Превозвачи: Попов завлече наши колеги

Геле Линейката събирал пари, уж да урежда разрешителни

Превозвачи: Попов завлече наши колеги | StandartNews.com

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов, известен от години сред автомобилните превозвачи с прозвището си Геле Линейката, става клиент на прокуратурата. Обвинител №1 Сотир Цацаров разпореди проверка на Попов, след като се самосезира по публикация, в която се цитира твърдение на БСП, че зам.-министърът изнудвал превозвачи. В хода на проверката Софийска градска прокуратура ще изиска обяснения от червения депутат Георги Свиленски, който обяви, че в периода 2012-2014 г. като шеф на Националното сдружение на автомобилните превозвачи Попов е събирал пари от собственици на транспортни фирми уж за да им "урежда" по-голям брой многостранни и многократни разрешителни за международен превоз на товари (ЕКМТ/СЕМТ разрешителни).

------------

За това що за човек е Ангел Попов Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) сигнализира с отворено писмо премиера Бойко Борисов и министъра на транспорта Ивайло Московски на 12 май 2017 г. Това става веднага, след като в публичното пространство изтича информация, че се очаква той да бъде назначен за зам.-министър на транспорта от квотата на "Обединени патриоти". "Считаме за наш дълг да ви информираме, че г-н Попов със своите действия до 2014 г. се "слави" като "браншовик", който прокламира, че събира пари от свое име за сметка на министъра на транспорта ..., за да могат съответно членовете на сдружението , което той е учредил, да се сдобият с многократни ЕКМТ/СЕМТ разрешителни...". Това пише в писмото, подписано от председателя и зам.-председателя му НСБП Александър Чакъров и Красимир Лалов. "Друга характерна черта на г-н Попов е, че взема заеми, ползва услуги и придобива стоки, без да ги заплаща", пишат още двамата.

Към документа прикрепят и декларацията на Костадин Дрангов, в която той декларира, "че лицето Ангел Кръстев Попов през 2012 г. поиска от мене определена сума, за да бъдат разпределени на представляваното от мен дружество "Ули транс" ЕООД допълнително определен брой годишни ЕКМТ/СЕМТ разрешителни... Няколко седмици по-късно на проведена сбирка на НСБП, след като бях предал сумата... се появи Попов, който почна да шикалкави за случилото се и в крайна сметка се разбра, че събира парите за себе си" - пише в подписаната на 11 май 2017 г. декларация самият Дрангов. "Това се случи на една годишна среща на НСБП в края на 2012 г. в Трявна, на която участваха и десетина членове на сдружението, на което беше председател Ангел Попов (б.р. - НСАП)", спомня си Красимир Лалов. Тогава от негвото сдружение канели и членове на НСАП, тъй като имали сходни цели. "На тази сбирка Дрангов, който беше заместник на Ангел Попов в НСАП, ме запита какво става със ЕКМТ/СЕМТ разрешителните, за които са били събирани пари? Тъй като аз нищо не знаех, отидохме заедно при председателя на НСБП Александър Чакъров. Пред него г-н Дрангов повтори, че Попов му бил заявил, че е е събирал пари за уреждане на разрешителни, които бил давал на нас, за да ги предаваме ние на министъра на транспорта.

Тъй като Чакъров също изпадна в недоумение от този нелеп въпрос, решихме да извикаме Попов, за да ни обясни за какво става въпрос. За да не сме сами, повикахме и още един член на УС на НСБС - Веселин Стоянов, който също се качи в заседателната зала на хотела. Пред нас Попов се опита да обясни, че "не го били правилно разбрали", че нещата "не са точно така" и т.н. Тъй като не даде някакво смислено обяснение, Чакъров, видимо много ядосан, му даде 10 минути срок, за да напусне хотела и да си ходи по живо, по здраво, за да не се случат с него някакви неприятни работи, тъй като хората, от които бил събирал пари, му били набрали много. И оттогава до мига, в който го предложиха за зам.-министър на транспорта, за Попов повече нито чухме нещо, нито пък някъде го видяхме" - коментира пред "Стандарт" зам.-шефът на НСБП Красимир Лалов. Той припомни и друг по-ранен случай, свързан с разследвания зам.-министър.

"Тъй като НСБП доставяше за наши членове от специалната добавка за дизелови двигатели AdBlue, Попов поискал да му доставим такава и за неговата фирма „ИВЕМ ЕГ". Ние му доставихме исканото количество и му пуснахме фактурата, която той и до ден днешен не е заплатил. А навярно и тогава не е смятал да плати поради простата причина, че малко по-късно фирмата беше обявена в несъстоятелност", спомня си Лалов. И допълва: "Тук става въпрос не за някаква сума от около 2000 лв., а за принципа да поискаш да ползваш нещо, без да са го заплатил". Сред колегите от години Попов е известен и с това, че често иска пари на заем, които после "забравя" да върне, твърди още Лалов.

Според него Ангел Попов не само не може да бъде смятан за браншовик, но и е срам за транспорта. "При положение, че сдружението на Попов се разпадна веднага след случая в Трявна и половината му членове дойдоха при нас, за какъв транспортен специалист можем да говорим", пита Лалов. Той коментира и вчерашните изявления на Попов, че ще заведе и спечели дела срещу всички, които го клеветят.

"Още преди 5 месеца Ангел Попов беше заявил, че ще ни съди с Чакъров за нашето открито писмо до премиера и министъра на транспорта. До момента обаче все още не сме получили призовки или информация, че ни е дал под съд, така че правораздаването много се бави", с усмивка заяви Красимир Лалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай