09:30 ч.

06.02.17

6 мин.

0

3

0

Премахването на бюрокрацията ще ускори икономическия ръст

от Ванина НЕДКОВА |

Премахването на бюрокрацията ще ускори икономическия ръст

Искаме да развием още три икономически зони като тази в Пловдив, казва Делян Добрев


- Г-н Добрев, кои са икономическите приоритети, от които ГЕРБ няма да се откаже, ако спечели властта за трети път?


- В управленската програма на ГЕРБ сме набелязали три основни предизвикателства пред по-бързото развитие на икономиката. Това са адмистративната тежест върху бизнеса, инвестиците и липсата на добре работещ капиталов пазар. Бюрокрацията засяга всички фирми и е важно да се справим с нея.
- Как може да се победи тази бюрокрация, която засяга както бизнеса, така и всеки гражданин?
- Повече от десет години се борим с нея и не само че не успяваме, но и тя взема превес. Бизнесът е все по-натоварен, а причината е в това, че администрацията се храни и живее с бюрокрацията, като създава нови нормативни актове. Начинът да премахнем изцяло тази бюрокрация е като я прехвърлим върху администрацията. Това означава бизнесът или гражданите да предоставят на администрацията документи, издадени от други държавни или общински органи – документ за липса на задължения, свидетелство за съдимост и т.н. В момента за всяка една услуга дадената администрация ни изпраща да съберем документи от други администрации, което ни отнема време, сили, нерви, пари. Нашата идея е гражданите и фирмите да подават документ, че отговарят на условията, които се искат например от дадена община, а тя самата да си набира необходимите документи от другите администрации. С това заявление ще дадем съгласие да се събере информацията и дадената администрация сама по служебен път ще го направи. Така ще се прекрати практиката граждани и бизнес да се превръщат в куриери от едно държавно учредение в друго.


- Как ГЕРБ ще постига по-голям икономически растеж за България?
- Премахването на бюрокрацията ще ускори икономическия растеж. Тези 5-6 дни, в които всяка фирма губи да виси по опашки в различните администрации, ще ги използва да произведе нещо или да предостави отделна услуга. В управленската ни програма от ГЕРБ сме записали задача за привличане на инвестиции. В България вече имаме т.нар „бяла лястовичка" - икономическата зона около Пловдив. Там се създадоха през последните години около 140 нови предприятия с над 1 млрд.евро инвестиции и повече от 70 хиляди пряко и непряко заети. Благодарение на това безработицата в Пловдив клони към нула. Идеята ни е освен в Пловдив да развием такива икономически зони – поне още една в Южна България и две в Северна. Искам да обясня как ще го постигнем, тъй като от другите партии чуваме само голи обещания и те дори не знаят как да ги направят. В България имаме Закон за насърчаване на инвестициите, който дава редица преференции за инвестиции от клас А, Б и В. Част от мерките са свързани и с изграждане на инфраструктура до самите предприятия, други са свързани с професионална квалификация, с освобождаване и възстановяване на осигуровките на всички заети в първите две години. Има и възможност за възстановяване на до 10% от стойността на инвестицията. Досега обаче по реда на този закон държавата отпускаше едва 5 млн. лева на година, които бяха крайно недостатъчни. Заради това в годините ние загубихме множество инвестиции, които отидоха в Македония или Сърбия, защото там се финансират с повече предприятия, които създават работни места. Идеята ни е да се дофинансират мерките в закона с колкото е необходимо.
- От БСП предлагат създаване на Фонд „Индустрия" от 500 млн. лв за малките и средни предприятия у нас...
- Искам да обясня, че и сега има фонд за свообразна подкрепа на стартиращи предприятия. Той е с бюджет от 150 млн. лв. Парите са и от оперативните програми, и от Българската банка за развитие. По отношение на идеята на БСП – до този момент не става ясно за какво ще се харчат тези 500 млн. лв. Разбираме, че те по-скоро искат да финансират общините да изграждат общински предприятия – може би ТКЗС-а, мандри, месокомбинати. Това в една пазарна икономика в 21 век звучи изключително несериозно. Тук е моментът да кажа, че  в тази предизборна кампания хората ще се наслушат на какви ли не обещания. Получава се приказката от „Хиляда и една нощ". Нека избирателите да сравнят предизборните програми с реално постигнатото.


- Като говорим за обещания – доходите са най-чувствителния въпрос за българите. От ГЕРБ обещавате, че при 4-годишно управление средната работна заплата у нас ще скочи до 1500 лева.
- Доходите са функция на икономическия растеж - колкото той е по-висок, толкова по-високи ще са и те. През двете години управление на кабинета „Борисов 2" постигнахме втория най-висок икономически растеж в ЕС. С поставените сега приоритети за следващ управленски мандат ще постигнем още по-висок растеж. Това ще ни позволи БВП в края на мандата да достигне 120 млн. лв, минималната работна заплата да стане 650 лв, а средната – 1500 лв. Това е базирано на нашите изчисления за ефекта от мерките, които ние предлагаме.
- Коя е третата мярка за развитие на икономиката – освен битката с бюрокрацията и инвестициите?
- Това е развитието на капиталовия пазар у нас. В света няма добре развита икономика, в която да няма добре функциониращ капиталов пазар. Той е важен за финансиране на бизнеса, но е и източник за допълнителни доходи за гражданите. В развитите държави този капиталов пазар се оценява на 100% от БВП на държавата, а за България този процет е 10. Истински функциониращ капиталов пазар ще даде възможност на фирмите да не са зависими от фирмите за кредитиране. От друга страна пенсионните фондове у нас вече имат 11 млрд. лв капитал, а инвестират много малък процент от тях в българската икономика – едва около 1 млрд. лв. Причината е отново, защото няма функциониращ капиталов пазар и се принуждават да купуват акции от компании в други държави. Развитието на капиталовия пазар ще се случи, но е важно държавата да го подкрепи


- В управленската си програма ГЕРБ е записала и демонополизация на Здравната каса. Какво точно означава това?
- Това е стара идея и не е наша. Но ние смятаме, че е дошъл моментът да се прекрати монопола на Здравната каса. През годините държавата показа, че не може достатъчно добре да контролира средствата в този монопол. През 2009 г. от бюджета се дават 2 млрд. лв за здраве, а сега – над 3 млрд. лв. а не виждаме някакво съществено покачване на качеството на услугата. Демонополизацията на НЗОК и навлизането на частни здравни каси ще ни позволи да контролираме по-добре обществения ресурс.
- Какво предвижда управленската програма в сектор „Енергетика"?
- Ние направихме проучване сред нашите членове и енергетиката като приоритет попадна на едно от последните места. Това не беше така преди две години, а проблемите тогава бяха огромни. Кабинетът „Борисов 2" обаче направи мащабна реформа в енергетиката, която от загуби 800 млн. лв на година изведе сектора на печалба. Проблемът там е решен. Въпреки това усилията трябва да продължат в посока либерализация на енергийния пазар, енергийна независимост с проучванията в дълбоко Черно море, енергийна ефективност.
- В този случай нуждаем ли се от нови енергийни мощности? От БСП искат АЕЦ „Белене" и нов реактор в АЕЦ „Козлодуй".
- Тази зима показа, че дори и в екстремни ситуации при минус 20 градуса и ръст на консумацията от над 10% системата ни издържа. Това е ясен отговор на въпроса дали ни трябват нови мощности. По отношение на АЕЦ „Белене" позицията на ГЕРБ е съвсем ясна държавата не трябва да се ангажира по никакъв начин със строителство на АЕЦ „Белене". Не може да си го позволи и не е можела нито през 2007 г., нито през 2012 г.


- Каква предизборна кампания ще води ГЕРБ?
- Предизборната ни кампания ще е съсредоточена върху основните ни приоритети – образование, здравеопазване, доходи и сигурност. Това поискаха хората и ние знаем как да отговорим на тези очаквания. За разлика от другите партии от ГЕРБ сме показали, че се справяме с приоритетите, които сме си поставили.
- А как ще се бори ГЕРБ с популизма, който белязва предизборната кампания?
- Популизмът не е проблем само в България, но и в другите европейски държави, САЩ. Ние се надяваме на разума на хората и техния опит. За разлика от Европа, където популистите тепърва търсят доверието на хората, ние сме изпитвали на гърба експериментите на популистите от ляво.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Ангел Иванов · 00:25 · 07.02.2017
Не са 5-6 дни, 180-380 са дните за да премине фирмаджия през бюрокрацията.Всяка година се увеличават претенциите. през тоталитарната система всичко ставаше по-бързо. И при Митхад паша е било по-бързо.
Потребител · 09:10 · 07.02.2017
@Ангел Иванов При Митхад паша малко бавно и с верижно даване на рушвети става, то сега е също като по неговото време,имал е добри ученици и наследници само че някак тези сега се мислят за европйци, а не за турци каквито са.
Потребител · 12:14 · 06.02.2017
Ах!Малоумния "Колумб"!Иска отново да му използват "капацитета"Гений!Дежурните поканени - еманация на Гьобелс.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент