите и стари европейски университети и родното място на Балдуин Фландърски. Голям смелчага и ръководител на Четвъртия кръстоносен поход, който е пленен при прочутата битка при Одрин на 14 април 1205 г. и намира смъртта си в Търново. Малко се притеснявахме с проф. Павлов как ще се изтълкува това, но професорите се интересуваха живо наистина ли е там, гробът му известен ли е. Това беше първият тур, който протече от 16 март.

- Какво следва след това?
- Вече се готвим за азиатския тур. Заминаваме за Пекин, където ще се открие българистичен център и лекцията ни ще бъде кулминацията на тези събития в Китай. Там ще се постараем да разкажем за произхода на прабългарите. В края на краищата Великата китайска стена, до която ще отидем, е изправена срещу прабългарите, или по-точно срещу империята на хуните. Прабългарите в края на старото и началото на новото хилядолетие са били част от тази империя. Ще говорим много и за култорно-историческия туризъм. Виждаме, че България се опитва да го развива. Министър Николина Ангелкова ходи няколко пъти в Китай да привлича туристи и се надяваме ние да дадем своята лепта в това отношение. След няколко дни почивка тръгваме по гръцкия лъч, в който ще имаме лекция в Атина, след това летим за Никозия, Кипър, където ще бъдем в местния университет. В този тур акцент ще бъдат българо-византийските отношения. Надявам се да възприемат нашите тези за средновековната българска и византийска история. Всичко завършва в края на май, когато отиваме в Централна Европа и Западните Балкани - Будапеща, Любляна и Братислава.
Много отдавна в Братислава искат да изнеса лекция там и сега това ще се случи. Там ще се говорим за нашите сродни славянски корени темата за присъединяването на Западните Балкани и укрепването на ЕС е изключително актуална и важна. В Будапеща с унгарците ще си говорим за нашите доста сложни средновековни отношения - тогава сме две държави, които много сме воювали особено през 13-14 век.

- Как оценявате като цяло осъществяването на мисията до момента ?
- Мисията се развива изключително успешно и това вече бе отчетено от външно министерство. Цялата тази кампания е със средства по комуникационнната стратегия, свързана с европредседателството, оттам са около 35 000 лв. Според министър Захариева, успехът я кара да мисли и за продължаване на мисията след председателството. Надяваме се да го продължим, като включим и други инициативи. "Мисия България" ще прерасне в неправителствена организация и национална идея през следващите години. Всички паметници на кирилицата като архитектура са различни - в Улан Батор беше факла с буквите, на Антарктида е кръст, приспособен за минусовите температури. А в Русия ще бъде израз на руския дух - от едната страна ще пише на български, от другата страна на руски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай