Референдумът изнерви пазарите

Референдумът изнерви пазарите | StandartNews.com

Пламен Готев, анализатор в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Вниманието на световните финансови пазари през тази седмица бе фокусирано върху наближаващия референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз на 23-ти юни. Изходът от допитването изглежда все по-неясен, след като няколко проучвания показаха предимство на лагера на напускащите, което значително повиши несигурността на фондовите пазари. Това се отрази най-силно на европейските фондови борси, които биха били най-засегнати от евентуално излизане на Великобритания от ЕС, и по-слабо на щатските и азиатските пазари. Към края на седмицата тези притеснения се успокоиха, след като кампанията и от двете страни бе временно прекратена, и това доведе до възстановяване на част от изгубеното за борсовите активи през последните дни.

В крайна сметка регионалният индекс STOXX Europe 600, немският DAX 30, френският CAC 40 и британският FTSE 100 приключиха седмицата с понижения от около 2%. Зад Океана на Уолстрийт S&P 500 и Dow Jones Industrial Average изтриха по 1% от стойността си, а технологичният Nasdaq 100 отстъпи с близо 2%.

Седмицата бе изпълнена със заседания на някои от най-важните централни банки. Най-очакваното от тях определено бе двудневната среща на Федералния резерв на САЩ на 14 и 15 юни. Председателят Джанет Йелън и колегите и оставиха лихвените проценти без промяна и намекнаха, че бъдещите повишения ще са по-плавни от прогнозираното през март. Подобно на Фед, централните банки на Швейцария и Великобритания очаквано запазиха без промяна текущия си курс на действие.

Централната банка на Япония също не предприе изменение на парична си политика, което доведе до скок за йената. Тя бе най-силната валута през тази седмица, поскъпвайки спрямо всички останали основни валути с 2-3%, благодарение на статута си на сигурен актив в нестабилната пазарна обстановка и липсата на допълнителни стимулиращи инфлацията действия от страна на централната банка. Това обаче се отразява зле на фондовия пазар в Япония, тъй като износно ориентираните компании губят от силната местна валута, в следствие на което бенчмаркът на борсата в Токио Nikkei 225 поевтиня с 6% за седмицата.

Продължи и поскъпването на правителствените облигации, които също спечелиха от високото търсене на сигурност. Доходността по немските 10-годишни държавни ценни книжа достигна отрицателни и рекордно ниски нива, а същото се случи и с 30-годишните швейцарски облигации.

На фона на напрежението на световните финансови пазари добри новини зарадваха играчите на Българска фондова борса, която напоследък бе изпаднала в летаргия и се характеризираше с ниски търговски обеми и слаби движения. През изминалата седмица индексът на сините чипове на родния пазар SOFIX, измерващ 15-те най-ликвидни компании на родния пазар, нарасна с 2.5% до най-високите си нива от първите дни на 2016 година насам и в момента се намира на ниво от 456.73 пункта.

Този добър резултат се дължеше основно на резкия му скок в сряда, който пък бе предизвикан от новината, че най-големият публичен холдинг у нас по размер на активите "Химимпорт" АД ще разпредели дивидент за 2015 година в размер на 4.5 стотинки на акция за първи път в 10-годишната си история на фондовата борса. Това доведе до ръст от близо 14% в цената на обикновените акции на дружеството, което е едно от най-ликвидните на родния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай