При диария на първо място пазете детето от обезводняване

Препаратите, които блокират перисталтиката на червата, може да имат лоши последствия, казва д-р Радина Андонова от Инфекциозна клиника към ВМА

При диария на първо място пазете детето от обезводняване | StandartNews.com

- Д-р Андонова, в разгара на летния сезон какви са обичайните инфекции, с които се сблъскват хората?
- През лятото инфекциите могат да се разделят най-общо на чревни и на такива, които се предават от кърлежи, комари, от членестоноги. Но като цяло чревните инфекции са на първо място, и то основно бактериалните. Това са салмонелозите, може да има шигелоза, бактериална дизентерия, стафилококови интоксикации, които протичат с повръщане и разтройство. Другите са ентеровирусите, които се размножават в стомашно-чревния тракт. Те по-рядко протичат с разтройство, по-често при тях се наблюдава висока температура, може да има обриви по тялото. Това е т. нар. „ръка, крак, уста" синдром, който е с обриви по крачетата, по ръчичките, може да има в устната кухина. Херпангината също се отнася към ентеровирусните инфекции. Тя е различна от херпеса, но наподобява по вид. Това са мехурчета, които се образуват в устата и са изключително болезнени. Наблюдават се основно при децата, които много страдат от това.

- По какъв начин може да се заразим с такива инфекции?
- Всички чревни инфекции се предават основно по орално-фекален път. Тоест ако косумираме някаква храна, която съдържа токсини от бактерии или самите бактерии, или пък вируси. Другият вариант е чрез мръсни ръце, затова е много важно лятно време стриктно да се спазва хигиената - ръцете да се мият често и да внимаваме с храната, която консумираме. Особено ако купуваме от улични заведения, от такива за бързо хранене, особено месни продукти, е хубаво да ги косумираме веднага или най-много в рамките на 12 часа, откакто сме ги взели. Защото дори да ги сложим в хладилник, в тези продукти може да се доразвият бактериите и да се стигне до т. нар. инфектираща доза, която след това може да бъде достатъчна, за да предизвика заболяване.

- Какво трябва да знаем за рисковете, които крият този тип инфекции?
- Чревните инфекции, които протичат с диариен синдром, с повръщане, се наблюдават най-често в детска възраст, а основният риск за малките деца е обезводняването, защото децата, за разлика от възрастните, по-бързо декомпенсират. Затова е хубаво родителите да знаят, че ако детенцето има диарийни изхождания 5-6-10 пъти на ден, повръщане повече от 3-4 пъти на ден и това не може да се повлияе в рамките на ден, ден и половина, трябва да се потърси лекарска помощ и да се рехидратира детето - в амбулторни условия, вкъщи, или ако е по-тежко - в болница. Но на първо място е хидратацията - трябва да се оводни, да се избегне страничните ефекти от обезводняването – може да пострада бъбрекът, да направи бъбречна недостатъчност, дори и най-лошото - да направи хипобулимичен шок. При ентеровирусните инфекции е малко по-различно. Там може да не се стигне до обезводняване, защото те много рядко протичат с разстройство, по-скоро рискът е една тяхна проява, която не се наблюдава винаги, но пък за сметка на това е характерна - и това е влошаване на менингите, на менингоенцефалитите, които са част от ентеровирусните инфекции. По тази причина, ако се наблюдават продължителни температури, ако детенцето става дезориентирано, трябва да се потърси лекарска помощ.

- При възрастните по различен начин ли протича клиниката при инфекция в следствие на хранително натравяне, например?
- Ако става дума за инфекции, които са с повръщане, с диария - като цяло по-възрастният организъм винаги компенсира по-добре, по-бавно става обезводняването. Но пък зависи за какъв организъм говорим, защото ако са възрастни хора с придружаващи заболявания като диабет, белодробни, сърдечни заболявания - едно такова обезводняване при тях също може да бъде много опасно. Особено при хората със сърдечни страдания, защото се губят много йони по време на обезводняване, а тези йони са важни за нормалното функциониране на сърцето. Ако ги изгубим много бързо, то и при здрав човек е опасно, а при тях по-бързо протичат усложненията.

- Има ли някакъв нов тип инфекция, която не е била често срещана, необичайна и дори нехарактерна за сезона?
- Има някои инфекции, които се предават от членестоноги, сега се наблюдават няколко случая в Гърция. Това е западно-нилската треска, тя се предава от комари, но ние в България не я познаваме много добре. Има я в Гърция, наскоро даже имаше случай на починал човек от западно-нилска треска. Тези комари ги имаме и в България, като западно-нилска треска има в почти всички балкански държави, особено в Румъния. Така че ние не сме предпазени от разпространението й. Мерките, които се взимат, са пръскането срещу комарите, репелентите, които използваме. Но никой няма гаранция, че на 100 % ще бъде препазен. Нилската треска, в около 80 % от случаите даже може и да няма кой знае каква клинична изява. При 20 % от случаите може да бъде приета просто като вирусна инфекция с повишена температура, мускулни, ставни болки, отпадналост. В много малък процент обаче, под 1 %, засяга мозъка и тогава се развива енцелифат. Той е с доста големи усложнения и там смъртността е много висока. По тази причина хората трябва да ползват репеленти на места, където има много комари.

- Какво трябва да знаят хората, за да могат да си окажат сами първа помощ?
- Зависи за каква инфекция става дума. Когато имаме ухапване от кърлеж, хубаво е той да бъде премахнат от медицинско лице. В случай, че не може, изваждането му трябва да се случи веднага след като го забележим, защото колкото по-дълго стои в тялото, толкова по-голяма е вероятността да се заразим. Ако кърлежът се извади от медицинско лице, се поставя ваксина за тетанус. Ако има зачервяване, което се появява около ухапването и може да бъде характерно за лаймската болест, взима се антибиотик, доксициклин. Някои препоръчват една до две таблетки като профилактика след ухапване от кърлеж. Според други е необходимо по-продължителнно лечение. Хубаво е тази профилактика да не се избягва.

- А при чревните инфекции как човек може да си помогне, докато се свърже със специалист?
- На първо място това е пацинтът да се оводнява. В аптеката има разтоври, които са точно за оводняване. Единият от тях е много известен – Хидратин Алфа. Той е съгласуван със СЗО като разпределение на йоните в него, защото ако приемаме само вода, не можем да се оводним толкова бързо и адекватно, както ако приемаме тези разтвори. Те са прахчета, които се разтварят в 200 мл. вода. Много са лесни за употреба, не са чак толкова приятни на вкус, за дете е малко трудно да го накарме да ги пие в амбулаторни условия. Но на първо място това е оводняването. Можем да вземем някакви симптоматични средства, които са срещу повръщане, против разстройство. Не е добре да се взимат лекарства, които блокират чревната перисталтика - това са тези, които съдържат веществото лоперамид. Не е добре да се дават особено в ранна детска възраст, защото като се блокира чревната перисталтика, първо се блокира естественият очистителен механизъм на организма. Защото диарията, както и кашлицата, са очистителен механизъм, за да се изхвърлят токсините и вредните вещаства. И второ, понякога, ако се блокира съсвсем перисталтиката, може да настъпи чревна преза, парализа, които имат по-сериозни последствия. Може да се вземат други лекарства или просто пробиотици, за да се подобри чревната перисталтика, спазмолитични средства срещу болката в корема. Но при всички случаи трябва да се стигне до медицинско лице. Антибиотиците не са препоръчителни. Те си имат строго приложение при диарийни заболявания, така че се назначават от медицински специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай