Природата ни е дарила с чудеса, ще ги накараме да работят за нас

Берковица е най-хубавият град в България, казва кметът инж. Милчо Доцов

Природата ни е дарила с чудеса, ще ги накараме да работят за нас | StandartNews.com

Инж. Милчо Доцов управлява Берковица за трети мандат. Роден е и е израсъл в най-голямото село до града – Бързия. Познава както всеки жител на общината, така и неговите радости, тревоги и нужди. Милее за тях и за Берковица – мечтата му е да види града като модерен зимен курортен и ски-център.

- Г-н Доцов, роден сте и сте израсъл в този край, трудовата ви кариера е свързана с него. Какво е за вас Берковица?
- Най-хубавият град в България. Намира се в дебрите на Западна Стара планина, а природата го е дарила с неизброими чудеса. Имаме най-чистия въздух, вода, най-красивите околности, здравословна зима и прохладно лято. По природни показатели сме равни на световния курорт „Карлови вари". Имаме и богата история – римска, средновековна. Берковица е единственият град, който пази своето място, улици и площади от средните векове.

- Животът под Ком обаче днес не е лесен. Какво прави общината за хората, за да остават в родния град?
- Обезлюдяването на Берковица забавя ход. Тази есен ще имаме 157 първокласници, с малко, но повече ученици. Но не всички, които остават в града, живеят лесно. Затова през 2017 година увеличихме разходите за социални нужди с 20 процента. Общината издържа спортни клубове, пенсионерски клубове, плаща по 250 лв. за всяко новородено, отпуска по 600 лв. на човек при нужда за лечение, а за дете – по 1200. Поощряваме финансово нашите таланти, осигуряваме им участие във всички значими национални и международни прояви. През 2018 година ще увеличим парите за социални разходи с още 20 %.

- Това означава ли, че общината е добре финансово?
- Не сме в списъка на закъсалите общини, не правим финансово-оздравителни планове. Но преди две години заварих дългове за 3 млн. лв. 1 млн. лв. вече стопихме. Ще се справим сами и с останалите.

- Какво през тази година се прави за града? Санират се блокове, асфалтират се улици?
- 2017 ще остане в историята с подмяната на водопроводите. След като по големите ни улици вече има нови тръби, се насочихме към по-малките – „Котеновско шосе", „Здравец", „Бук". Общо 4 км нови тръби смениха етернитовите. Подмяна на водопроводите правим и в Боровци, Замфирово, Бързия.

- Но Берковица скоро ще има и минерален водопровод. Какво ще донесе той на града?
- В миналото Берковица беше докарала минералната вода от извора в Бързия в града. Имаше баня с балнеолечебни процедури. Водопроводът остаря, на места е прекъснат и престана да ни служи. Сега искаме да поркараме нов с дължина около 8 км. Така минералната вода ще влезе в хотели, спа-центрове, балнеолечебници. И ще привлече повече туристи в града. Средствата за този проект вече са осигурени. Половин милион лева получихме от правителството чрез неговата програма „Минерални води", а още толкова общината ще си осигури чрез общински дълг. Проведохме обществено обсъждане – хората одобряват това начинание.

- Какви други средства успяхте да привлечете през последните години?
- За две години общината спечели 40 проекта и от европейски и национални фондове получихме 16 млн. лв. Ние първи в област Монтана санирахме два жилищни блока в квартал „Заряница", които открихме точно преди година. Санирането продължава. Имаме 3,1 млн. лв.от оперативната програма „Региони в растеж" за саниране на 4 общестевин сгради – общината, читалище „Иван Вазов", полицията и детска градина „Звънче". С други 3 млн. лв. ще обновим други 10 многофамилни обществени сгради. По проект доставяме ново оборудване за общинската ни болница. То е на стойност 1,4 млн. лв. Имаме 4 млн. лв. за финансиране на малки проекти на земеделски производители. Искаме в Берковица да продължим традицията за производство на ягоди и малини.

- Ще има ли ски-зона „Ком"?
- Ще има, но изграждането й става бавно. Текат процедури по прехвърляне на собствености, разработка на устройствени планове, изготвяне на екооценки. Но удължена писта и кабинкова линия ще имаме може би след година.

- Имате музей на Иван Вазов, който е един от най-обичаните някогашни жители на градчето. Ще има ли и на земляка ви Йордан Радичков?
- Ще има. Работата върви – изяснява се мястото, събират се вещи, документи, книги. Радичков е нашата гордост и ще го направим достъпен и за следващите поколения чрез нашия музей.

- Какво пожелавате на съгражданите си за празника Рождество Богородично?
- Здраве, щастие в семействата, добра работа и доходи и по-голяма обич към нашия град. Той се нуждае от нас, за да става такъв, какъвто всеки го вижда в мечтите си. А мечтите ни са големи – ски-център, нов музей, тунел под Петрохан. Честит празник на всички!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай