Подслоняваш бежанци, получаваш престъпници

Подслоняваш бежанци, получаваш престъпници | StandartNews.com

Европейските служби отдавна загубиха контрол върху мигрантите

Мирослав Евтимов,
политолог

Доколко Германия рискува да се превърне в арена на терор, приемайки огромен брой бежанци? Обречени ли са опитите за интеграция на мигрантите? Потърсихме за коментар Мирослав Евтимов, специалист по международни отношения и преподавател по политология във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

Ако погледнем по-обстойно тройката водещи европейски страни - Франция, Великобритания и Германия, ще видим, че има три момента, които са доста по-назад във времето. На първо място, всички бивши колонии на Великобритания имаха по-свободен достъп до работните места в Обединеното кралство. Донякъде е парадокс, тъй като Лондон много се притесняваше от източноевропейците, а в същото време беше изключително отворен за граждани на Индия, Пакистан, Бангладеш, Замбия, Зимбабве и другите и колонии. Франция също не беше изключение- прие мароканци, алжирци, граждани на Чад и Мали. Нека само да погледнем националния отбор на Франция по време на Евро 2016 като представителна извадка. Тъй като Германия не е имала такова колониално минало, тя компенсираше набирането на работна ръка с граждани на Турция и някои други държави, предимно от Близкия изток. В тези държави вече има второ, трето поколение деца на мигранти.
В началото тези процеси бяха контролирани, тъй като се знаеше колко работна ръка е нужна и имаше някакви ограничителни мерки. Така че дошлите от бившите техни колонии бяха под контрол на самите имигрантски и социални служби, но най-вече - на службите за сигурност. Когато започна този проблем със Северна Африка и Близкия изток, особено след т.нар. "арабска пролет", се получи първият дисбаланс по отношение на Европа.

Германия и Франция бяха сред страните, които категорично се обявяваха против войната в Ирак и свалянето на Саддам Хюсеин, тъй като неговият режим, макар и доста износен, все пак беше светски и контролираше процесите в самата държава. Същото се отнася и за Тунис, за Либия, Сирия и т.н. След "арабската пролет" тези процеси в Северна Африка и Близкия изток станаха неконтролируеми и тъй като липсата на държавност няма как да остане като политически вакуум, там се настаниха тези предимно ислямски режими.

Това доведе до радикализация и ислямизация

на една голяма част от населението. Съчетано с обикновената битова престъпност, която също не е малка, а е и неконтролируема, се появи вълна от престъпници, които нахлуха в стара Европа с вълната бежанци.

Като казваме бежанци, по-скоро се придържаме не толкова към онзи статут на бежанец, даден от ООН, а по-скоро към най-обикновения ислямист, на когото целта е Европа.

Голяма част от тези пришълци изобщо не можеха да се приспособят към европейските ценности и към начин на живот, тъй като говорим за съвсем различна култура, народопсихология, възпитание и религия.

При това нямаше почти никакъв контрол какви криминални елементи идват в Европа.Виждахме как вълните от бежанци минаваха от една граница през друга и като че ли държавите от периферията на ЕИС, за да се отърват от тях, д просто ги пропускаха, за да отидат в Северна Европа. Така в Германия всъщност се настаниха изключителен голям брой такива радикални елементи, които започнаха да се занимават с престъпна дейност. Тук не говорим само за посегателствата като форми на радикален ислям. Голяма част от тези хора

се занимават с истинска криминална дейност

- като започнем с битовите кражби и свършим с търговия, разпространение на наркотици и друг кръг престъпна дейност. Това е една от големите опасности за цяла Европа. На второ място, вече тук са радикалните самостоятелни и групови клетки на радикален ислям. Виждаме какъв бой яде "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Голяма част от тези джихадисти, които са били в Европа, отново се връщат тук. Това вече е най-голямата опасност, защото завърналите се ислямисти създават свои клетки и ядра, които ще се занимават занапред с тероризъм. Така че действително тук пропускът е най-вече на европейските служби. В това число френските и германските, които трябваше много по-рано да започнат контролиране на този процес и най-вече да има обмен на информация между всички служби за сигурност в рамките на ЕС. Разбира се, и със службите за сигурност на Русия, САЩ и Израел. Смятам, че точно това са най-големите грешки на официалната власт в Германия, които доведоха до тези случаи на терор. дори второ, трето поколение мюсюлмани, които живеят в Западна Европа, се радикализират от примера на джихадисти самоубийци. За да се разреши този проблем, трябва час по-скоро да се сложи край на т.нар. Ислямска държава. Но това трябва да стане с военна сила, не само от страна на сирийската и иракската армии, но и с активното участие на Европа.

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай