Разлайване на кучетата

Разлайване на кучетата | StandartNews.com

Борисов предпочита да е балансьор, отколкото радикал

Първан Симеонов, политолог, директор на "Галъп интернешънъл"

България попадна в типично разлайване на кучетата. Някой казал-рекъл и мигновено всички се разприказваха на тема флотилии, реадмисия и пр. думи с неясно значение. В момента въобще не е ясно кой какво е имал предвид, дали го имал, нямал ли го и т.н.

В подобна информационна мъгла трудно ще открием истината и трябва да се примирим с това. Още повече, става дума за военна тематика - която и бездруго е свързана с недостатъчност на информацията.
Въобще получи се изгубване в превода и се залутахме между Румъния, Турция и Русия.
Отвъд всичко това важните изводи досега са няколко.

Първо, в България вече може да бъде казано и направено всичко и няма ясен авторитет, който да верифицира, тоест да каже вярно ли е или не. Някои ще го нарекат дезинформация и хибридна война, други - зависима медийна среда, трети ще видят просто разпад на българската публичност.

Второ, Бойко Борисов явно би искал да е Орбан. Да е част от Запада, но да е добре с Изтока. Да има право на нюанс спрямо официалните западни позиции. Да е популярен и популистки. И малко серт. Само че засега Борисов е повече Берлускони, отколкото Орбан. Повече усмивка и ирония и по-малко твърдост. Борисов е повече балансьор, отколкото радикал. България по-скоро се мъчи да държи всички врати отворени, отколкото да има ясно свое отчетливо мнение. Мъчим се да имаме всички мнения едновременно.

Трето, за да си позволят такова говорене спрямо Турция, нашите държавници явно чувстват, че и западните партньори не се радват на турските вътрешнополитически процеси и външнополитическото им отражение. Трябва да наблюдаваме Турция с все по-сериозно внимание и тревога.

Четвърто, в България темите, свързани с НАТО и подобни, бяха неприкосновени. Сега вече не е така. В последните месеци и година за пръв път от много време насам геополитическата роля на България се дискутира.
Пето, ако Русия наистина се постарае да разлае българските кучета, никак няма да й е трудно. А куче, което не умее да лае, само вкарва вълка в кошарата.

Властта защитава интересите на България

Ген. Кирчо Киров, бивш шеф на НРС

Трябва да се оцени положително реакцията на българското държавно ръководство, особено на премиера Бойко Борисов в тази ситуация, в която по един наистина категоричен начин защитава българските национални интереси от позицията на държавно мислещи хора. Мисля, че и реакцията на Турция е доста изнервена. Тя се дължи в голяма степен и на турския президент Реджеп Ердоган, който в последните месеци е видно, че взима решение под влияние на емоциите. И от тази гледна точка реакцията на Турция трябва да се оцени като леко прибързана. Разбира се, че Ердоган много би желал да види България и Турция в една обща акция. И в този смисъл аз мисля, че Ердоган изразява и своето разочарование, опитвайки се да накаже по някакъв начин България. Вън от всякакво съмнение е обстоятелството, че премиерът полага сериозни усилия да задържи баланс във външните отношения на България и с Турция, и с Русия, и това се отразява и в неговите думи, и в неговите действия. Рисковете от включването в такава регионална операция са като при всяка военна операция. Но аз мисля, че на този етап като че ли надделяващата преценка в ръководството на НАТО е, че засега не е необходима такава операция. Има достатъчно количество бойни кораби на Алианса в акваторията на Черно море. И едва ли една такава тристранна операция би допринесла нещо повече към усилията на НАТО за сдържане на Русия, освен влошаването на отношенията на двустранна основа на участниците в нея с Русия. Турско-руските отношения, както знаем, са лоши. Защо е необходимо и ние да влизаме и да се съизмерваме с играчи в една двустранна такава игра, каквато играят помежду си Русия и Турция. Ние нямаме никакъв интерес като държава да бъдем въвличани в такава операция, нямаме интерес да бъдем въвличани в ястребовия курс на румънското ръководство по отношение на Русия. Нашият интерес е единствено и само от гледна точка на общите интереси на НАТО, а не от интересите на отделните държави.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай