Рекордно ниска безработица

Рекордно ниска безработица | StandartNews.com

Рекордно ниска безработица отчете Агенцията по заетостта. В момента в бюрата по труда за регистрирани 237 322 души, което е най-малкият брой записани на трудовата борса лица от 15 години насам. През януари безработицата е 7.2%

В сравнение с декември 2017 г. се отчита минимално нарастване от 0.1 процентни пункта, а на годишна база показва намаление от 1 процентен пункт.

По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата традиционно нараства, поради характерната за сезона и по-слабата икономическа активност.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. В началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали 7 048 лица.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учащи и пенсионери. 434 лица от тези групи са регистрирани като търсещи работа през месеца.

17 270 души са започнали работа през този месец. Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 85% от общо постъпилите на работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 2358 лица, в това число 2201 – по схеми на оперативна програма "Човешки ресурси", 98 – по програми и 59 – по мерки.

В отговор на потребностите на бизнеса от квалифицирана работна сила, Агенцията по заетостта провежда обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда. В проведените срещи за професионално ориентиране и активиране през януари са участвали 10 801 безработни. Завършилите обучение през месеца са 125.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай