Руският петролен сектор може да се срине през 2025 г.

Руският петролен сектор може да се срине през 2025 г. | StandartNews.com

Руските петролни компании се адаптираха добре към санкциите, въведени през 2014 г. от Евросъюза и САЩ срещу Русия, смятат експертите от Енергийния център към бизнес училището „Сколково". След 2025 г. петролният и газов сектор на Русия обаче може да се сблъска с проблеми заради увеличаването на трудноизвлекаемите запаси и отсъствието на собствени технологии.

Положението в отрасъла: динамика на добива

Енергийният център на бизнес училището „Сколково" представи своето изследване „Перспективи пред руския нефтодобив: живот след санкциите". Според данните, изложени от експертите, добивът на петрол в Русия през последните 5 години е растял, въпреки относително ниската ценова конюнктура и въведените от САЩ и ЕС санкции. Като цяло нефтодобивът в РФ за петте години от 2012 до 2016 г. нарасна с 6% от 518 милиона тона до 548 милиона тона. „Големите инвестиции пред миналите години, многобройните данъчни отстъпки, а също така девалвацията на рублата позволиха не само да се избегне съкращаването на добива, но и да се осигури неговия рекорден растеж", отбелязват авторите на доклада. Производственият растеж беше осигурен за сметка на пускането в експлоатация на новите находища – добивът там нарасна със 77%. На действащите находища спадът достигна 5%. както се казва в изследването „динамиката на производство на най-големите действащи находища говори за това, че те са навлезли във фазата на спадащ добив".

На кои проекти оказаха влияние санкциите

За момента, в създалите се условия, компаниите са се концентрирали върху пускането на нови находища, намиращи се на сушата и не изискващи използването на технологии, попадащи под ударите на санкциите. Лъвският пай от шелфовите проекти са замразени заради липсата на технологии. Към днешна дата на арктическия шелф се добива само от находището Приразломно, чийто оператор е дъщерна компания на „Газпром нефт". Най-големият спрян проект е съвместният проект на „Роснефт" и „ЕксонМобил" в Карско море.

Появиха се трудности и с осъществяването на общите проекти за добива на шистов петрол. Заради санкциите те на практика бяха прекратени, с изключение на Салмския проект, който се осъществява от „Газпром нефт" и „Шел". Руските петролни компании се стремят да увеличат своето производство в бъдеще за сметка на шистовите проекти, но, както отбелязват авторите на изследването, въпреки всички усилия, ограничените доставки на оборудване могат съществено да затруднят разработването на подобен вид находища. Световни лидери по производството на необходимите технологии за хидравлично разбиване на пластовете са компаниите Shlumberger, Halliburton и Baker Hughes. Русия се опитва да произвежда собствено оборудване, но то не може да се конкурира за момента със западното.

Текущи тенденции: одържавяване срещу глобализация

Заради въвеждането на санкциите руските петролни компании, които имаха планове за международна експанзия, са принудени все повече да се фокусират върху вътрешния пазар. Например, „Лукойл" – лидиращ сред руските компании по брой на чуждите активи – добива в чужбина само 13% от своя общ добив и както се посочва в доклада не е ясно дали той ще успее да разшири тази си дейност. Не винаги е гарантиран напълно и успеха на чуждестранните проекти на „Роснефт" и „Зарубежнефт". „Перспективите за по-нататъшно дългосрочно развитие и глобализация могат да бъдат сериозно ограничени", смятат авторите на изследването.

Едновременно с това расте ролята на държавните компании в петролния сектор. През 2017 г. 38% от добива се падаше на държавната „Роснефт". А след връщането на „Башнефт" в ръцете на държавата, делът на компаниите с преимуществено държавно участие /над 50%/ в руския нефтодобив нарасна до 48% /в сравнение с 33% през 2012 г./. Впрочем увеличаването на добива на „Роснефт" през 2017 г. стана възможно именно за сметка на придобиването на „Башнефт".

Прогнози за добива

Енергийният център на бизнес училището „Сколково" представи два варианта за развитие на по-нататъшните събития – базов сценарий и сценарий, изчислен при усилване на санкциите. В съответствие с първия, нефтодобивът в Русия към 2025 г. ще се свие до 540 милиона тона, в съответствие с втория – до 505 милиона тона.

При това първият сценарий предвижда, че към това време добивът от новите находища ще достигне своя пик от 90 милиона тона, при втория сценарий – 75 милиона тона. До 2030 г. и при двата сценария общият добив на петрола на действащите и новите находища ще демонстрира спад. „Наложените санкции ще оказват все по-нарастващ натиск върху сектора и ако не бъдат развити руски технологии и експертиза, то спадът на нефтодобива може да бъде много чувствителен", обобщават експертите. Най-критичната технология за руския нефтодобив, според тях, е тази за хидравлично разбиване на пластовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай