Посягат на "Герена", феновете бесни

Агитката на ЦСКА-София яхна скандала, иска нов подарък за Гриша Ганчев

Посягат на "Герена", феновете бесни | StandartNews.com

Изваден от нафталина измислен скандал със стадион "Георги Аспарухов" вбеси "сините" фенове. Става дума за претенции към построеното с дарения и доброволен труд от запалянковците през 60-те години игрище, безвъзмездно дадено на клуба за вечни времена.

Този път фитилът беше запален след изказване на областния управител на София Николай Пехливанов. Според него футболен клуб "Левски" ползва неправомерно базата на "Герена", защото няма договор и не плаща наем. Държавата пък всяка година давала около 80 000 лв. за данъците на комплекса.

Пехливанов, който стана губернатор от квотата на "Атака", призна, че през 1997 г. областната управа издава на "Левски" акт за безвъзмездно ползване. Решението обаче нямало правна стойност: "Законово то не е обосновано, но фактически съществува и това е базата, на която се стъпва", заяви Пехливанов.

Бившият конституционен съдия и настоящ депутат Георги Марков обаче пред "Стандарт" контрира, че "Левски" напълно редовно ползва стадиона. Това е потвърдено от решение на Конституционния съд от 2001 г., според което организации, получили право на безвъзмездно ползване на държавна собственост преди 10 ноември 1989 г., си запазват това право и след това.

Изказването на Пехливанов послужи единствено като коз на привържениците на ЦСКА-София, които ревнаха, че искат да получат по същия начин стадион "Българска армия". В момента спортното министерство се готви да даде комплекса на концесия след търг. "Червената" агитка обаче не отчита, че за разлика от "Георги Аспарухов", "Българска армия" е построен от бившето Министерство на народната отбрана, т. е. с държавни пари и труда на строителни войски, коментираха юристи. Стадионът и базата в Панчарево дори се водеха поделение към МНО.
Въпреки това цесекарите засипаха социалните мрежи с жалби, че винаги са били ощетявани от държавата.

Справка с фактите обаче говори друго. За разлика от появилия се през 1948 г. ЦДНА (предшественика на ЦСКА), "Левски" е създаден от любители на футбола и е издържан от привържениците си до 1949 г., когато по съветски тертип ЦК на БКП го прекръщава на "Динамо". Тогава на "синия клуб" е отнет имот в Борисовата градина, за да се построи върху него националния стадион "Васил Левски". Армейското дружество, както и други столични клубове, пък получава на тепсия игрището на тима на царските офицери АС-23, чието ръководство е разстреляно от новата комунистическа власт.

"Левски" пък е заточен в края на тогавашна София, получавайки днешния стадион "Раковски". Но скоро и той им е отнет и всичко започва отначало в пущинаците на Подуяне. Още тогава Народният съвет на София предоставя на клуба безвъзмездно земята за днешния стадион "Георги Аспарухов" като компенсация.
"Явно искат да подготвят обществото, че ЦСКА на Гриша Ганчев ще получи като подарък "Армията" и "Панчарево", категорични са "сините" фенове.

Според тях ребрандираният "Литекс" няма никакво основание да претендира за "Българска армия", а ловешкият бизнесмен завлече държавата като остави старото дружество ЦСКА да натрупа дълг от над 1 млн. лева за наем към спортното министерство. Вчера Националният клуб на привържениците излезе с остра декларация на официалния си сайт по повод претенциите към стадиона на "Герена". "По принцип е редно да призовем към нещо. Например към дългоочакваното окончателно решение на въпроса със спортните бази. Или пък към защитаване на интереса на данъкоплатците, когато се създава престъпна лига, за да може да се премести селски отбор в столицата, с цел да замени умрял комунистически урод, затънал в дългове, вероятно поради липсата на Законността", се казва в посланието на агитката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай