Руски и наши деца рисуват битките за Шипка и Плевен

Руски и наши деца рисуват битките за Шипка и Плевен | StandartNews.com

Начинаещи живописци от цяла Русия ще претворят в рисунки героичните битки за Шипка и Плевен от Руско-турската война, която донесе освобождението на България. Темата за Освободителната война, чиято 140-годишнина честваме през 2018 г., ще бъде включена в следващото издание на международния конкурс за детска рисунка "Надя Рушева" по идея на най-голямата руска информационна агенция РИА "Новости" и вестник "Стандарт". Надпреварата носи името на трагично починалата на 17 години изключително талантлива художничка Надя Рушева (1952-1969 г.), смятана за дете чудо.

В тазгодишното издание на конкурса участваха 15 000 деца, а авторите на най-добрите 350 творби бяха отличени на тържествена церемония в Руската художествена академия.

За 2017 г. бяха определени пет теми: "170 години "Золотое кольцо" (туристически маршрут с древноруски градове с уникални паметници на културата), "260 години Руска художествена академия", "Образът на Анна в искуството", "Култура и традиции на моята страна" и "Екология на моята страна".

Представените творби впечатлиха журито, което с огромни усилия определи победителите.

"Аз съм във възторг ! Уверен съм, че

много професионалисти отстъпват по майсторство на тези деца

Те са богатство на Русия", заяви в обръщението си към отличените таланти президентът на Руската художествена академия Зураб Церетели.

Инициаторът на една от най-интригуващите номинации в конкурса Павел Каплевич заяви, че името Анна в съзнанието на много хора от различни страни се асоцииира именно с Русия заради героинята на най-преиздавания роман на Лев Толстой Анна Каренина, поетесата Анна Ахматова и балерината Анна Павлова. "Според мен Русия ще спечели, ако обогати колекцията си от национални символи с този бренд, по аналогия с френската Мариана", каза още Каплевич. Той лично награди победителя в раздела "Образът на Анна в изкуството" -деветгодишният Ярослав Кравчук от Павлодар (Казахстан).

Той и останалите призьори в конкурса получават възможност да участват в тематични изложби, които се провеждат в най-добрите галерии в Москва, в залите на Руската художествена академия, Министерството на образованието и науката, парламента и в МИА "Россия сегодня".

На финала на церемонията беше огласено, че за конкурса "Надя Рушева" през 2018 г. е учредена номинация "За 140-годишнината от войната за освобождение на България" по инициатива на "Стандарт" и медийния холдинг МИА "Россия сегодня", в който влиза и РИА "Новости".

"За юбилейната дата младите художници от двете страни

ще отразят подвига на двата наши народа

Най-добрите творби ще бъдат представени в изложба, която се открива на 3 март в София. В Москва те ще бъдат показани в Обществената палата на Руската федерация и в международния пресцентър на "Россия сегодня"", пише РИА "Новости". Специален луксозен каталог ще събере отличените рисунки.

Разделът за Освободителната война в конкурса "Надя Рушева" е част от големия проект на "Стандарт" и МИА "Россия сегодня" за 2018 година. Той предвижда изложба с творби на ученици и студенти от арт гимназии и художествените академии в двете страни в различни жанрове - живопис, графика и пластики. Всички произведения ще бъдат оценявани от престижно международно жури. До този момент участие в него са потвърдили трима академици - Светлин Русев, Вежди Рашидов, Зураб Церетели, и един професор - ректорът на софийската Академия Николай Драчев.

Съвместната експозиция ще бъде представена премиерно в София на 3 март, а през идващото лято и в Москва.
Проектът е със съдействието от посланика ни в Русия Бойко Коцев, Министерството на културата, Комисията по културата и медиите в Народното събраниеа. От руска страна партньори са Руската художествена академия начело с нейния президент академик Зураб Церетели и Московският художествен институт „Василий Суриков".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай