Румен Радев се мери с Петър Стоянов по подкрепа

Румен Радев се мери с Петър Стоянов по подкрепа | StandartNews.com

Президентът Радев Радев изкара цяла година с високи нива на доверие от около 60%, докато недоверието е около и под 30%. Това е най-благоприятната като обществена подкрепа стартова година от времето на началото на мандата на Петър Стоянов насам. Данните са от изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". Държавният глава приключи годината с 56% доверие и 29% недоверие, с което е най-популярната политическа фигура в страната. Сравнително високо доверие има и вицепрезидента Йотова.

Тенденциите от началото на 90-те години до днес сочат, че най-ниско е било доверието в институцията в началото на мандата на Росен Плевнелиев, а най високо при Петър Стоянов, въпреки политическата и икономическата криза от 1996 -1997-а година, коментират от „Галъп Интернешънъл".

Президентите Желев и Стоянов започваха с по-високи нива, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов пък почна с доверие от около 50%. Това бе и единственият президент, в когото доверието се покачваше в хода на самия мандат (обикновено доверието спада в хода на мандата). Вторият мандат „Първанов" пък започна с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад.

На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега. Разбира се, автоматичното съпоставяне на отдалечени исторически периоди не е докрай коректен подход. Например, началото на мандата „Стоянов" беше във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение.

Първите месеци на 2017 г. затвърдиха тенденцията на укрепване на доверието в Радев. След това нивата на подкрепа спряха ръста и навлязоха в период на стабилизация около и под 60% положителни оценки и около и под 30% отрицателни. Спирането на ръста може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни „тавани" на подкрепа. Затова и ежемесечните данни за одобрение към президента след различните електорати не показват значима щета за авторитета му дори сред привържениците на ГЕРБ - въпреки споменатите напрежения, пишат от "Галъп".

Президентската институция се свързва най-вече с личността на президента, но донякъде – и с вицепрезидента. Вицепрезидентът Илияна Йотова има нива на доверие около една четвърт от българите, а недоверието се колебае в стойности между 50% и 60%. Останалите се колебаят или не са чували за нея. Това я нарежда сред политиците със сравнително добри стойности на доверие.
-----
Данните са базирани на ежемесечния „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл" – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец вече повече от четвърт век чрез преки стандартизирани интервюта „лице в лице" с извадки 1000/800.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай