Родните министри затвор не ги лови

Родните министри затвор не ги лови | StandartNews.com

В края на миналата година се случиха интересни събития от международен и национален национален съдебен характер. Във Франция бившият министър по бюджета Жером Каюзак беше осъден на три години затвор за данъчни измами и пране на пари. У нас, след години протакане и угроза да бъде прекратено по давност делото срещу Сергей Станишев за загубване на 7 документа с квалифицирана информация, беше пришпорено и бившият премиер беше оправдан напълно. В същото време прокуратурата подгони бивши и настоящи министри. За престъпления по служба обвиняеми станаха Николай Ненчев и Петър Москов от кабинета "Борисов 2". За безстопанственост по дейности свързани с АЕЦ „Белене" бяха повдигнати обвинения срещу бившите министри на енергетиката Румен Овчаров (БСП), Делян Добрев от първия кабинет на ГЕРБ и Петър Димитров от кабинета на тройната коалиция. Почти навръх Нова година на 28 декември прокуратурата неприятно изненада и бившият министър Трайчо Трайков, като му връчи обвинение за умишлена безстопанственост, а на 13 януари 2017 г., привлече като обвиняем и бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков за престъпление, свързано с приватизацията на държавна собственост.

По нищо не личи обаче обвиняемите да са изпаднали в душевен потрес за това, че може да попаднат в затвора. На първо място, защото те са невинни до доказване на противното. Но душевното им спокойствие може да бъде подхранвано и от факта, че виновни или не, набедени или не, нито един министър по време на 27-тодишния преход, срещу когото е било повдигнато обвинение от прокуратурата не се отзовал зад решетките. А те не са един и два. Ето някои показателни факти за резултатите от повдигнати дела срещу български държавници от годините на прехода:
- Стефан Софиянски бивш премиер и кмет на София от 1995 от 2005 г. Обвинен през 2004 г. за 4 неизгодни сделки на Столичната община. Оправдан от Софийския градски съд (СГС) по всички обвинения.
- Кирил Цочев, вицепремиер и министър на търговията и Васил Чичибаба., министър на земеделието през 1995-1996 г. в правителството на Жан Виденов. Обвинени през март 1997г, че са предизвикали зърнена криза, като са разрешили износ на 540 000 тона пшеница от реколтата за 1995 г. Оправдани са от Софийския апелативен съд (САС) през април 2009г.
- Нейчо Неев, вицепремиер и министър на транспорта в правителството "Беров" през 1992–1993 г. е обвинен, че е съдействал за контрабандно прекарване на горива за Югославия в нарушение на юго ембаргото. Делото е прекратено през 2001 г. от Сливнишкия районен съд. Известен с култовата си фраза „Ега ти държавата, щом аз съм й вицепремиер."
- Александър Божков, вицепремиер и министър на промишлеността през 1997-1999г. в кабинета на Иван Костов. Обвинен за занижени оценки на предприятия., подлежащи на приватизация. Получил условна присъда през май 2004г., отменена от Висшия касационен съд (ВКС).
- Лидия Шулева, вицепремиер и министър на икономиката в правителството на НДСВ през 2003-2005г. Обвинена е, че е назначила на висша длъжност лице, което е разследвано и обвинено за пране на пари. Оправдана през 2013г. от ВКС.
- Венцислав Върбанов, министър на земеделието през 1997-2001 г. в правителството на Иван Костов. Обвинен през 2007г., за безстопанственост и причиняване на щети на бюджета за близо 88 млн. лева. Оправдан от САС през април 2011г.
- Владимир Атанасов , министър на образованието в кабинета на НСДВ през 2001-2003 г. Обвинен е, че е сключил неизгодна сделка с фирма на Георги Велчев- брат на бившия финансов министър Милен Велчев от кабинета на Сакскобургготски. Оправдан е от СГС през януари 2013 г.
- Нихат Кабил, земеделски министър до 2008г. по време на тройната коалиция. Обвинен през май 2010г. за заменки на недвижими имоти с две фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, ощетили държавата с над 115 млн. лева. Разследването срещу него е прекратено след няколко години от Софийска градска прокуратура.
- Александър Томов, вицепремиер в правителството на Димитър Попов. През януари 2011 г. получи 9 години затвор за източване на "Кремиковци" и ЦСКА, съответно за 29 и 6,8 млн. лв. На 17 февруари 2015г. СГС оправда Томов по всички обвинения.
- Николай Цонев, министър на отбраната през 2008-2009 г. при тройната коалиция. Обвинен за неизгодни сделки и за даване на подкуп. Оправдан и по четирите дела срещу него от СГС, САС и ВКС.
- Валери Цветанов, министър на земеделието по време на тройната коалиция . Обвинен през 2009г. за неизгодни заменки на държавни земи. Оправдан от СГС през юни 2012 г.
- Евгения Масларова, министър на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция. Обвинена през февруари 2010 г.за присвояване на 11 млн. лв.
и оправдана от СГС на 15 декември 2015г.
- Божидар Нанев, здравен министър в първото правителството на ГЕРБ. Обвинен през март 2012 г. за сключване на две неизгодни сделки за антивирусния препарат „Тамифлу". Оправдан от СГС през март 2012г.
- Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ, обвинен през март 2013 г. за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата прекратява разследването срещу него на 5 февруари 2015г.
– Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ. Обвинен за неупражнен контрол над звеното за подслушване и за откази да разпореди прилагането на СРС-та за да избави лица от наказателно преследване. Оправдан по първото обвинение и получил присъда на 4 години от СГС затвор по второто. Присъдата е отменена от ВКС през септември 2015г.
Отделно, с повдигнати обвинения, осъдени на затвор, но оправдани или отървали се с условна присъда, са ред шефове на агенции и зам. министри.
Какво е положението в други страни по света? За корупция, злоупотреба със служебното положение, търговия с влияние, пране на пари и други нелегални дейности и финансови престъпления на различни години затвор са осъдени бивши премиери на Румъния, Македония, Хърватия, Словения, Италия, президент на Египет и вицепремиер на Хърватия, бившият президент на Гватемала Перес Молина и бивши министри в Румъния, Гърция, Хърватия, Чехия, Полша, Русия, Украйна, Грузия, Франция, Испания, Австрия, Италия, Виетнам, а в Китай един министър бе осъден на доживотен затвор, а друг на смърт.
У нас някои от оправданите гореспоменатие висши държавници дори осъдиха прокуратурата и държавата за незаконни арести и уронване на престижа им. Но здравата логика ни кара да си задаваме въпроса възможно ли е нито един от толкова много обвинени да не е бил виновен? Не съществува ли вероятност прокурори да са смачкали някои обвинения, така, че те лесно да бъдат оборени в съда, или пък съдии неоправдано да са произнесли оправдателни присъди? Въпросите са основателни: в доклад през 2016 г. на Еврокомисията се указва, че България е на предпоследно място в Европа по доверие на обществеността в съдебната система.
Показателно в това отношение е и мнението на бившия и. д. посланик на САЩ у нас Родерик Мур, изказано на 26 август 2015 г. "Преди 15 г., когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същия въпрос и отговорът е същият", каза Мур. Интересно, ако му се наложи пак да бъде в България след 15 г., дали нещо ще се е променило?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай