20:05 ч.

13.05.18

2 мин.

0

0

0

Петролът ще скочи до 100 долара

от редактор |

Петролът ще скочи до 100 долара

Причина за поскъпването са съкращаването на добива и новите санкции на САЩ срещу Иран


Цените на петрола могат да се покачат до 100 долара за барел още пред следващата година. Това съобщи агенция Bloomberg, като се позовава на информация от Bank of America. Фючърсите на нефта от Северно море Brent, които в края на миналата седмица надхвърлиха 77 долара за барел, ще скочат до 90 долара още през второто тримесечие на следващата година, категорични са експертите на Bank of America. Нещо повече, финансовите анализатори на банката дори са уверени, че цената на нефта може да се повиши до 100 долара/барел заради възможното продължаване на решението на ОПЕК+ за съкращаването на добива, както и поради очакваните нови санкции на САЩ срещу Иран. Припомняме, че ОПЕК и няколко държави, които не влизат в организацията (сред които и Русия), се договориха в края на 2016 г. във Виена да съкратят добива с 1.8 млн. барела дневно спрямо нивото от октомври същата година.


Делът на Техеран на петролния пазар е 4%, така че санкциите против Иран могат да доведат до намаляване предлагането на черно злато, което веднага би се отразило на цените му по борсите.


Според Bloomberg съществува огромен риск и за срив на нефтените доставки и от Венецуела.


Ако се опитаме да погледнем година и половина напред, то бихме могли да очакваме, че глобалният баланс в предлагането на петрол на световния пазар ще се наруши. Това коментира Франсиско Бланк, шеф на отдел в банка Merril Lynch, която е част от Bank of America.


В подкрепа на прогнозите за скок на петролните цени се оказаха и данните за намаляване на запасите от черно злато на САЩ. В сряда миналата седмица енергийното министерство там съобщи, че търговските запаси са намалели с 2,2 млн. барела - до 433,8 млн. барела.


В същото време обаче анализаторите на Goldman Sachs са уверени, че евентуален скок на петролните цени ще бъде краткосрочен. Според тях през настъпващото лято цените на Brent няма да надхвърлят 82,5 долара/барел, като за догодина те дори предвиждат спад на цените на "черното злато" по световните борси.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент