Посланик Макаров: Младите да не забравят кой спаси Европа от фашизма

Руснаците и българите винаги сме били и ще бъдем заедно, казва негово превъзходителство

Посланик Макаров: Младите да не забравят кой спаси Европа от фашизма  | StandartNews.com

- С какво впечатление останахте от честването на 9 май в София ?

- Това ми е първото посрещане на Деня на победата в България. Невероятно е! Това, на което станах свидетел е нещо прекрасно. Толкова съм въодушевен от видяното. Считам, че маршът на "Безсмъртния полк" в София, който беше организиран, е велико действие. Тук никой не е дошъл насила. Всички тези хора са тук заради това, което чувстват и знаят. Хората са дошли доброволна да изразят своята любов и признателност към Русия. Своята благодарност към Съветската армия – освободителка. Трогнат съм от видяното! Ние, руснаците и българите, винаги сме били и ще бъдем заедно!

- Днес е и Денят на Европа. Как свързвате тези два празника?
- Тези които искат да пренапишат историята и да заличат миналото, тези които искат да забият Русия в задния двор на историята, на тях бих искал да им припомня, че без нашата победа нямаше да има нито европейската демокрация, нито и самия Европейски съюз! Много от източноевропейските народи щяха да се превърнат в генетичен материал на чужд проект. Тази истина е особено важно да я обясним на подрастващото поколение. За щастие съвременната младеж в по-голямата си част не е наясно с ужасите на фашизма. Те знаят за събитията само от книги и филми. А нашите воини са се сражавали за тяхното спокойно детство и за щастието им. В нашата страна няма семейство, незасегнато от Великата Отечествена война. Майка ми и баща ми още като много млади са се включили в редовете на Червената армия. Майка ми беше свързочник. Баща ми отбраняваше Москва. Той беше артилерист и е освобождавал Кьонигсберг, Севастопол и Крим. Те са ми разказвали потресаващи истории от войната. Нямам думи, които биха могли да изразят цялостната ми признателност към ветераните!

- Какво ще пожелаете на младото поколение в този ден?
- Искам да пожелая на младежите да помнят! Да помнят с каква цена бе постигната тази победа! А ние сме длъжни да не преставаме да разказваме на младите за случилото се и за мракобесието на войната. Те трябва да знаят, че всичко се постига с много, много усилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай